Canon bejelentés Valentin napon

Február 14-én Canon bejelentés közeleg. Hogy mit mutat be a cég, arról már a pletykaoldalak is vitatkoznak.

Abban minden forrás megegyezik, hogy a japánok Valentin napkor sajtóbemutatót tartanak, és eddig abban is mindenki egyetértett eddig, hogy mirrorless termékkel lesz kapcsolatos. A japán Nokishita blog azt is tudni véli, hogy az új gépváz, amit most bemutatnak Canon EOS RP nevet visel majd. Futótűzként terjednek a weben az ezzel kapcsolatos információk, az egyik azt állítja, hogy 2019 első negyedévében a Canon bemutatja az EOS R nagyfelbontású verzijóát, a másik pedig azt, hogy az EOR R profi verziója majd csak jövőre érkezik, előbb egy belépőszintű verziót, sőt akár egy APS-C verziót adnak ki belőle. Szerintük tehát az EOS RP egy belépőszintű gép lesz. Ráadásul ma megjelent valami automata japánról angolra fordítás is, amely szerint az EOS RP nem is mirrorless lesz, hanem egy belépőszintű DSLR.

Na ezen igazodjatok ki. :D

Én személy szerint külföldi kereskedőtől azt hallottam, hogy idén tavasszal jön a pro-kategóriás EOS R. Ha csak a feltételezett nevét nézzük, mire utalhat a P-betű az R mögé téve? Valami jelentése biztosan van…és hát a “Professionalon” kívül más nemigen jut eszembe. (na jó a Pimp, de az biztos nem lesz :D)

canon-eos-rp

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Dervenkal Egon

    Ha a leírtak igazak lennének, az azt is jelenthetné, hogy az RP vázzal megkezdődne az EF-M bajonett elfelejtése. Jönne hozzá egy RF-M adapter, hogy aki ragaszkodik az m-mes objektívekhez a jövőben, nehogy ki kelljen dobnia őket. Mert ami most van a Canonnál, azt én nem értem. Két DSLR rendszer, igaz lentről fölfelé átjárható. És két MILC ami egyáltalán nem átjárható. Az EF-S és EF-M objektívek tulajdonosai meg egymás között elszórakozhatnak.

    • Slan Zro

      Anno 2012-ben mikor kijött az EF-M még nem gondolkodtak full frame MILC-ben Canonék :) Szerintem is az EF-M lesz korán nyugdíjba küldve. Remélem az új APS-C-s MILC is már RF obikkal jön, s csökken a káosz.

      • Dervenkal Egon

        Én is így gondolom. A kérdés az, hogy kell-e RF/EF-M átalakító az új APS-C vázakhoz. Mert azért az M-es gépeket vásárlók egy-két objektívnél többre nem adtak pénzt. Nem tízezer dolláros obi parkot kell lecserélniük.

        • Slan Zro

          Ha az új Canon APS-C MILC-ek RF-esek lesznek, akkor nem lesz RF/EF-M átalakító. De lehet kihoznak RF-S objektíveket a változatosság kedvéért ;)

          • Dervenkal Egon

            Egy jó kis RF-S 18-55 f/5.6-6.3-nak mindenki örülne. :D

  • Laci

    Mi lehet a P? EOS RPoor?

    • Vidor

      Na milyen a 2,36-os Sony evf? Múlt századi videójáték fíling megvan és tetszik? :D Menürendszer fasza? Passzol a kézbe frankón? Ha ez csupa igen, akkor menj élvezd és fotózzál, mert ez a Canon köpködés már k.. uncsi.

      • Laci

        Őszintén és elfogulatlanul írom, hogy most, hogy megvan a Sony váz meg pár obi, bánom, hogy nem előbb léptem meg a váltást. Nem tudom miért ragaszkodtam a Canon-hoz 16 évig. Minden rendszer kompromisszumos. Az EVF-től én is idegenkedtem, de annak ellenére, hogy nyilván a felbontása még kezdetlegesnek mondható, már jobban tetszik mint az optikai kereső, olyan lehetőségek nyílottak, amit soha nem fog nyújtani egy dslr. Az EVF felbontása nekem így is elég. Lehet, hogy most az EOS R-nek éppen az EVF-je jobb, valahogy azt tapasztalom mégis jobban fogy a Sony.

        A menürendszerrel nem tudom kinek mi a baja, a Canon-om is be volt állítva RAW-ra, pár dolgot kiraktam a testreszabható menübe (tükörfelcsapás pl), aztán használtam. A Sony-n kiraktam gombra ami kell. Innentől a menü nem érdekel, kb mindent megtaláltam manual nélkül, amit nem, azt gyorsan megválaszolták a Sony-s csoportban.

        Passzol kézbe markolattal, markolat nélkül pici, túrán egy 24-es Samyang fixxel kb zsebrevágható. Szóval ez nekem megint nem gond.

        A Canon-t meg köpködni is fogom, mert éveken át nyomták a féket. Az innováció kimerült annyiba, hogy érintőképernyő, néha gombokat átraktak ide oda, fényerőtlen fix-ekbe raktak stabit, az AF pontokat növelték ugyan, de jellemzően középre bezsúfolva. A Nikon is hasonló, de ott azért a szenzorral elhúztak rendesen. A 6D II egy vicc, a belpő 2000 meg 4000D-kel meg nem is értem mit akartak..
        2 5D4-et próbáltam, mindkettőnek sávosodott a szenzora, az EOS R még rosszabb lett, lehet jönni azzal, hogy csak ritka esetben probléma, de a konkurencia csak megoldotta jobbra.

        • Vidor

          Van Sonym és Canonom is, messze nem tökéletes egyik se, és mégis mindkettő k.. jó. A Sony menürendszerről mindenki szédül, csak egy zseni látja át, pedigpedig az aktuális beállításokkal célszerű tisztában lenni. Mert a megrendelő nem lesz toleráns, ha elb..m. Én meg behányok a supermárió 2,36 evf-től, ezért egész napos melóra csak optikai keresőt viszek, mint az történt ma is. Nekem nem adtak rózsaszín szemüveget a Sonyhoz, és pont leszar..m ki gyártja.

          • Laci

            Nekem azért tetszik, mert “Sony”, hanem maga a gép tetszik. Ha csingjen csung lenne rajta Sony felirat helyett, akkor is tetszene.
            Mire gondolsz milyen beállítást lehet elbaszni? RAW-ra van állítva. Az AF funkciókat meg kiraktam gombra.