Ez megvan? DJI Mavic 2 Smart Controller

Ha lemaradtál volna a témáról, akkor most bepótoljuk. A DJI nemrégiben bemutatott egy teljesen új kontrollert a Mavic 2 drónjaihoz. Viszlát okostelefonozás!

A Mavic távirányítójába ugyebár okostelefont kell befogatni, és azon elindítani a DJI GO4 nevű applikációt az irányításhoz. Ezzel több probléma is akad. Azon túl, hogy a távirányító normál befogadóképessége valahol 5″-os kijelző alatt megáll (ennél nagyobb telefont már elég bénán lehet csak befogatni), sok esetben a telefon fényereje is korlátozza a felhasználót, erős napsütésben ugyanis néha kevés lehet. Aztán ugye nem árt, ha a telefonunkat repülőgép módba állítjuk, hogy biztosan ne zavarjon be a működése a drónirányításba, ha ezt elfelejtük irányítás közben jönnek az üzenetek, hívások, arról nem beszélve, hogy külön kell tölteni a telefont és a távirányítót, és hasonlók.

Balra egy "bénán" befogatott 5" feletti iPhone.

Balra egy “bénán” befogatott 5″ feletti iPhone, jobbra a Smart Controller (Forrás: DroneDJ)

A DJI a legújabb termékével elejét veszi mindennek. Megérkezett ugyanis a DJI Smart Controller, mely nem olcsó ugyan (650 Euro, itthon 214.000 Ft), de remek kis szerkezetnek tűnik.

Amellett, hogy teljesértékű Mavic 2 távirányító (pontosabban OcuSync 2.0-t használó távirányító, mely egyelőre csak a Mavic 2-vel kompatibilis, később azonban más OcuSync 2.0-t használó drónokhoz is használhatjuk majd), szóval emellett beépített 5.5″-es FullHD kijelzővel is rendelkezik, melynek fényereje 1000 nit, szemben például az iPhone XS Max maximális 660 nitjével. Ez elegendő arra, hogy még tűző napsütésben is jól lássuk a kijelzőt, ráadásul képes automatikusan is igazodni a környezeti fényhez.

Az OcuSync 2.0 egyébként arra képes, hogy automatikusan vált 2.4GHz és 5GHz frekik között (hogy kevésbé zavarjon be a környezeti sugárzás az irányításba), továbbá papíron 8km távolságig biztosít FullHD videóképet.

mavic-2-smart-controller-render

A Smart Controlleren egyébként egyedi Android rendszer fut, így természetesen a GO4 applikáció beépítésre került. Ha bekapcsoljuk, egyből csatlakozik is a drónhoz, így időt spórolhatunk felszálláskor, ráadásul strapabíró, -20 és +40 Celsius fok között marad működőképes (ami vicces, mert 0 fok, de főleg -5-10 fok alatt már nem nagyon röpködünk drónnal, legalábbis egy Mavic-kel semmiképp).

A telefonunkon lévő GO4 app kapott egy új Go Share funkciót is, segítségével könnyedén áttölthetjük a fotókat a Smart Controllerről. Annak ugyanis saját tárhelye és SD kártya slotja is van (az nem tiszta számomra, hogy ezekre a teljes méretű képeket és videókat is tudja-e tárolni, vagy csak a leméretezett JPG-eket, amit eddig is le lehetett hívni a drónról a telefonra).

Aztán van még a Smart Controllernek beépített mikrofonja, hangszórója és HDMI csatlakozója is, így előben is streamelhetünk a segítségével, vagy külső kijelzőn játszhatunk le videót 4K 60fps-sel. WiFi hálózatra csatlakoztatva streamelhetünk, megoszthatunk a távirányítóról Facebookon és Instagramon a beépített applikáció segítségével, és egyéb appokat is lehetőség van telepíteni az oprendszerébe. A telefonhoz egyébként Bluetooth-szal csatlakozik.

A Smart Controller 5000mAh akksival rendelkezik, ami 2,5 óra folyamatos üzemidőt biztosít és gyorstöltést is támogat. Van még rajta USB-C és USB-A csatlakozó a HDMI és az SD-slot mellett, ezeken keresztül tölthetjük a távirányítót, lejátszhatunk, vagy rögzíthetünk.

Ha ennyi nem volt elég, itt egy review a távnyomiról, igyekeztem a legrövidebbet kiválasztani, de van pár félórás review is róla a Youtube-on.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
 • Ádám Molnár

  Egyre költségesebb fotósnak lenni :D Persze tudom, hogy nem kötelező a Drone… de egyre többen vágynak ilyen képekre is.

  • Mégis egyre olcsóbban kénytelenek dolgozni a fotósok

   • Ádám Molnár

    Ami röhejes mert minden másnak ára felfelé megy :D

   • Dezső

    Olvastam véleményt itt korábban a Lajtán túlról, hogy jól van ez így. ;)