Ez megvan? DJI Mavic 2 Smart Controller

Ha lemaradtál volna a témáról, akkor most bepótoljuk. A DJI nemrégiben bemutatott egy teljesen új kontrollert a Mavic 2 drónjaihoz. Viszlát okostelefonozás!

A Mavic távirányítójába ugyebár okostelefont kell befogatni, és azon elindítani a DJI GO4 nevű applikációt az irányításhoz. Ezzel több probléma is akad. Azon túl, hogy a távirányító normál befogadóképessége valahol 5″-os kijelző alatt megáll (ennél nagyobb telefont már elég bénán lehet csak befogatni), sok esetben a telefon fényereje is korlátozza a felhasználót, erős napsütésben ugyanis néha kevés lehet. Aztán ugye nem árt, ha a telefonunkat repülőgép módba állítjuk, hogy biztosan ne zavarjon be a működése a drónirányításba, ha ezt elfelejtük irányítás közben jönnek az üzenetek, hívások, arról nem beszélve, hogy külön kell tölteni a telefont és a távirányítót, és hasonlók.

Balra egy "bénán" befogatott 5" feletti iPhone.

Balra egy “bénán” befogatott 5″ feletti iPhone, jobbra a Smart Controller (Forrás: DroneDJ)

A DJI a legújabb termékével elejét veszi mindennek. Megérkezett ugyanis a DJI Smart Controller, mely nem olcsó ugyan (650 Euro, itthon 214.000 Ft), de remek kis szerkezetnek tűnik.

Amellett, hogy teljesértékű Mavic 2 távirányító (pontosabban OcuSync 2.0-t használó távirányító, mely egyelőre csak a Mavic 2-vel kompatibilis, később azonban más OcuSync 2.0-t használó drónokhoz is használhatjuk majd), szóval emellett beépített 5.5″-es FullHD kijelzővel is rendelkezik, melynek fényereje 1000 nit, szemben például az iPhone XS Max maximális 660 nitjével. Ez elegendő arra, hogy még tűző napsütésben is jól lássuk a kijelzőt, ráadásul képes automatikusan is igazodni a környezeti fényhez.

Az OcuSync 2.0 egyébként arra képes, hogy automatikusan vált 2.4GHz és 5GHz frekik között (hogy kevésbé zavarjon be a környezeti sugárzás az irányításba), továbbá papíron 8km távolságig biztosít FullHD videóképet.

mavic-2-smart-controller-render

A Smart Controlleren egyébként egyedi Android rendszer fut, így természetesen a GO4 applikáció beépítésre került. Ha bekapcsoljuk, egyből csatlakozik is a drónhoz, így időt spórolhatunk felszálláskor, ráadásul strapabíró, -20 és +40 Celsius fok között marad működőképes (ami vicces, mert 0 fok, de főleg -5-10 fok alatt már nem nagyon röpködünk drónnal, legalábbis egy Mavic-kel semmiképp).

A telefonunkon lévő GO4 app kapott egy új Go Share funkciót is, segítségével könnyedén áttölthetjük a fotókat a Smart Controllerről. Annak ugyanis saját tárhelye és SD kártya slotja is van (az nem tiszta számomra, hogy ezekre a teljes méretű képeket és videókat is tudja-e tárolni, vagy csak a leméretezett JPG-eket, amit eddig is le lehetett hívni a drónról a telefonra).

Aztán van még a Smart Controllernek beépített mikrofonja, hangszórója és HDMI csatlakozója is, így előben is streamelhetünk a segítségével, vagy külső kijelzőn játszhatunk le videót 4K 60fps-sel. WiFi hálózatra csatlakoztatva streamelhetünk, megoszthatunk a távirányítóról Facebookon és Instagramon a beépített applikáció segítségével, és egyéb appokat is lehetőség van telepíteni az oprendszerébe. A telefonhoz egyébként Bluetooth-szal csatlakozik.

A Smart Controller 5000mAh akksival rendelkezik, ami 2,5 óra folyamatos üzemidőt biztosít és gyorstöltést is támogat. Van még rajta USB-C és USB-A csatlakozó a HDMI és az SD-slot mellett, ezeken keresztül tölthetjük a távirányítót, lejátszhatunk, vagy rögzíthetünk.

Ha ennyi nem volt elég, itt egy review a távnyomiról, igyekeztem a legrövidebbet kiválasztani, de van pár félórás review is róla a Youtube-on.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám Molnár

    Egyre költségesebb fotósnak lenni :D Persze tudom, hogy nem kötelező a Drone… de egyre többen vágynak ilyen képekre is.

    • Mégis egyre olcsóbban kénytelenek dolgozni a fotósok

      • Ádám Molnár

        Ami röhejes mert minden másnak ára felfelé megy :D

      • Dezső

        Olvastam véleményt itt korábban a Lajtán túlról, hogy jól van ez így. ;)

  • Tamás dr.Horváth

    ujabban sokat gondolkodtam vegyek-e a munkámhoz dront Most kijött a mavic mini….de tipikus kiskinai “smart” módon….. (tudod “kici bott,kici ruha,kicit még óccóbb”)….szóval. Eddig sem az ár tartott vissza,hanem a gyakorlati hasznosság.Ezt úgy értem,hogy nekem elég max 1-1,5km távolság,h feltérképezzek 1 területet (vadkárt pl) de…..eszem +áll,h az “okos(bunkofon)telefonról kell vezérelgetnem.Most…..nemrég….rájött a kiskinai is ugyanerre…..mert +alkotta az inteligens vezérlőt a Mavic 2pro-hoz,ami colos saját képernyős és +üti azt a mércét amit pl:én a vaksi ember nagyítós szemüveg nélkül is használni tudnék.Csakhogy…..ez “nem kompatibilis” a mavic mini-vel,állítólag.Vagyis az uj EU szabályozást kikerülő vadászpilótával.Érdekes.Jó-jó tudom,amit már legyártottak vezérlőt is el kell adni….ezt +értem,de………..mi a faxért nem lehetne külön +venni hozzá ezt az új intelligens vezérlőt (ha vkinek az a heppje,h rászán pénzt…miért nem teheti ezt + praktice ?????) és csatlakoztatni a minihez……többektől úgy hallom,kizárólag egész apró módosítások kellenének ehhez a célhoz főleg a csatlakozó prg-ben (magyarán ha +hekkeled az alap prg-t akkor full compatibilitás lesz de elveszted a garanciát)……Na itt jön a kérdésem (sokezer forintért)………..TÉNYLEG CSAK ENNYI KELL A KOMPATIBILITÁSI CÉLHOZ ?????????………….mert akkor hajrá…máris fizetek !

    • Tisztelt Uram, miután telefonos beszélgetésünk során végre kibogoztam, hogy mit szeretne elérni, megpróbáltam elmagyarázni Önnek, hogy sajnos nem lehetséges egy WiFi alapon működő drónt egy OccuSync 2.0 távirányítóval összehozni. Annak ellenére, hogy amint ellenállásba ütközött sértődötten rámcsapta a telefont elmondanám, hogy nem vagyok kereskedő, pont letojom, hogy a fenti távirányítóból ki mennyit ad el. A lényeg az, hogy a fenti távirányító csak és kizárólag a Mavic Pro 2 drónhoz használható, mert ez használja az OccuSync 2.0 kommunikációs protokollt, ami a DJI saját szabadalma. Még a régebbi OccuSync 1.0 drónokkal sem használható. Ha ennek ellenére valaki azt állítja, hogy egy sima WiFi-s kvázi játékdrónt (Mavic Mini) meg lehet hekkelni úgy, hogy működjön az OccuSnyc 2.0-val az előtt emelem kalapom. Szerintem ez csak városi legenda.
      A másik dolog meg, hogy az okostelefonnal vezérlést Ön köszöni nem kéri, de a fenti távirányító kijelzője megfelelő lenne. Ami nagyjából akkora, mint egy okostelefon, szóval semmivel nem nagyobb vagy több, annyi, hogy ennek a háttérvilágítása erősebb egy okostelefonénál.
      Ha igazán nagy kijelzőt szeretne látni, mert rossz a szeme, akkor javaslom a Mavic Mini egyszerűsített távirányítójához okostelefon helyett egy tabletet csatlakoztatni, ebből elég gyakorlatilag a legegyszerűbb legolcsóbb is csak fusson rajta a DJI saját vezérlőprogramja. Ehhez léteznek különféle tartómegoldások, amik a tabletet a távirányítóhoz rögzítik alulról, oldalról, felülről, ami szimpatikus. Ilyen formában gyakorlatilag kistévén tudja nézni amit a drón lát, és látja a repülési adatokat. És olcsóbban is kijön, mint a fenti cikkben emlegetett professzionális távirányítóval.
      Tisztelettel,
      a szerző

  • LNF

    Kérdésem lenne! A DJI Smart Controller fotó-videó menüjében nem tudom kiválasztani a behelyezett (egyik ajánlott) SD kártyára történő mentést. A file kezelőben látszik a kártya.