Lassan, de biztosan átáll a Canon a mirrorlessre

Régóta megy a találgatás, hogy vajon mikor eszi meg a MILC a DSLR-t? Egyesek szerint soha, mások szerint már rég megette, de a nagy többség valahol a kettő között vélekedik. A legújabb infók szerint a Canon megállíthatatlanul menetel afelé, hogy átpártoljanak a tükörnélküli rendszerre.

Azt írják, hogy a Canon felhagyott az EF optikák fejlesztésével, és csak az új RF (mirrorless) szériájukra koncentrálnak, abból viszont nem kevesebb mint 7db jön ki idén, és további 7-8db 2020-ban, így az elkövetkező 30-35 hónap leforgása alatt 15 új RF objektívre számíthatunk. f/2.8 fényerejű “L-szentháromság”, 105/1.4L, 85/1.8 IS STM, makróobi és nem L-es kitobjektívek.

A napokban a fotós sajtóban megjelent hírek persze kissé félreérthetőek.

A hangzatos szalagcímek miatt sokan úgy értelmezték, hogy ez már végleges, és többé nem látunk új EF objektívet, de a pletykaoldalak nem ezt írták le (egészen pontosan a forrás CanonRumors), hanem azt, hogy idén, 2019-ben nem ad ki a Canon új EF obit, csak RF-et. Egy szó nem esett arról, hogy a jövőben még ne foglalkoznának valamennyit az EF bajonettel. Persze tény, hogy a mirrorlessben és az RF-ben látják a jövőt a Canonnál is, szóval előbb-utóbb bekövetkezik a teljes átállás. Információim szerint idén tavasszal érkezik az EOS R “pro”-verziója, ami végleg eldönti a meccset.

canon_eos_r_mirrorless_digital_1433711

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Hehe, tegnap jött meg a Sony vázam, holnap megyek Sony obit venni.
    A Canon vázam elvitték, az obik is fogynak :)

    Sokáig húztam, néztem az 5D4-et is, arra már nem ruháztam be, hosszabb távon zsákutca, az EOS R meg nem győzött meg, pláne a sávosodása..

    • Így igaz Laci szenzor terén le vannak maradva, de igy elsőre az obi kinálat meg fejlesztés nagyon ott van. 2 éve használok Sony A7II milcet a saját lencséikkel, de vhogy ezek az új EOS R obik jobban tetszenek és mint tudjuk a Canon mindig is erős volt obi téren. Sonyval úgy vagyok mostanság, hogy sajna nagyon drága az obi parkja és ott vannak a gyermek hibái is amit jó lenne kinőjenek már. 10 évet használtam Canon DSLR-t több tipust is, leirtam/kiábrándultam, de ha a MILC szegmensben talpra állnak és összeszedik magukat szenzor terén, azt hiszem visszapártolok hozzuk, de az még odébb van :)

      • Laci

        Az tisztán látszik, hogy készültek erre, pl a régi 50 1.4, 85 1.8, 100 2-t már ráncfelvarrhatták volna, majd RF bajonettre teszik ezt.
        Amiket én használok fix onikat, bármelyik gyártótól megkapom, legyen az Canon, Nikon, Sony, Fuji..
        A váz miatt váltottam.

        A drága Sony obikkal meg úgy vagyok, hogy nem biztos, hogy az új RF obik meg olcsóbbal lesznek..

      • Tert

        A következő Canon minden téren behozza majd a lemaradást, ez látszik már most is a beadott szabadalmakon. A Canonos profik szerintem ezt várják. Most már nyugodtak lehetnek mert van egy erős RF bajonett és – szerintem – jelenleg a legjobb fokusz rendszer a dual-pixel (talán most még nem tökéletes de majd az lesz). Jön a Panasonic is egy nagyon komoly specifikációval. Lassan 4 gyártó lesz jelen a ff milc szegmensben és már nem lesznek nagy különbségek tudásban, kép minőségben.

        • Ábrándjaim már nem nagyon vannak a Canon felé, de azt azért én sem győzöm hangoztatni, hogy a dual-pixel AF még nem mutatta ki a foga fehérjét. Ezt a technológiát eddig csak low-end mirrorlessekben, és DSLR-ek “mellékfunkciójaként” láthattuk. High-end kamera főfunkciójaként remélhetőleg idén érkezik, szóval én is kíváncsi vagyok mit tud, amikor maxra de legalábbis közel maxra csiszolják.

          • Laci

            Hát az EOS R specifikációit olvasva is sokan odáig voltak. Szerintem ugyanez lesz most is a pro vázzal..
            Az mondjuk beszédes, hogy a Canon adok veszek csoportok tele vannak Sony-ra váltókkal..

            A max-ra csiszolást már az EOS R-nél meg kellett volna lépnie, szerintem sokan akik abban hittek (magam is), már szintén Sony-ra váltottak..

          • Jani

            A DPAF rendkívül nagy mennyiségű adatot dolgoz fel a többi jelenlegi módszerhez viszonyítva. A mai szintet az ehhez még gyenge adatfeldolgozási teljesítménnyel hozza, de az erősödő procikkal és szoftverekkel kap majd csak elegendő kraftot. A következő modellben még messze nem a maxra csiszolt lesz.

  • Laci

    7 RF váz idén? Az mind ff? Mert ugye APS-C-re ott az EF-M bajonett..