Ne frissíts MacOS Mojavera, ha még nem tetted!

Október óta szívok a Photoshoppal, attól a naptól kezdve, hogy felraktam a MacOS Mojavet a Late 2015-ös iMac Retina 5K-ra.

A hiba a Photoshop Liquifynál jelentkezik. Amennyiben be van kapcsolva a Photoshopban a GPU gyorsítás, a Liquify teleszemeteli a képet apró  pöttyökkel (ún. artifactekkel).

liquify_artifacts

Márpedig a GPU gyorsítás be van kapcsolva, különben tetűlassú és darabos lesz a Photoshop. A hibáról az Adobe is írt korábban, azt mondták még az ősszel, hogy dolgoznak az elhárításon, addig is úgy lehet ideiglenesen kikerülni, hogy kikapcsoljuk a GPU gyorsítást.

A hiba egyébként az alábbi videokártyákkal szerelt Mac gépeket érinti:

  • AMD Radeon HD – FirePro D300
  • AMD Radeon HD – FirePro D500
  • AMD Radeon HD – FirePro D700
  • AMD Radeon R9 M290
  • AMD Radeon R9 M370
  • AMD Radeon R9 M390

Nem néztem utána különösebben, hogy mely Maceket érinti ez, de az első és talán második generációs iMac Retina 5K gépek biztosan érintettek (a legújabbakban már nem ilyen GPU van).

Időközben az Adobe és az Apple megoldották a dolgot, és a hibát részletező weboldalon azt írták, hogy a Mojave 10.14.1 frissítés, illetve a Photoshop 2019 megoldotta a dolgot. Nálam azonban továbbra is fennállt a hiba. A gépemen Mojave 10.14.2 van, újabb mint a 14.1, és a Photoshop is a legújabb verzió. Kicsit nyomozni kezdtem, hogy mi lehet a hiba, amikor megtaláltam ezt a posztot. Nem hittem a szememnek. A Mojave 10.14.2 VISSZAHOZTA a hibát a Liquifyba!

Szóval aki még nem tette, ne frissítsen Mojave-ra (a fenti videokártyákkal), akinek meg történetesen a 10.14.1 van a gépén, ne kísérletezzen a 14.2-vel!

Hihetetlen, hogy egy ilyen hibát több hónap után sem sikerül kiküszöbölni!

Ideiglenes megoldásként egyébként találtam egy kényelmesebb módszert, mint a GPU permanens kikapcsolása.

  1. Legyen a GPU bekapcsolva, használjuk a Liquifyt kényelmesen és gyorsan a GPU támogatással,
  2. OK-zuk le, hadd tegye rá a JPG-szemetet a fotónkra.
  3. Ezután a Historyban vagy Cmd+Z-vel lépjünk vissza, vagyis vonjuk vissza a Liquify hatását,
  4. most kapcsoljuk ki a GPU gyorsítást,
  5. és végül a Filter menüben nyomjunk rá a legfelül látható, utolsó használt filterre, ami ugye a Liquify lesz.

Screenshot 2019-01-31 at 10.32.45

Ekkor a korábbi módosítást újra ráteszi a képre, immáron pöttyözés nélkül, aztán a továbbiakhoz már újra visszakapcsolhatjuk a GPU gyorsítást, hogy ne döcögjön a Photoshop.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Szerintem a Miniben nincs dedikált GPU csak prociba integrált grafikus gyorsító. Azzal nincs ez a hiba, csak a cikkben említett kártyákkal. Az integrált GPU-kkal meg rendszerint az szokott a gond lenni, hogy egy idő után az Adobe úgy gondolja hogy nem támogatja őket és nem engedi bekapcsolni a GPU Accelerationt. Volt már ilyen a történelemben, ami már akkor kezdődött amikor a PS-ben megjelent a GPU gyorsítás lehetősége. Már akkor közölték hogy kivéve ez meg ez a típusú integrált GPU, na azokkal nem működik…és ezt a jó szokásukat megtartották.
    BTW nekem is vannak néha ilyen f.szságaim, amit nem tudok levetkőzni még úgy sem, ha konkrétan gépet váltok, szóval nem csak az oprendszer új hanem a gép is, és mégis vacakol, másnál meg nem. Speciel az általad említett maszk-problémával én nem találkoztam.

  • Dervenkal Egon

    Bár a kérdéses dedikált videókártyákat én sikeresen kikerültem, az én módszerem annyi, hogy az új verziós PS, AI, stb. csomagot az Adobe minden erőszakossága ellenére csak 4-6 hónappal a megjelenés után telepítem, amikor már igazoltan minden javítócsomag megérkezett. Emellett van egy öreg iMac médiafogyasztási célokra, arra fel se menne a CC, de a jó öreg CS6-ot megtartottam rajta, hátha gyorsan kell valamit igazítani. Hiányoznak funkciók, de azért az alapvető műveletekre tökéletesen alkalmas.