A fényképezőgép piac átalakulása szinte törvényszerű

Még csak találgatások mennek, hogy mi lesz a piaccal 5 meg 10 év múlva, hogy mikor nyomja le a mirrorless a DSLR-t, az okostelefonok és az AI a fényképezőgépeket, hogy elveszíti-e a Canon a piacvezető szerepét, hogy tovább ível-e a Sony csillaga, vagy hogy mekkorát szól majd a Panasonic belépése a fullframe piacra. A Canon főnöke interjút adott nemrégiben, olvassunk kicsit a sorok között!

Fujio Mitari a Canon első számű embere interjút adott a Nikkei Newsnak, melyben az alábbiakat mondja el, a felsorolás forrása a canonrumors.com.

  • A Canon szerint a fényképezőgépek piaca 50%-kal fog csökkenni az elkövetkező 2 évben, ami a Canont stratégiaváltásra készteti
  • A Canon eladásai az elmúlt években évente 10%-kal csökkentek
  • A cserélhető objektíves gépek piaca 10 millió db / év
  • A mirrorless kamerák nem növelik a piac méretét, hanem a DSLR eladásokat cserélik, valószínűleg ezért várt ennyit a Canon és a Nikon, hogy belépjen a FF mirrorless piacra: pénzt fektetni abba, hogy felfald saját magad nem valami logikus lépés
  • A Canon inkább az üzleti felhasználókra koncentrálna, mint a fogyasztói kereskedelemre
  • A Canon elismeri az okostelefonok térhódítását a belépőszintű kamerák felett, de úgy gondolják hogy 5-6 millió közép- és prokategóriás kamerát még akkor is el fognak tudni adni, ha elérték a piac hanyatlásának alsó küszöbét
  • A Canon jobban szeretne fókuszálni az ipari, megfigyelési/felderítői és orvosi képalkotási iparágra

A fenti leírás elég konkrét és beszédes. A Canon számokat tekintve már régen elérte az elérhető csúcsot, ráadásul jön a hanyatlás, nem is kicsi. Eddig azért nem öltek hatalmas pénzeket a fejlesztésbe, mert a saját DSLR eladásaikat minek cserélték volna mirrorless eladásokra? Üzletileg ez nem kifizetődő, csak akkor érné meg, ha a mirrorless piac nem a DSLR-eket cserélné, hanem exponenciálisan növekedne, és nem csak a fejlesztés költségeit hozná vissza, hanem extra profitot termelne. Most meg már azért nem ölnek extra pénzeket ebbe az üzletágba, mert nem tud tovább bővülni, mitöbb hanyatlik. Inkább oda koncentrálnak, ahol van bővülési lehetőség. Hiszen egy ilyen multinak mindig bővülnie kell. Ezt ugyan lassíthatja a vállalati filozófia, nyilván azért érzelmi döntés is az, hogy egy képalkotásról ismert Canon feladja-e a fényképezőgépekre koncentrálást…vagy továbbmegyek: egy Apple elengedje-e a Macintosh-t, ami a cég alapköve volt, manapság viszont kb aprópénzt termel, és pont ugyanúgy szidják a csalódott felhasználók, mint a fotósok a Canont. Ugyanaz zajlik mindkét cégnél, vegyük észre!

Ezzel szemben ott vannak a kis gyártók, Sony, Fujifilm, Panasonic, Olympus, Pentax, akik próbálnak minél nagyobb piacot szerezni, elcsábítani a vásárlókat a Nikontól, de legfőképpen a Canontól, hiszen utóbbi uralja a piac felét. Emiatt a kis gyártók ezerrel fejlesztenek, vödörrel öntik a pénzt az új technológiákba, folyamatosan happolják el az újabb és újabb vásárlókat, vagyis jóideig még tudnak bővülni, mert van hová.

Magyarán egy meglévő piac osztódik fel újra a gyártók között, ami ráadásul erősen csökkenő piac…legalábbis a Canon szerint, de hogy nem bővül, az szinte biztos. Ha ez a piac újrafelosztásra kerül, ha a legnagyobbak számára ez már annyira nem fontos, a kisebbek meg tepernek a minél nagyobb szeletért, akkor törvényszerű, hogy megváltoznak az erőviszonyok is idővel. Szerintem ennek az elejét, ha épp nem már a közepét tapasztaljuk egy ideje, kb amióta arról vitatkozunk fórumokon, baráti beszélgetésekben stb, hogy a Sony meg az Olympus milyen jó, a Canon meg hogy le van maradva.

Vegyük észre, hogy ez az egész csak közvetve van értünk, valójában – nyilvánvalóan – a pénzről szól. Ha a Canonnak nem éri meg ezzel foglalkozni, akkor le fognak maradni. Nem azért mert bénák. És bizony, ha így megy tovább, eljön az idő, hogy nem a Canon lesz az első számű szereplő a fotográfiai piacon, hanem valaki más. Lehet hogy a Nikon. Lehet hogy a Sony…vagy épp a szélárnyékból előzni próbáló Panasonic.

A fotográfia a Canonnak egy fejős tehén, amit próbál életben tartani, amíg az nem kerül túl sokba. Addig is próbál terjeszkedni más irányba, hogy ha a fotográfiát egyszer majd lassan el kell engednie, akkor ne fájjon már annyira.

A fenti az én elméletem, aztán nem biztos, hogy így is van. Ha van más elképzelésed, írd meg kommentben.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    A fejlesztés drága dolog, ha a Canon a legnagyobb és hanyatlani látja a piacot, akkor lehet nem tol annyit a fejlesztésbe. Szerintem az objektívek terén most túl nagy innovációt nem lehet véghez vinni, nyilván fejlődnek a bevonatok, de amin nagyon lehet fejleszteni, azok a vázak. A Canon objektívek terén nagyon erős és meggyőződésem, hogy már rég ki vannak fejlesztve új obik, csak dslr-re már nem dobták piacra őket. Szóval obifejlesztésbe egy darabig nem kell pénzt tolnia. Összességében a Tamron, Sigma, Samyang messze le van maradva tőlük, de nekem mondhat akárki akármit, a Zeiss (Sony) is mögöttük van. Egyszerűen elég, ha a Canon hagyja fejleszteni a kicsiket a vázak terén, aztán átveszi a fejlesztéseket, mikor már kiforrottak. Az RF objektív palettát meg már csak abból pikk pakk fel tudja tölteni, ha a már meglévő lencserendszerek mögé RF bajonettet rak. De nyilván a korábbi fejlesztések eredményével meg lesznek lökve az RF obik. Ez az obipark pedig piacon tartja a rendszert, még ha nem is az övéké lesz a top váz a piacon. Még bőven fognak a fotócuccokból pénzt kifacsarni.
    A másik dolog, hogy az teljesen nyilvánvaló, hogy szenzor téren le vannak maradva, gondolom ezt is felmérték, hogy érdemes e a Sony-val versenyezni, mekkora pénzt kéne beletolni a szenzorgyártásba.

    • scarbantia

      Az a kijelentés, hogy az ipari, meg egyéb dolgokban több a biznisz, elég érdekes, és a fotósoknak egyáltalán nem biztató jövő. Viszont ha visszagondolok, már vagy 5 éve, ami újdonság, egyedi szenzorfejlesztés volt a Canonnál, az mind valami speciális szenzor volt. Mindenki nézett, hogy jójó, de aztán fényképezőgépbe sose láttuk. Volt műholdas képalkotáshoz, volt alig fényben jól látó videószenzor, lett a C700-ba global shutter, volt valami extra felbontású APS-H, sőt, még valami műholdas fotószolgáltatás is rémlik, amihez a szenzor készült, hogy fizetősen elérhető(nyilván nem magánszemélyeknek) valami extra felbontású műholdkép adatbázis, amit készítenek. Szóval ezeket nem ma kezdték.

      Amit viszont az RF objektívekről írsz, én úgy látom, hogy az eddig megjelent példányok új fejlesztések, kihasználva a kis bázistávot, és egyik sem egy EF adaptáció. Lehet, hogy vannak már előre kifejlesztett darabok, de nekem úgy tűnik, most ezen elég keményen dolgoznak, hogy felépítsék a rendszert. Úgy néz ki, hogy az új bajonett nagyon átgondolt, és az új objektívek is szintet léptek az eddigi EF-hez képest. A kérdés tényleg az lesz, hogy tesznek-e alá igazán korszerű vázat.

      Az nem kérdés, hogy ezzel a nagy kivárással piacot vesztettek, míg máshol meg építkeztek, innen nézve az EOS M is totál zsákutca lett, és azok a felhasználók, akiket nem akartak FF MILC-el ellátni a DSLR kárára, azok kikötöttek máshol.
      Persze nem hiszem, hogy temetni kell az RF rendszert, csak nem szerez majd akkora piacot mint az EF, hanem csak második-harmadik lesz a piacon, vagy akár lehet megmarad elsőnek a Canon, de csak minimális fölénnyel.

      • Laci

        Az RF obikat úgy értem, hogy ha akarja, pikk pakk fel tudja tölteni, ha csak a pénzfejés a cél.. Meg mondjuk a nagyteléknél ahol a hátsó lencsetag messze van a szenzortól, nem indokolt újratervezés.
        Amúgy nyilván nem hülyék ülnek ott, szerintem előbb látták, hogy milc lesz a jövő, mint felhasználók..

  • grgyr

    Lehet, hogy a fényképezőpiac egésze sokat zsugorodik, mivel az alsó kategória szerepét teljesen átveszik a mobiltelefonok. Ugyanakkor a felső-közép kategória piaca nem, vagy csak kismértékben fog csökkenni. Szerintem a Canon rosszul taktikázik, lehet, hogy ezzel a rövidtávon jól jár anyagilag, de hosszútávon már nem valószínű. A túlzott pénzügyi haszonlesés veszélyes pálya, sokan belebuktak. A most Sonyra, Pansonicra, Fujira váltókat nehéz lesz visszacsalogatni…

  • A hülyék és a hisztis fotósok nem Tokióban laknak. A vállalat szakemberei pontosan tudják, hogy mikor mit kell tenni ahhoz, hogy a cég érdekei ne sérüljenek.
    Gyárthatjuk mi itt az elméleteket nulla adattal a zsebünkben, sok értelme nincs.
    Ennek ellenére a saját elméletem az, hogy a Fujival ellentétben pld., nem „havonta” dobnak majd piacra egy-egy kamerát, hanem teljesen eltérő időközönként, aztán majd mi, végfelhasználók, igazodunk ehhez, vagy sem. Mióta világ a világ, így megy ez: Néha pörög a piac, aztán megpihen kicsit. De mondom, osztani itt az észt úgy, hogy nem rendelkezünk hiteles gazdasági adatokkal és nemzetközileg elismert közgazdászok sem vagyunk… Finoman szólva is röhejes. Szerintem persze.