Jön a Hasselblad X1D Mark II

Frissítést kap rövid időn belül a Hasselblad mirrorless kamerája.

A bluetooth.com ügynökségnél regisztrálta a Hasselblad az X1D utódját, X1D Mark II néven, melyet egy élelmes emberke most szúrt ki az adatbázisban. Ez azt jelenti, hogy az X1D utóda heteken, max néhány hónapon belül bejelentésre kerül. Egyes információk szerint bizonyára ugyanazt a szenzort kapja majd, mint a Fujifilm GFX100s, vagyis egy 101MP-es, Sony-gyártmányú, középformátumú szenzor fog ketyegni benne, ami 4K 30p videót tud rögzíteni.

Hasselblad-X1D-Mark-II-camera Hasselblad-X1D-Mark-II-camera-rumors

Örvendetes, hogy a Hasselblad pörög, én kisebb összeget mertem volna rá tenni, hogy az X1D csak egy próbálkozás volt, és döglődnek tovább, míg ki nem halnak, vagy át nem alakulnak teljesen, de úgy tűnik a DJI (mint a Hasselblad jelenlegi tulajdonosa) felvette a kesztyűt és nyomják a fejlesztést.

A Hasselblad X1D volt az első kompakt méretű, középformátumú mirrorless kamera a piacon, bár hamar követte őt a Fujifilm GFX50S. Utóbbi funkcióit tekintve fejlettebb, jóval olcsóbb, több objektív is van hozzá (jóllehet lényegesen nagyobb is), így a Hasselblad olyan nagyon azért nem tudott komoly vásárlóbázist szerezni magának a Fuji miatt. Talán nem is ez volt a céljük, eleve úgy promózták ezt a kamerát sok esetben, hogy meglévő Hasselblad tulajdonosoknak szánják másodvázként. Legalábbis ez a mondat a sajtóinterjúk és cikkek közt nagyon sokszor elhangzott. Mindezek ellenére a Hasselblad később azt kommunikálta, hogy az X1D hatalmas siker lett és meghaladta az elvárásaikat.

Az X1D Mark II-től alap elvárás lesz, hogy gyorsabb legyen, szinte minden tekintetben. Az X1D-t bekapcsolás után fotózásra bírni a tesztek szerint nagyjából 30mp-be tellett, ezen mindenképpen faragniuk kell, ahogy az autofókusz rendszeren is, mert az elsőgenerációs modellben valami nagyon béna kontraszt alapú rendszer dolgozik (dolgozgat).

A Hasselblad X1D idén júniusban lesz 3 éves modell egyébként.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot