A Nikonnak is lesz hamarosan olcsó FX mirrorless gépe

Azután, hogy a Canon bemutatta az EOS RP nevű, jóárasított fullframe mirrorless kameráját, úgy tűnik a Nikon se tétlenkedik. 

Felkerült a netre ugyanis egy fotó, ami meglehetősen eredetinek tűnik. A kamera neve jól láthatóan Nikon Z1, kezelőfelülete pedig jóval egyszerűbb, mint az eddigi Z-szériás gépeké.

Minden bizonnyal ez a gép lesz a Nikon belépőszintű fullframe mirrorlesse, a pletykák szerint 1500 dolláros ár környékén, vagy alatta.

Van azért pár furcsaság ezen a képen, vegyük jobban szemügyre:

  • A Z1 felirat a kamera vállán van, holott a Z6 és a Z7 gépeken a típusjelzés a kamerák jobb alsó sarkába került. Ez mondjuk még nem sokat jelent, de…
  • A Z-betű valójában egy logo, pontosabban Trade Mark is egyben, a felső és alsó vonala szimpla, az átlós vonala pedig dupla. A Z6/Z7 gépeken így szerepel, akkor ezen miért nem a jól megszokott Z-logo látható?
  • A bajonett fölé oda van írva, hogy FX MIRRORLESS Z-MOUNT. Ilyen szöveget a másik két Z-kamerára nem tettek.
  • A bajonetten belül egy valamiféle szűkítés látható, a többi Z-gépen ilyen nincs. Persze az is meglehet, hogy ez csak egy mockup, vagyis egy “bábu” kamera, ami csak formát mutat, de működésképtelen.
  • Van egy merész – sőt meglehet, hogy egyenesen hülye – elméletem: nem lehet, hogy ez egy APS-C kamera lesz? A kisebb szenzor miatt rakták bele a szűkítést a bajonetten belül, de amaz egyébként fullframe objektíveket fogad, ezért van ráírva hogy FX mount?

Z1-NIkon-730x383

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • padam

    Ez csak egy kép még a Z6/Z7 tervezési szakaszából, amit maga a Nikon tett közzé egy ezzel kapcsolatos cikkben.