Kezdj el hozzászokni az új memóriakártya formátumokhoz

Korábban már volt egy cikk az újfajta memokártyákhoz, de a mostani infó talán még fontosabb az eddigieknél.

Több helyen ugyanis úgy emlegetik, hogy a CFexpress kártyaformátum “immáron készen áll arra, hogy átvegye a vezető szerepet a memóriakártya piacon”. Ezt sejtettük eddig, meg azt is, hogy az XQD-vel lesznek egymás konkurensei, azt azonban vélhetően kevesen tudták, hogy a CFexpress 2.0-ból háromféle méret is érkezik különféle sebességekkel és különféle felhasználási módokhoz.

Type A

Ez a legkisebb CFexpress formátum, 1000 MB/s elméleti max sebességgel. Mérete kisebb lesz mint egy SD kártya, így mobileszközökben, drónokban, kompakt kamerákban láthatjuk viszont minden valószínűség szerint, olyan készülékekben, ahol fontosabb a kis méret, mint a sebesség.

CFexpress-Type-A-memory-card

SD kártya vs. CFexpress Type A (Forrás: nikonrumors.com)

Type B

Ez az a formátum, amit eddig is láthattunk a szaksajtóban, és ez az, ami az általunk használt kamerák többségében el fog terjedni. Mérete megegyezik az XQD kártya méretével, elméleti sebessége 2000 MB/s. Azon kamerák, melyek XQD kártyával érkeznek gyárilag, egy firmware fejlesztést követően kompatibilissé válnak a CFexpress Type B-vel is.

CFexpress-Type-B-memory-card

XQD kártya vs. CFexpress Type B (Forrás: nikonrumors.com)

Type C

Ez a harmadik formátum, a legnagyobb, elméleti sebessége 4000 MB/s és a hírek szerint flash tárhelyet használó nagyobb készülékekben találkozhatunk majd vele.

CFexpress-Type-C-memory-card

Hagyományos CF kártya vs. CFexpress Type C (Forrás: nikonrumors.com)

A CFexpress szabvány megállíthatatlanul terjed, beállt már az ügy mögé a SanDisk, a Lexar, a ProGrade Digital, a Sony, a Delkin és a tajvani Apacer is.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot