Régen hallottál a DXOMarkról, ugye?

Nemrégiben még a csapból is a DXO tesztek folytak, de egy ideje csend van. Egészen mostanáig!

DXOMark tesztlabor immáron három szekcióval rendelkezik:

  • DXOMark Sensor
  • DXOMark Lens
  • DXOMark Mobile

A fenti háromból azonban a tavalyi évben a mobilos részleget járatták csúcsra, több tucatnyi mobiltelefon-kamerát teszteltek. Ellenben a szenzor-, méginkább az objektív tesztek elmaradoztak. 2018-ban csak 7db fényképezőgépet teszteltek, melyek egy része ráadásul kompakt gép, vagy akciókamera volt, és mindössze 1db objektív tesztre futotta.

Most azonban a DXO Twitteren jelezte, hogy begyújták a rakétákat:

Rögtön egy mirrorless kamera tesztjével térnek vissza a hashtag alapján, szóval hamarosan újra indulhat a fanboyok számháborúja. ;)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Steve850

    Nikon Z6-al kezdték.

  • Laci

    Sokat nézegettem én is, a Canon-t mindig lehúzták, ez megosztotta a közönséget, hogy elfogultak, sajnos azonban be kellett látnom, hogy igazuk van. Ahogy egyre több vázat kipróbáltam a váltást fontolgatva, tény, hogy a Canon vázak le vannak maradva.

    • Gábor Perényi

      ettől független tény, hogy vannak ott fals adatok is, lásd pl egy sony a7 iii amidél a dinamikatartományát vmit nagyon félre mértek, pedig iso 400 vagy 800 felett ugrik egyet megint. Van hitelesebb oldal is, csak értelmezni sokaknak nehezebb. Amúgy pedig sony és nikon fan oldal, szóval az amúgy is lemaradt canont még jobban lenyomják :)

      • Anulu

        És mégis mitől sony és nikon fan oldal ? Komolyan érdekelne :)

        • Laci

          Igen, próbáltam Nikon D810-et, D750-et is, most látom a Sony RAW-jain, hogy mekkorát ver a 6D-re. A valóságban sokkal nagyobb a különbség. Papírforma ide vagy oda, ha rontottam expo-t a 6D-n ellenfényben, 1EV-t húzva a képre a gyerek arcán már zavaró zaj keletkezett (nem vészes, de nekem megütötte az ingerküszöböm onnantól kezdve, hogy pl Nikon-nál ennek nyoma sem volt) ISO100-on, Sony-nál szinte semmi különbséget nem látok pedig ISO400-on fotóztam végig egy ovi farsangot. Néhány képre rá kellett húzni 1 vagy picit több EV-t, semmi. Innentől kezdve nem is érdekelnek a számok és hiába mondják rájuk, hogy Nikon pártiak, nem gondolnám..

        • Gábor Perényi

          mitől? mittomén :D max találgatni tudnék, hogy fizet nekik vki, de lövésem sincs. Viszont tény, hogy nem mindig pontosak a mérések :)

          • Anulu

            Ha Canon csinálna jobb szenzorokat mint a Sony akkor sokak szemében meg Canon párti lenne ;)

  • Steve850

    Íme egy “másik Sony, Nikon fan” oldal: http://www.photonstophotos.net
    Nem olyan szájbarágós, de nagyon tanulságos!
    Általában, nem véletlen a DXOmark értékelése, és talán a “mérési hibák”-ra is fény derül!

    • Gábor Perényi

      amúgy ez egy sokkal pontosabb oldal :)