Elkerülhetetlennek tűnik a 100MP-es FullFrame

Kiszivárgott a Sony új szenzorának specifikációja, ami egészen elképesztő számokat mutat. Az IMX555CQR egy fullframe méretű lapka 100MP fotó és 6K videó felbontással.

Minden jel arra mutat, hogy a 100MP lesz az új standard a fotózásban. Középformátumú kamerákban már találni ilyet, sőt 150MP-est is, de a kisformátumú fullframe gépekben egyelőre az 50MP a csúcs. Ugyanakkor nem marad ez így sokáig, a Sony ugyanis már fejleszti az új lapkáját, amit konzumer fényképezőgépekbe szán.

16bites(!!!), 12.288 x 8.192 pixeles fotókat készít (102MP), és pixelösszevonásos technikával 6K 12bit videót.

Meglehet, hogy a Sony A7R IV, vagy egy lehetséges A9R már ezt a szenzort kapja, ahogy más top kategóriás kamerák is, melyek Sony szenzort használnak (Nikon pl.).

Ez mind szép és jó, csak valamit kezdeni kellene az objektívekkel és a diffrakcióval. A jelenlegi obik közül nehezen hiszem, hogy mindegyik ki tud rajzolni 100MP-t, max csak a legjobb, legdrágább darabok. Mindemellett egy 100MP-es fullframe lapka használatakor a diffrakciós limit f/4.5-f/5.6 körül van, vagyis ha ennél szűkebb rekeszt használunk, akkor már életlenedni fog a kép a fényelhajlás miatt.

IMX555

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Ebben a 16bit többet érne, mint a 100mp. Biztos sok okos megoldás lesz rá, de ha kompaktgépes problémákkal fogunk küzdeni, akkor annyira nem hiányzik ez a felbontás.

    • Gábor Perényi

      osztom, inkább 16 bit, mint értelmetlen felbontás növelés, a mostani szenzor technológiának már elértük a határát, nem hiszem sokan használnák iso 100-on csak, azt pedig egy nyomdaszörny nem tudja utána olyan minőségben kinyomni egy ház falára. Az még furább, hogy 10 éves nyomatok egész jól néztek ki, bőven elég volt egy 6 megapixel is, most meg 50 megapixelek röpködnek és nem látom a nyomatok minőségén is azt a hatalmas ugrást. Ingatlanokat fotózom, így is szenvedek, hogy D750-es vázak, vagy kell e esetleg a D850, nem vagyok benne biztos előny lenne a több megapixel, ráadás hiába a csodálatos dinamika, másképp reagál a kép utómunka során a nyers képek gyötrésénél, mint 24 megapixel esetén, kb mint ha rosszabb lenne a dinamika, ettől persze még áll rá a bré sajnos, bár a gondot inkább a minőségi obik ára jelenti számomra, laza 4-5 millás költekezés, hogy minden minőségben legyen.

      • Attila Kiss

        Meg ugye hová tudod felhazsnálni azt a 40-50-100 megapixelt? Ha nem nyomtatsz akkor sehová. A face, insta és a többi f§s jó ha fhd be teszi ki a képeket. Esetleg fotópályázatokhoz jó lehet de csak poénból minden képre 50-100mpix et elpazarolni netto baromság…

  • Dervenkal Egon

    Jönnek az új generációs memória kártyák. Nagy sebesség, nagy tárhely. Csak egy 100 MP-s gépen gyakorlatilag ugyanott tartunk majd velük. A feldolgozás erőforrás igényéről nem beszélve.

  • Laci

    98%-ban max 5.6-ig rekeszelek, szóval engem annyira nem mozgat a difrakció :)