Megéri itthon kamerát és objektívet venni?

Általánossá vált a probléma a felhasználók körében. Ha venni akarsz, rettegve dilemmázol, ha eladni, falba vered a fejed. Miért? Mert teljesen szét lett cseszve a fototechnikai piac és nem is igazán látszik a megoldás.

Adtál már el használt fotós cuccot? Ha igen, bizonyára szembesültél már azzal, hogy az eladásra szánt, drágán megvett felszerelésed jóval kevesebbet ér, mint gondoltad volna. Régen az kellett legyen az alapfelállás (bár ezt sokan nem vették figyelembe), hogy amint kihoztad a boltból a felszerelést, rögtön egy áfányival kevesebbet ér. Hiszen a használt terméken nincs áfa, az már be lett fizetve állambácsinak újkorában, volt, nincs. Az új cuccod a boltból kilépés pillanatában negyedével kevesebbet ér. Már ezt is nehéz megemészteni, nem is mindenkinek sikerül. De ennél ma már még rosszabb a helyzet.

Ugyanis a hazai fotótermék kereskedők többé-kevésbé fix árakon dolgoznak. A Magyarországon fellelhető szürkeimportos cuccoknak a hazai forgalmazói szigorításoknak, lobbinak, kedvezményeknek, nevezzük akárminek köszönhetően pár évvel ezelőtt nagyjából leáldozott, így ritka manapság az, hogy egy kamera vagy objektív “A” boltban teszem azt 600ezer Forintba kerül, “B” boltban meg 500ezerbe, pusztán azért mert “A” bolt a hivatalos magyar forgalmazótól szerzi be az árut, “B” bolt meg szürkeimportból, és “B” annyiért tudja adni a vásárlónak a szajrét, mint amennyiért “A” veszi a disztribútortól és még arra kellene rátennie a saját költségeit és hasznát. Előfordulhat még ilyen, de nem jellemző, főleg a nevesebb kereskedők berkein belül tűnt el a nagy árkülönbség. Egy biztos, hogy a fototechnikai cuccokon kiskereskedői szinten már nagyon régóta nincs nagy haszonkulcs. 5-10% között volt az árrés pár évvel ezelőtt, még a szürkeimportos időkben. Azóta talán változott a helyzet – amibe ma már én magam nem látok bele -, de nem hinném a fotós boltok ma hülyére keresnék magukat egy-egy kamera vagy objektív eladással.

A termékek azonban mégis drágák. A szürkeimport meg kikerült külföldre. Kínai forgalmazók nyitottak lerakatokat Angliában, Írországban, Franciaországban meg a bánat tudja még hol, és döbbenetesen nyomott áron kínálják a termékeket az EU-n belül. Ennek az lett az eredménye, hogy sokan kezdetben rettegve, dilemmázva ugyan, de bevállalják, hogy kintről rendelnek, vállalva ezzel a macerás – ha egyáltalán létező – garanciális ügyintézést úgy, hogy cserébe többtízezer, ha nem százezer forintot megspórolnak ezzel. Hatalmas a különbség. Botrányosan hatalmas!

Van ennek azonban további következménye is. A használt piacon.

Ha itthon megveszed normál áron a gépedet, kímélve használod, babusgatod, óvod, hogy ha cserére kerül a sor, jó árat kapj majd érte.

Aztán szembesülsz vele, hogy az általad kigondolt jó ár, köszönőviszonyban sincs a valós piaci értékével.

Ugyanis a használtpiaci vásárlók nem azt fogják nézni, hogy te mennyiért vetted itthon a kamerát a boltban. Hanem azt, hogy mennyiért lehet ilyet kapni külföldről, free shippinggel, vám nélkül pár nap alatt.

És kiderül, hogy a te karcmentes, kevés expós kamerád, vagy újszerű objektíved kint újonnan kerül annyiba, amennyiért te használtan akarod eladni.

Itt van a hidegzuhany. Rájössz, hogy az általad megálmodott minimum árból is még engedned kell többtízezer forintot ha meg akarsz szabadulni a cucctól és bele se mersz gondolni, hogy mennyit buktál az eredeti vételárhoz képest.

…és hát nincs kizárva, hogy a következőt már te is kintről rendeled.

Mit kezdenek ezzel a hazai kereskedők? Volt pár éve egy szürkeimport dömping, amit a forgalmazók legyűrtek valahogy. Ám úgy tűnik kidobták az ajtón, aztán bemászott az ablakon. És most? Úgy érzem itt a vásárlók megtartásához már nem elég a hazai jótállás és a zökkenőmentes szervizháttér, meg a széles eladói mosoly a boltokban.

És ez valamennyire válasz is a címben feltett kérdésre.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Dober

    Hát amokor ebayen USA-ból meghozzák a D750-et optikával valamivel olcsóbban, mint idehaza optika nélkül megkapnád, akkor azért elgondonkodtató, hogy mi történik idehaza. És ez azért nem szürke import meglátásom szerint.

    • Nem Tom

      Fizettel-e a behozott termek utan az ertekenek megfelelo vamot, afat? Ha nem, akkor ez nemhogy szurke, de egyenesen fekete import, ugynevezett csempeszaru.

    • Ahogy Nem Tom mondja. Az USA árak nem mérvadóak. Az USA-ban például nincs ÁFA, ami rögtön 20-25-27 százalékkal olcsóbbá tesz mindent Európához képest. Viszont ha hivatalosan hozol be onnan cuccot, akkor ki kell fizetni rá a szállítást, a vámot és az áfát. Vámot a termék árára, áfát pedig a termék árára plusz a szállítás árára is! És akkor az USA-ban is létezik még szürkeimport kategória, Hong Kongból ilyen-olyan módon az USA-ba juttatott áruk garmadája, ami olcsóbb, mint a piaci ár.
      Ha legálisan hozol be az USA-ból, kifizetve mindent, akkor ugyanott leszel, mintha itthon vennéd. Konkrétan így számolom itt a blogon a várható magyarországi árakat, amikor valamilyen új cucc megjelenik. Mindig dollár árat tudunk először megjelenéskor, de azt felszorzom egy kövérebb árfolyamrátával, rádobom a 27% ÁFÁt és már meg is van a várható hazai ár. 10-ből 9,5x ez a módszer bejön. Néha alálövök így, olyankor a forgalmazó vélhetően beépít egy árfolyamtartalékot az árba, ez főleg azokban az időkben volt jellemző, amikor hatalmasakat ugrált a dollár-forint árfolyam. De olyan is volt már hogy fölélőttem, például a Hama Kft a Sigma objektíveket rendre olcsóbban dobja piacra itthon, mint ami a dollár árból kalkulálva várható lenne.

  • Bus Gabor

    En “csak” azt nem ertem hogy ha EU belul veszem akkor miert nincs garancia itthon?!
    Ez olyan mintha a New York-ban vett gepet visszadobnak pl. Miami-ban. Nem ez lenne a vegso cel, egy adott teruleten belul a termekek szabad aramlasa? Ja, csak garancia meg nuku ha nincs magyar szamla, gari papir, stb.

    • Nem Tom

      Canonnal van. Lasd: https://www.canon-europe.com/support/consumer_products/warranty_faqs/

      Egyeb gyartokat nem csekkoltam. Amit tudok meg fejbol, az a Phase One garanciaja, ami vilagszintu, cserekeszulekkel.

      • Fentebb már írtam, de ide is írom, hogy a Canonnál az EWS (European Warranty System) rendszerén belül Magyarország valami külön állam, a Canon Magyarország szerint mi nem tartozunk Európához. Ha veszel egy Canont Párizsban, azt javíttathatod Bécsben. Ha veszel egyet Budapesten, azt javíttathatod Párizsban. De Budapesten csak az itthon vásárolt gépeket fogadják szívesen. 1-2-3 éve legalábbis még így volt, azóta elengedtem ez a Canon dolgot. Egyébként ha nagyon csatázik az ember az szervizben, akkor megcsinálják itthon is, de beteszik a sor végére és majd 2-3 hét múlva, ne adj Isten 1-2 hónap múlva számíthatsz a javításra. Ha itthoni készülék akkor jó esetben pár nap alatt megvan. Ez a tapasztalat.

  • Ez lesz pedig a felállás, amíg itthon pofátlanul magasak az árak. Egy Sony a7r3 esetén akkora a különbség, hogy még a fizetős szervizzel is olcsóbb az egész, mintha itthon venné a delikvens. És amíg a fotósok többsége hobbi fotós, addig így is marad.

  • Dervenkal Egon

    Ideje lenne uniós szinten kezelni a gyártói garancia kérdését, mert ez a “szürkeimport” kifejezés röhejes. Úgy tesznek, mintha hamisítványt vettem volna, vagy loptam volna a szajrét, csak azért mert nem ott viszem szervizbe, ahol vettem. Érdekes módon vannak gyártók (sajnos nem feltétlenül fotós területen, és nagyon kevesen), amelyek egyetlen sorozatszám alapján szervizelnek, garanciálisan is, bárhol.

    • Nem Tom

      A Canon weboldala szerint az EU-n belul egysegesen kezelik a garancialis kerdeseket ( https://www.canon-europe.com/support/consumer_products/warranty_faqs/ ). Szerencsere meg nem voltam rautalva, de jo tudni.

      • Dervenkal Egon

        Akkor ez nekem új. 6-7 éve még komoly levelezés kellett hozzá, hogy egy nem itthon, de Eu országban vásárolt objektívhez hozzányúljanak.

      • Sajnos igen. Az EU-n belül egységesen kezelik a garanciát, lényegében mindenhol, KIVÉVE Magyarországon. Legalábbis Magyarországon biztosan. Ezért szokás mondani, hogy a szürkeimportból vásárolt árut ki kell vinni Bécsbe javíttatni mert ott örömmel fogadnak mindenkit, míg Magyarországon jellemzően csak a vita megy arról hogy hol vetted és miért nem ott ahol kellett volna.

        • Dervenkal Egon

          Egyrészt akkor mégis reális a személyes tapasztalat. Másrészt, ismét: miért szürkeimport az, hogy veszek egy terméket Münchenben, Londonban, stb? És miért lehet az, hogy a gyártó közli, hogy a magyar márkaszerviz nem köteles elismerni a szavatossági jogaimat, miközben az ugyanehhez a gyártóhoz tartozó berlini, prágai vagy bécsi szerviz meg igen?

  • cserepfalvi

    Kis ország vagyunk, a horgászcikk kereskedésről is elmondhatnánk ugyanezeket. A nagy márkák választanak egy hivatalos importőrt, mert kicsi piac vagyunk, nekik így egyszerűbb, csak az a gond, persze a mi gondunk, hogy két haszonkulcsot is el kell bírnia, míg a nagy külföldi webshopok közvetlenül a gyártótól szerzik be a termékeket, ezért is a különbségek. Én így látom…

  • Attila Molnár

    Szürkeimport kifejezés kicsit suta, mert én pl. nemrég vettem egy Seiko órát amit csak Japánban árulnak (hivatalosan), mert Japán belpiacos model, szóval ha nekem ez a model kellett akkor két választási lehetőségem volt: vagy elutazok Japánba megvásárolni vagy egy szürkeimport cégen keresztül megveszem a fotelben ülve… Persze ez nem pont ugyanaz mint a fotós obik és vázak de azért nem véletlen, hogy rengetegen vásárolnak nem hivatalos forrásból.

    • Nem Tom

      Mond, es amikor megerkezett a postai csomag, elzarandokoltal-e a hivatalba, es lerottad-e a vonatkozo jogszabalyok szerinti anyagi hozzajarulasodat?

      • Attila Molnár

        Nem postán érkezett, Gls futár hozta, miért is kellett volna a hivatalba zarándokolni? Ebay-en vásároltam a cég az Angliai raktárából küldte, igaz számlát azt nem kaptam, a “garancia” az 1 év nemzetközi garancia amit az eladó cégen át lehet érvényesíteni. Nyilván ez adott esetben körülményes lehet, de a tapasztalatom az, hogy hazai vásárlás esetén is a garanciát érvényesíteni igen nehéz. Nikonos voltam sok éven át és a tapasztalatom az, hogy hülyének nézik a klienst ha garanciás javitásról van szó, fókuszhiba? Náluk tökéletes nálam nem, ezek után inkább veszek olcsón és adott esetben fizetem a javítást.

        • “Igaz számlát azt nem kaptam” – akkor van még kérdés, hogy ez mennyire volt legális termékértékesítés? Ez nem szürkeimport volt, hanem jó eséllyel áfacsalt áru.

        • Kaptál számlát. Elektronikusan a vásárlásról. Nem divat a papír alapú számla már régóta. Reklamáció esetén pont azzal lehet igazolni a bolt felé a panaszt.

      • BananaJoe

        Ne vicceljünk már, milyen hozzájárulást? EU-n belülről érkezik az áru, és itt véget is ér a történet a vásárló részéről. Jó hiszemű vásárlók vagyunk, nem nyomozóhatóság, arra ott a Rendőrség, Ügyészség, Nav. Az egyszeri vásárlót mit érdekelje, hogy a bolt honnan szerezte be? Felőlem a Holdra is fellőhetik meg visszahozhatják, ha sértetlen csomagolásban kapom.

  • Kedves Hölgyek/Urak, azt azért ne felejtsük, hogy a szürkeimport sok esetben egy nagyvonalú, óvatoskodó kifejezés, de igencsak nem ritka, hogy ezek különféle céghálókon átfuttatott, áfacsalt termékek és azért tudnak ilyen olcsók lenni. Nem akarok itt nyíltan vádaskodni, de 5-6 évvel ezelőtt az ismert hazai elektronikai webshopok közül is volt néhány, amiről köztudott volt, hogy szlovák cégen keresztül áfáznak és azért tudnak dömping áron itthon kamerákat adni. Aztán el lett kapva a grabancuk és ma már beálltak a sorba, ott virít minden termék mellett hogy a hivatalos magyar forgalmazó támogatásával és garanciájával árulják a terméket.
    Most ugyanezt a kínaiak csinálják. Hogy lehet az, hogy itthon Írországból meg a fene tudja honnan lehet kínai webshoptól megvenni a termékeket annyiért, mint amennyibe Hong Kongban kerülnek? Megnézed az ebayes árakat Hong Kongban, amit eddig is sóvárogva néztél éveken át, hogy jaj milyen olcsó, de eddig tudtad hogy csak addig olcsóbb míg el nem indul európába mert akkor már jön a vám meg az áfa és még drágább is lesz. Most vám és áfa nélkül lehet nagyjából ugyanannyiért rendelni a kínaiaktól EU-n belüli raktárakból. Vajon hogyan kerülték ki a vámot? Hogyan kerülték ki az áfát, hogy ugyanannyiért tudják adni idebent, mint odakint? Azért ez elgondolkodtató. Nem tartom kizártnak, hogy pár hónap vagy év múlva megszűnik a “Kacsashop” és az E-Infinty se a nevéhez méltó, vagyis nem fog a végtelenségig tartani. Ha más nem az európai forgalmazók lobbija miatt fognak ezek megszűnni. Ismerve a kínaiakat majd lesz helyette más.

    • Attila Molnár

      Azért nem pont ilyen egyértelmű a helyzet, mert egy nagyker Hong Kongi cég sokkal több árut vásárol mint pl. egy magyar hivatalos kereskedő igy jelentős árengedményt tud kialkudni, nem emlitve a kifutó, raktárban álló régi modellekről amit szintén jelentős árengedményel vásárolnak fel. Ezért ne csodálkoz, hogy náluk mennyivel olcsóbb, mert ők forgatják az árukészletet és nem ülnek rajta mint a hazai kereskedők. Szerinted az E-Infinty és hasonló cégek mindent feketén árulnak és ez nem tünik fel senkinek Irországban meg Angliában?
      A gyártóknak meg érdekük, hogy fogyjanak a termékei és leszarják, hogy egy Hong Kongi vagy Magyar cég veszi és mivel mi mint vevők eredeti bontatlan terméket kapunk mi is leszarjuk, hogy ki és honnan és hogyan hozta azt az EU-ba, innentől ahogy BananaJoe is mondta már nem a vásárló gondja.

    • Ameddig legálisan, hivatalos úton tudok ezektől a cégektől vásárolni, addig gyakorlatilag nem érdekel, hogy honnan származik a termékük. Az e-infiny pl. kifejezetten kényesen ügyel rá, hogy kizárólag hibátlan terméket adjon el, ugyanis ez növeli az üzleti renoméját. Ameddig minimum 30%, de sokszor még ennél is több az árkülönbözet egy hazai márkakereskedés, és a már említett online üzlet között, addig bolond leszek itthon venni, amiért semmi extrát nem kapok. Mert az árkülönbözetből kijön egy totális nagyjavítás, vagy sok kisebb. Az extra garancia kiterjesztést meg itthon is felárazzák. Egyedül annak éri meg a hazai vásárlás, aki le tudja írni az áfát a vásárlásból, mert munkaeszköznek veszi. Ez egy kicsi százalék. A tömegek a hobbi felhasználók, akiknek ilyen lehetőségük nincsen. Lehet sírni, hogy olcsóbb, de aki a saját zsebe ellen beszél, az könnyelmű. Egy a7R3 esetén 700.000 kontra 1.060.000Ft a differencia. Ez rengeteg, az áfánál is jóval több, kb. 45% a különbség. És még egyszer: Amíg legálisan lehet venni, addig ez a trend így is marad. Mint végfelhasználó engem az ár érdekel legelőször, a többi rizsa. EU-n belül se vám, se egyéb teher nincs. Nem az én dolgom vizsgálni egy európai uniós tagállamtól vásárolt termékről, hogy hogy érkezett be, hogy történt a vám stb stb… Teréz Anya sem vagyok, hogy jótékonykodjak a felárral. Aki azzal nyugtatja magát, hogy hazai üzletben vásárolt, mert a garancia fontos, az csak kérdezzen meg néhány Canonost, a garanciális tortúrákról. Vagy bármilyen nagy értékű készülék garanciális ügyintézéséről. Hetek, néha hónapok….