Duplázni akarja az Adobe a Photography Plant

A PetaPixel információi szerint az Adobe azzal kísérletezik, hogy duplájára emeli a Photoshop + Lightroom szoftvereket tartalmazó “Photography Plan” csomag előfizetési díját.

A PS+LR csomag 2013-ban jelent meg korlátozott idejű akcióként az Adobe előfizetési lehetőségei között, de mivel nagyon népszerű volt, ezért véglegesítették. A csomag immáron 5. éve nettó 10 dollárba, mifelénk nettó 10 euróba kerül.

Bár nálunk, az Adobe magyar oldalán még mindig ezt az összeget láthatjuk, a világ néhány táján azonban már magasabb összeg, 20 dollár szerepel a Photography Plannél. Ugyanúgy a PS + LR progikat tartalmazza a drágább csomag, de 20GB Creative Cloud tárhely helyett 1TB-ot adnak hozzá.

A PetaPixel megkereste az Adobe ügyfélszolgálatát, ahol közölték, hogy ez nem hiba a rendszerben, valóban kísérleteznek azzal, hogy megemeljék a díjat.

A hatalmas olvasótábort tömörítő PetaPixel blog az ezzel foglalkozó cikkében létre is hozott két szavazást, melyekből kiderül, hogy az olvasók 2/3-a még a régi árat látja (világszerte 2000 válaszoló alapján), és ami az Adobe-nak fejtörést okozhat, hogy további 4000 válaszoló 85%-a (!!) nyilatkozott úgy, hogy ha duplájára emelkedik a díj, le fogják mondani az előfizetést. Ezen kívül másik 10% is még bizonytalan, csupán 4,2% válaszolta azt, hogy dupla áron is kell a Photography Plan.

Ez nem véletlen, hiszen mára számos alternatívája lett az Adobe szoftvereknek, egynémelyik még jobb is ezeknél. Rengetegen térnek át Capture One-ra, nyomul a Skylum Luminar, az ON1 Photo RAW, ha csak a RAW feldolgozókat nézzük, ugyanakkor a Photoshopnak is van már komoly ellenfele az Affinity Photo személyében. Ezek kis cégek gyorsan fejlődő szoftverei, ez pedig olyan versenyelőny számukra, mint motorcsónaké egy manőverezési versenyen a tankerhajóval szemben.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot