Kinyírják a Huaweit

(Cikk frissítve, ld. lent!) Nem teljesen fotós téma, de jópár fotóst érint a legfrissebb hír, miszerint Amerika keresztbe tesz a Huaweinek.

A legnagyobb napilapok értesülései szerint az USA kormánya nyomására a legnagyobb amerikai techcégek felfüggesztik az együttműködést a kínai Huaweijel. Erről ír többek közt az Index, az Origo, a HVG és a 444.hu is. Elsőként a Google szál ki a Huawei mögül, a hírek szerint elveszik (sőt egyes oldalokon úgy írják, hogy már el is vették) a Huaweitől az Android használatának jogosultságát, ami annyit jelent, hogy a kínaiak telefonjain bár futhat az Android (nyílt forráskódú részei), de nem lesz elérhető rajtuk többek közt a Play áruház az összes applikációval, a Gmail és a Maps sem, vagyis kiherélik teljesen a rendszert. Ezt követően a legnagyobb processzorgyártók, így az Intel, a Qualcomm és a Broadcomm is bejelentették, hogy nem működnek együtt a Huaweijel. Utóbbi tény leginkább a cég laptopjait érinti (Intel), hiszen mobiltelefonjaikban úgy olvastam saját fejlesztésű chipeket használnak.

Ha más nem a fotósok számára ez azért lehet nagy csapás, mert a Huawei gyártja a jelenleg kapható legjobb mobilos kamerákat, nekem is sok ismerősöm vett P20 Prot, P30 Pro-t a készülékek komoly fotós teljesítménye miatt. A P30 Pro-t egy üzletben magam is kipróbáltam és almásként is azt mondom, dobtam egy hátast a kamerájától.

p30pro

Ha ez a döntés végleges, az katasztrofális lehet mind a Huawei mind pedig felhasználói számára. A Huaweit ezzel kipattintják a mobilpiacról, a jelenlegi felhasználók telefonjai pedig fabadkát se fognak érni teljes értékű Andorid nélkül, és ez igaz akár azokra is, akik teszem azt a múlt héten vették meg a P30 Pro-t.  Időközben a Huawei hivatalosan is bejelentette, hogy a meglévő felhasználók telefonjait ez nem érinti, sőt azon telefonok felhasználóit sem, amely készülékek jelenleg még raktárban várják leendő tulajdonosaikat.

UPDATE: a történésekkel részletekbe menően foglalkozik egy magyar blog, ide kattintva érhetitek el a legfrissebb infókat!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Azért engem nem lepne meg, ha a kínaiak nem kevés pénzt beleölve kialakítanának az android és az ios mellett egy új oprendszert teljesen saját appokkal, aztán a google nagyobb veszteséget szenvedne el hosszabb távon..

    Belefostak az amcsik a nadrágba, ugyan iphone-om van, de a következő telóm már nem az lesz.

    “nem lesz elérhető rajtuk többek közt a Play áruház az összes applikációval, a Gmail és a Maps” Hova sz@rjak, ezeket pikk pakk kiváltják a kínaiak szerintem..