Megjelent a Canon RF 85mm f/1.2L

A Canon bemutatta a mirrorless rendszerük legújabb objektívét, a legendás 85/1.2L portréobi RF változatát…vagy mégsem?

Az EOS R rendszer újabb natív obival bővült a minap a Canon RF 85mm f/1.2L USM személyében.

Az obi az EF-eknél már megjelent BR optikai technológiát is megkapta (Blue Spectrum Refractive), mely a nagy fényerejű üvegek esetén jelentősen csökkenti a kromatikus aberrációt. Ezt először az EF 35mm f/1.4 II-ben láthattuk.

angledview

A 85-ös közelpontja 89cm, a rajta lévő egyik gyűrű testreszabható, állíthatunk vele rekeszt, záridőt, ISO-értéket vagy expo-kompenzációt). Az obi időjárásálló, a fluoros bevonat a kosz távoltartásáért felel, az ASC bevonat pedig a becsillanást és a tejesedést igyekszik kiküszöbölni.

Az igazán durva történet persze az objektív ára, ami itthon több mint 1.2mio Forint, vagyis éppen kétszer annyiba kerül, mint elődje, az öregecske EF 85mm f/1.2L II.

És akkor itt hoznám be a felvezetőben elejtett megjegyzést: “…vagy mégsem?” A PetaPixel cikke alatt egy kommentben érdekes dolgot említett egy úriember, és valahol egyetértek vele. Idézném:

Úgy vélem sok ember azt feltételezi, hogy a Canon mirrorless rendszere a DSLR ökoszisztémájuk ismétlése lesz, objektívről objektívre, stb… Nem ez a Canon terve. Az EOS RF bajonett rendszere egy felfelé lépés lesz az EF/EF-S bajonettről, olyan objektívekből fog állni, ami soha nem lesz elérhető EF/EF-S bajonettel és ennek megfelelően fogják árazni is. Szóval lehetnek gyújtótávolság ismétlődések, ennek ellenére ne várjunk egy halom olyan low-cost kitobjektívet, mint ami az EF/EF-S esetében elérhető. Ha ilyenre vágysz, fogd meg az adaptert és rakd fel a számodra szimpatikus, pénztárcabarát EF/EF-S obit. Az RF-bajonettes optikák ennél többet kínálnak, olyat amit csak a Canon tud nyújtani. De komolyan, tényleg azt hittétek, hogy az RF 24-105 L IS véletlenül lett az R és az RP kitobjektíve? A Canon ezzel megmutatja a vásárlóinak, hogy milyen magas képminőséget lehet kihozni a mirrorless rendszerükből, megkülönböztetve azt ezzel más rendszerektől melyekben olcsó kitobjektíveket kínálnak kezdőknek.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    Szerintem az RF szériában is fel fogják építeni az olcsó dolgokat. Vagyis van itt egy kis ellentmondás. Maga az RF rendszer nagyon ígéretesnek néz ki, jól tervezett bajonett, és sorban jönnek a különleges és drága objektívek, amik minden eddigi fölött vannak egy szinttel, és nagyon drágák. Miközben megjelent az R, majd az RP váz, amik minden eddigi alá pozicionálnak, és egyelőre nem látni azt a vázat, ami méltó lenne ezekhez az üvegekhez.

    Aztán az egy lehetséges opció, hogy idővel nagyon olcsó lesz az RP, és van adapter meg a sok-sok EF objektív. Ezzel már kis pénzzel, de félig be is húzták a usert a rendszerbe, a távlati lehetőségek jók (értsd, egy nagyon pro rendszer épül ki idővel), de aki komolyan ezt akarja, annak vastagon fizetnie kell érte. Szóval olyan mint a drog, könnyű lesz belépni, de onnantól visz minden pénzt. :D

  • Anulu

    1,2kg szóval kilója egy milla, minden egyes grammja egy ezredes :)

  • Laci

    A baj az, hogy a legtöbb amatőrnek, köztük nekem is elég egy A7 II vagy A7 III váz a Sony 85 1.8-al. Szerintem ebből tömegeladás nem lesz. És 1,2 millió? Szerintem bőven elég a Sony 85 1.4, ami ocsóbb jóval, aztán ott az új Sony 135 1.8, ami szintén kiváló darab, és inkább azok, mint ez az 1.2-es, akármilyen jó is lesz majd.
    És még mindig ott tartunk, hogy a Sony A7 III-nak nem nagyon akar lefelé menni az ára, mert ez az EOS R meg RP szerintem inkább lebőgés.

  • Feljebb lépés, de hova? Ennyibe a kf, olcsóbb filmes optikák kerülnek. Ennyi pénzért akkor már inkább GFX rendszer.

  • Bagesz

    Ezt nem nagyon tudom hova tenni, amikor sony júzerek sipákolnak objektív árak miatt.

  • György

    Annyira fájdalmas, hogy hülyeséget írsz, és ez eljut egy csomó emberhez, ha guglin keres…… Ez az obi NEM az EF 1.2L II utódja. Azt kifejezetten gyártják, annak ellenére is, hogy az 1.4 IS EF obi kijött. Az se volt az utódja. Ez olyan, mintha EOS R-re mondanád, hogy a DSLR-ek utódja. Aztán kijött az 1DX III. A bevonat meg nem fluoros, hanem fluoritos. Ügyelj jobban mit írsz, mert így hiteltelen.