Pana, Fuji, Canon: új fényépezőgépek érkeznek

Az elmúlt napokban két új kamera hivatalos bejelentése vagy épp megszellőztetése történt meg. A Panasonic egy videós fullframe-el jön, a Fujifilm pedig hivatalosan is elrajtoltatta a GFX 100-at.

A Panasonic S1 és S1R, vagyis a cég első fullframe mirrorlessei mellé érkezik egy harmadik modell is a kiszivárgott infók alapján, melynek neve S1H lesz és kifejezetten videózásra hegyezik ki. A netre felrakott szivárogtatás szerint a kamera idén ősztől lesz kapható. 6K / 24p videót fog tudni 3:2-es képaránnyal vagy 5,9K / 30p-t 16:9-ben. A 4K formátumnál már 60fps-nek örülhet a júzer 10 bittel, sőt 4:3 anamorfikus módot is tud majd a gép. V-Log/V-Gamut módban 14 FÉ dinamikatartományt kínál majd, és a videofelvétel nem lesz limitálva, ezért ez videokamerának minősül majd hivatalosan.

A Fuji GFX100-ról sokat lehetett már hallani, most igazából csak annyi történt, hogy elárulták a végleges specifikációkat és rendelhetővé vált a kamera. 10ezer dolláros áron…. A gép belsejébe nem lehet belekötni, 102 megapixel, brutális képminőség még a Phase One-hoz képest is, és az első tesztek alapján az autofókusza is olyan jó, mint az X-T3-é, ami a GFX családban hatalmas előrelépés. A külsejébe viszont már annál inkább bele lehet kötni, a legtöbb visszajelzés arról tanúskodik, hogy a designer bizonyára szabadságra ment, amikor ezt a gépet tervezték, de legalábbis a markolat tervezésénél biztosan betegszabin volt.

Új infó még, hogy a Canon az EOS 90D-t készül kiadni hamarosan, ami a 80D-t és a 7D Mark II-t váltja egyszerre. Ezzel nyugdíjba küldik a legendás 7D szériát. Béke poraira, kár érte, jó ügynök volt.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • BananaJoe

    + Nikon Z3, Z5, Z9 pletykák jelentek meg, a Sony meg állítólag egy Sony 200-600G OSS f/5.6-6.3 FE nevű objektívvel készül.

    • Jogos, láttam, csak nem volt időm írni róluk. Költözés volt, közben meg egy hét alatt 3 esküvő külön napos kreatívokkal. Örülök, hogy élek még :D
      Ilyenkor meg mindig gondolkom, hogy napokkal az események után van-e még értelme írni róla, amikor máshol már 2x kivesézték.

      • BananaJoe

        Sejtettem, hogy ilyesmi van, gondoltam kiegészítem :)