Sony A7/A9 problémák?

Régi olvasóim tudják, hogy ez a blog általában igyekszik elfogulatlan lenni. Ez most is így van, ezért kötelességemnek érzem, hogy a sok Sony-ajnározás után írjak arról is, hogy újabban problémák merülnek fel a Sony kamerákkal, köztük az enyémmel is.

Expogomb

Az első és legjelentősebb probléma az expogomb. Az ezzel kapcsolatos kétfajta hiba mindegyikét produkálta már az én gépem is, és sorra jönnek a visszajelzések az ismeretségi körből és a fórumokon a hasonló esetekről. A két hiba közül az egyik az, hogy az expogomb félig lenyomásakor a kamera nem állít élességet. Ha erősebben megnyomja az ember, akkor már igen, viszont akkor értelemszerűen már exponál is rögtön. Ezt az én A7R III-am is csinálta már, nem sokszor, és csak mostanában kezdte, de több esetben is volt ilyen. Menet közben kiderült, hogy egy ismerősöm A9-e korábban már szervizben is járt emiatt expogomb cserén, mert a srác ugyanezt tapasztalta. Neki is csak néha jött elő, de volt egy lightos időszaka tavaly, amikor nélkülözni tudta a Sonyt és inkább elvitte szervizbe és cirka 40.000 Ft-ba került a javítás.

A másik hiba az expogombbal az, hogy ha az ember nem nyomja meg elég határozottan csak úgy finoman (pl. azért, hogy ne rázza be a kamerát hosszabb expozíciós időknél), akkor hajlamos a kamera sorozatban 2 vagy akár 3 képet is készíteni annak ellenére, hogy nincs sorozatlövésre állítva. Az én gépem ezt szerintem azóta kezdte csinálni, mióta felraktam rá a v3.0 firmware-t, de nem biztos, hogy van összefüggés. Ugyanerről a hibáról egy másik ismerősöm is beszámolt egy A7III esetében, és egy Sony Facebook csoportban megint mások is jeleztek hasonlót.

Ami közös azokban az esetekben amikről tudok az az, hogy mindegyik tünteket produkáló kamera masszív munka használatban van és minimum 30-40ezer expo van bennük. De érdekes mód az előbb említett A9 már van vagy 2 éves (ki tudja mennyi expóval), az utóbb említett A7III meg csak pár hónapos, igaz abban 40ezer fölött van már a kattintások száma. Az én gépem 1,5 éves, és az is 30-40ezer körül lehet.

Időközben megjelent már a 3.01-es firmware is az A7 kamerákhoz, amit még nem tettem fel (igazából a 3.0-val is vártam egy hónapot, hogy lássam mik a tapasztalatok). A Sony csak annyit ír róla, hogy javítja a kamera működési stabilitását, de semmi konkrétum.

expogomb

 

Lefagyás

A másik jelenség a néhanapján produkált lefagyás. Ekkor a tünet – legalábbis nálam – az, hogy van élőkép, a kamera exponál is, de semmi másra nem hajlandó. Nem állít élességet, nem lehet fókuszpontot/keretet mozgatni (talán nincs is ilyenkor a kijelzőn, ezt nem figyeltem) és semmilyen egyéb gombnyomásra nem reagál a fényképezőgép. Egy kikapcs-bekapcs megoldja a problémát és minden megy tovább. Nekem ezt is a 3.0 FW óta csinálja, és hozzá kell tegyem, hogy a kamerán Meike markolat van, szóval ez is bekavarhat. Mindezt egyébként natív Sony objektívekkel.

A következő lépés a 3.01 firmware felrakása, aztán várni a következő melókat, figyelni hogy van-e valami változás, mert mindkét(három) típusú hiba csak ritkán jelentkezik (értsd pl egy 12 órás esküvő alatt 1-2x)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gábor Perényi

    40 ezer? nem volt garis a gép?