Apple bejelentés fotós szemmel

Nem terveztem írni erről a témáról, de a fotós ismerősök annyit beszélgettek róla, hogy ejtenék néhány szót a legutóbbi Apple bejelentésekről fotós szemszögből.

Mint ismeretes, az Apple a pár nappal ezelőtti WWDC konferencián bemutatta az új Mac Pro számítógépet, az iPad OS-t és az IOS 13-at, utóbbi ezek szerint immáron csak iPhone-okra (meg mondjuk iPodokra) érkezik majd.

Mac Pro és monitor

macprofeattt

A Mac Pro az Apple csúcsgépe, ami évek óta megosztja a közvéleményt. A régi torony Mac Prokat sokan szerették, sokan még a mai napig használják. Aztán jött a fekete kuka változat, ami jóllehet egy mérnöki csodának tűnt, de számos baj volt vele, nem volt moduláris, nem volt a legkorszerűbb, ezért az Apple teljesen elengedte ezt a vonalat, és éveket kellett várni az utódra. Egy ilyen felvezetés után már eleve kaptak hideget-meleget, mondván hogy megfeledkeztek a professzionális felhasználókról. Ennek igyekeztek kihúzni a méregfogát egy menet közben beiktatott iMac Pro-val, addig is amíg elő nem rukkolnak az új, teljesen újratervezett, high-end, és végre moduláris, értsd a jövőben egyedileg fejleszthető Mac Pro-val. Ez most megérkezett, a mémek szerint egy ultradrága sajtreszelő formájában. Úgy vélem a gépen a designját eltekintve nem igazán lehet fogást keresni, olyan technológiát pakoltak bele, amit bevallom mezei júzerként még csak nem is hallottam. 1,5 TB RAM? WTF??? Na mindegy is, beszéljünk inkább arról, hogy ez mennyire érinti a fotósokat? Elmondom, még annyira sem, mint az iMac Pro. Már csak a 6000 dolláros induló és 14000 dolláros végső ára miatt sem. Meg azért sem, mert ez a gép olyan teljesítménnyel rendelkezik, amit egy fotós egyszerűen nem fog kihasználni, ugyanis nincs olyan szoftvere – legalábbis jelenleg – ami ezt kihasználná. Hiába a brutális videokártya, ha például az Adobe szoftverek alig használják ki. Nyilván nem tudjuk mit hoz a jövő, lehet hogy a mesterséges intelligencia terjedése a fotózásban később brutális hardverigényeket támaszt, de egyelőre ez még nincs így.

Apple_Mac-Pro-Display-Pro_Mac-Pro-Hand-Lift_060319

A másik az Apple új monitora, amit a Mac Proval együtt jelentettek be. Ez is állvánnyal együtt 6000 dollár, és 32″, 6K felbontású. (Ebből 1000 dollár csak a láb…LOL!) Értsd egy 1D Mark II, vagy egy Nikon D5 fotója 100%-os nagyításban elfér rajta, tekintve hogy a 6K felbontás kb 20 megapixelt jelent! Ez megint egy olyan dolog, ami fotósoknak már nem való. Már a 6K felbontás miatt sem. Én 5K monitort használok és bár gyönyörű meg minden, de némileg nehezíti például a képek élességének ellenőrzését. Hozzá lehet szokni de kicsit átverős és ezt másoktól is hallom.

realestate

De nem csak emiatt nem való fotósoknak az új Pro monitor, hanem azért mert HDR, és mert P3 színterű. A P3 nem egy rossz dolog, de a professzionális fotófeldolgozáshoz a legjobb az AdobeRGB. És itt jön a képbe az ár. 6000 dollárért már olyan profi monitorokat lehet kapni, ami megszólal! Miért költene az ember ennyi pénzt egy fotózás szempontjából középszerű monitorra, ha olcsóbban vehet jobbat?

intro_back__gklvjjry2hui_large

Az új Mac Pro és Pro Display e blog olvasóközönsége esetében legjobb esetben is a videósoknak lehet jó munkaeszköz. Ők ki tudják használni a brutális teljesítményt a 4K, 6K meg 8K videók editálásánál. De ezen kívül ez a konfig inkább professzionális 3D grafikai munkákra, és ezek renderelésére lett kitalálva. Jóllehet a cég a bechmarkos részben megemlíti a Photoshopot is, de véleményem szerint, ami a Photoshop zökkenőmentes használatához szükséges, azt egy ennél olcsóbb gép is tudja. Talán még az iMac Pro-nál is olcsóbb.

Fotózás az iOS 13-ban

Az új iOS viszont újra kedvez a fotósoknak. Érkezik úgy új Portait mód, ez pedig a High-Key Mono, ráadásul a már meglévőek hatását is szabályozhatjuk utólag, némileg mesterséges világítást imitálva. Nyilván ezek még mindig nem tökéletes megoldások, de magam is próbálgatom egy ideje, és azért nem rossz. A High-Key Mono meg szerintem jobban használható lesz, mint a korábbi Mono Színpadi Fény.

highkey

A képek szerekesztését is teljesen áttervezik, és a képek közti keresés és rendszerezés is továbbfejlődött.

editingtools

A legnagyobb újdonság talán a videók szerkesztésének lehetősége. Azt hittem már, hogy sose érkezik meg a videók forgatásának lehetősége. Tudom bénaság, de kivel nem fordult még elő, hogy elindította a videót és később forgatta át a telefont fekvőbe, amivel elcseszte az egészet? Legalább egyszer ezt mindenki eljátszotta szerintem, és akkor még nem beszéltünk a fentről lefelé, vagy lentről felfelé néző telefonnal való videózásról, amikor egyáltalán nem biztos, hogy a rendszer úgy pozícionálja magát, mint ahogy mi azt gondoljuk.

videoedits-800x390

iPad OS

Az iPad saját oprendszert kap. Itt a cél elsősorban az, hogy minél inkább ki tudja váltani a tablet a laptopokat, láthatóan ez az irány az Apple-nél. Az új OS már fog tudni kezelni külső adattárolót és szervert is, és hát a képszerkesztő szoftverek már ugye adottak, van Lightroom, van Photoshop is iPadre, szóval úgy gondolom, sok fotósnak ez így már egy jól használható eszköz lesz munka közben. Csinálhatunk backupot, slideshowt esküvőn, kényelmesebben küldhetünk képet riportfotózás közben a szerkesztőségbe, dolgozhatunk felhőben/szerveren/NASon tárolt képekkel, és még sorolhatnám.

ipados

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot