Canon hírek

Profi Canon EOS R, M6 II specifikációk, C500 Mark II és egy pro kamera RF bajonettel. Ezek a pletykák lengik körbe a Canont mostanság.

A Canon pletykaoldalak ismét megerősítették, hogy “csőben van” a profi kategóriás EOS R, ami az 1DX szériának megfelelő tudással rendelkezik majd. Ez azonban minden jel szerint csak 2020 folyamán érkezik, előtte még az 1DX Mark III-at mutatják be a tokiói Olimpiai Játékok előtt. Azt azonban tudni vélik, hogy az Olimpián egyes fotósok már tesztelni fogják a pro-mirrorlesst, így várhatóan utána fogják bemutatni a nagyérdeműnek. Addig is még egy nagyfelbontású verzióra számíthatunk, ami állítólag 2019 végefelé jön.

A fentieken túl pletykálják még az EOS M6 Mark II specifikációját is. A várhatóan heteken belül érkező EOS M kamerát a Canon állítólag vloggereknek szánja majd. 30+ megapixeles APS-C szenzort kap, crop nélküli 4K videót, Dual Pixel autofókuszt, és bár C-Log nem lesz benne, de adnak a felhasználó kezébe egy Movie Picture Style-t. Lesz benne szelfi és vlog mód, továbbá Eye-AF is, csak hogy értsük miért ennek a közönségnek szánja a Canon az új modellt.

Vélhetően kiszivárogtak az adatai a EOS C500 Mark II videokamerának is. A fullframe lapkás készülék 4K és 2K RAW videót fog tudni CFexpress kártyára rögzíteni, előbbit 60fps-sel, utóbbit 120-szal. A kamera bajonettje a júzer által lesz cserélhető, EF és PL lehetőségekkel az induláskor. Wifi és IP streaminget tud majd, opcionálisan pedig EVF, genlock, timecode, 12G-SDI, V-Mount akku és 4x XLR input modulokat kínálnak majd hozzá. Az érdekesség az, hogy a nagyérdemű 8K videóra számított, az idei Apple eventen ugyanis feltűnt egy még ismeretlen Canon 8K kamera, és hát mindenki azt hitte, hogy a C500 Mark II lesz az. Ezek szerint mégsem…

Nem Canon, de mégis a Canont érinti a RED hamarosan érkező új kamerája, ami a Komodo nevet kapja. A cég már elkezdte promózni a bemutatóját, és az egyetlen rendelkezésre álló fotón nagyon úgy tűnik, hogy az új RED kamera Canon RF bajonettel érkezik majd. Lásd lent.

1564300968-1-740x416-730x410

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám Molnár

    Hát nem kapkodják el :D Az R szerintem jó kis gép, nekem tökéletesen megfelel, de azért ideje lenne már valamit villantani :D

    • scarbanatia

      Jó lesz ez. Persze jó kérdés, hogy behozzák-e a lemaradásukat mindenben, de ha csak szimplán csinálnak egy nagyon jó gépet, akkor az megalapozza a rendszer jövőjét. (mondjuk szerintem már az RF bajonett, és a hozzá megjelent objektívek sokaknak jó okot adnak a bizakodásra)

      Arra lennék kíváncsi, hogy a korábban többször emlegetett és szabadalmaztatott quad pixel AF-ből lesz-e valami. Itt már négy részre van osztva a képpont, és keresztszenzorként működik. Viszont itt már állítólag van némi fényveszteség.
      Nem tudom működne-e, de miért nem csinálják azt, hogy minden második pixelnél elforgatják a Dual Pixel AF felezett képpontját, így lehet függőleges és vízszintes AF szenzor, és ezeket használná a gép egyszerre. Nem hiszem, hogy 1 pixel eltolás gondot okozna az AF pontosságban, a korábbi DSLR AF képpontok sokkal pontatlanabb elhelyezkedésűek.