Hamarosan érkező kamerák és objektívek

Alább egy felsorolást találtok a pletykaoldalak információi alapján kigyűjtött termékekről, melyeket a közeljövőben szándékoznak bemutatni a gyártók.

Júliusban bemutatáskra kerülő termékek:

  • Sigma objektívek Sonyra (erről külön cikk is készült)
  • Sony FE 35mm f/1.8 (egy olcsó, fényerős fixobi, ami már régóta hiányzott a Sony palettából)
  • Canon RF 24-240mm objektív (az RF-széria kap egy 10x-es átfogású utazózoomot)

Augusztusban bemutatásra kerülő termékek:

  • Olympus E-M5 Mark III

Szeptemberben bemutatásra kerülő termékek:

  • Fujifilm X-PRO 3 (3. generációjához érkezik a Fuji retro stílusú csúcskamerája)
  • Sony A9 II (egy nagyon várt kamera a Sonytól, a csúcsgép következő generációja, aminek kellően nagyot kell szólnia, ha a Sony be akar inteni a többi mirrorless próbálkozónak. Ne feledjük, hogy amióta a Canon, a Nikon és a Panasonic belecsaptak a fullframe mirrorless bizniszbe, azóta a Sony még nem lépett semmit. Az A9 II lesz az a gép, amivel a Sony vélhetőleg megmutatja, hogy ők mit tudnak felmutatni jelenleg a többi gyártóval szemben)
  • Panasonic S1H és további L-bajonettes optikák (az S1H lesz a Panasonic videóra kihegyezett fullframe mirrorless gépe)

A pletykák szerint a Nikon és a Sigma is fullframe mirrorless kamerát fog bemutatni még az idén, a Canon pedig a pletykák szerint piacra dob egy RF 16-35mm f/2L optikát, illetve egy RF 300mm f/2.8L-t. Utóbbi is érdekes sport- és vadvilág fotósoknak, előbbi viszont azért szembetűnő, mert a Canon úgy tűnik újraírja a “Holy Trinity”, vagyis a “Szentháromság” fogalmát a fotográfiában. A “Szentháromságot” e téren eddig a 16-35mm f/2.8 — 24-70mm f/2.8 — 70-200mm f/2.8 objektívek jelentették minden gyártónál, minimális gyújtótáv eltérésekkel. A Canon minden jel szerint egy f/2-es “Szentháromságot” szándékozik tervezni az RF-bajonettre. Az RF 28-70mm f/2L már ugye létezik, most úgy tűnik jön hozzá a 16-35mm f/2L

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • BananaJoe

    A Sonynak semmi oka kapkodni, a többi FF milc nem sok vizet zavar, 1-2 generációval le vannak maradva. Mire kiizadják a két kártyahelyet (hogy a többiről ne beszéljünk) addigra a Sony kisujjból kiráz valamit, amitől ezek megint seggre ülnek.

    • De ezt csak a sonysok tudják :D

      • BananaJoe

        (Mondom mindezt mérsékelt Fuji fanboyként, de még nekem is fájdalmas a CaNikon milces vergődése)
        :)

        • Angolul van egy frappáns kifejezés: Thinking out of the box. – Megpróbálni killépni a saját gondolkodásunkból és máshogy látni a világot. Ez esetben ez egy remek mondat, jól jellemzi azt, hogy sonysként fujisként máshogy látjuk ezeket a dolgokat és sokan el se tudják képzelni mások észjárását, nem értik a másikat.
          De az, aki eddig Canon vagy Nikon DSLR-t használt és várta hogy a két nagy előrukkoljon valamivel, és Sonyt/Fujit nagyjából életében nem fogott a kezében, az nem úgy látja ezt az egészet mint mondjuk az itt kommentelők többsége. Látom a saját ismerőseimnél is. Eddig csak a DSLR volt, aztán megvették a Z6-ot, Z7-et vagy épp az R-t és az RP-t és el vannak ájulva, hogy milyen jó gépek. Hogy mennyire faja MILC-cel fotózni. Sokuknál nem is jött egyből, hanem próbálgatták, először a “hmm…nem is tudom” rész volt, aztán egyre többet használták, most meg rajonganak érte… Egyik cimborám 1-2 éve még azt mondta hogy a mirrorless hülyeség. D4 meg D850 páros az igazi. Aztán vett egy Z6-ot a D850 mellé. Pár hónap alatt úgy megszerette, hogy vett mellé egy Z7-et és árulja a D850-et, és állandóan erről beszél, olyan dolgokat mesél nekem, amin csak mosolygok hiszen a Sonyval 1,5 éve napi szinten tapasztalom, így csak nevetek magamban, hogy hát igen faszikám…ezt pofázom neked másfél éve, de örülök hogy végre te is rájöttél magadtól, ha már rám nem hallgattál. Kipróbáltam a Nikont. Ha ehhez szoknék lehet nem is tetszene a Sony. Lehet hogy sok dolgoban nem olyan jó mint a Sony, de jobb az EVF a Nikonban, gyorsabb a gép, pattogósabb és kellemesebb hangú a zárszerkezet és kényelmesebb, ergonomikusabb az egész.

          Na most képzeljük el egy ilyen júzer gondolkodását. Az ő szemében mit tud a Sony, ami a Nikon nem? Tudja ő azt, hogy mondjuk a Sony eye-af-ben hatékonyabb? (haha az eye-af bájára a fent tárgyalt illető még rá se jött, azt mondta neki nem jött be az arcfelismerés, mert sosem azt csinálja amit szeretne…érted, úgy rajong a mirrorlessért, hogy az egyik legfőbb funkcióját nem is használja…még)
          Ez nyilván nem egyedi eset az én ismerősömmel. Vannak ilyenek sokan, ahogy vannak a Canonnál is szép számmal. A gyártóknak meg ez a lényeg, hogy ilyenek legyenek.
          Mit tud tenni a Sony? Hogyan tudja lenyűgözni a világot ismét ezek után? Azután hogy tele lett a világ újra elégedett Canon és Nikon júzerekkel? Picivel jobb fókusszal nem fogja tudni. Animal Eye-AF-el se fogja tudni. Picivel jobb videóval meg eggyel jobb EVF-fel se. Tartok tőle hogy a Sonynak újra akkorát kell durrantania, mint az elején, ha az élre akar törni. Ha nem teszi akkor marad örök harmadik…esetleg, nagyon talán második.

          • Na jó az hogy a világ újra tele lett elégedett Canon és Nikon júzerekkel az kicsit túlzás volt. :D Sokan vannak akik kinevetik a Canon és a Nikon próbálkozását a mirrorlessel. De idővel őket is bedarálja a gépezet. A dolog elindult, csak idő kérdése. És mivel elindult, így a Sonynak kivettek néhány aduászt a kezéből…

    • Ádám Molnár

      Hm, való igaz, hogy le vannak maradva, de nagyon is ügyes húzás volt, hogy végre ki adták a saját rendszerüket. A Canont az adapterrel hátrány nélkül lehet használni ami óriási dolog és ez sokaknak többet ér, mint, hogy messzebbről fókuszál a szemre (ami bizonyos távolság után már nem annyira fontos), vagy hogy gyorsabb a sorozat felvétele. A dupla kártyát azt viszont nagyon hiányolom én is, az fájó, még ha nem is létszükséglet. DE sokan megveszik az R-t, használják boldogan óriási beruházások nélkül, majd amikor kijön az új váz, akkor eladják az R-t, megveszik az újat, és max kis pótlással használják tovább megelégedve az obikkal amiket évek alatt összevásároltak. Nagyon tetszik a Sony, engem még a kis mérete sem zavart, lenyűgöző amit tudnak azok a gépek, de nem tudnak annyival többet, hogy ne a canont válasszam most. (Persze lehet, hogy megfogom bánni :D ).

      • És ebben teljesen biztos vagy hogy az EF obikat kompromisszum nélkül lehet hasznalni adapterrel? Én nem probaltam még de eddig senkinek nem sikerült megcsinalni. Meg hát valami oka van annak hogy lett RF bajonett es RF obi.

        • Ádám Molnár

          Teljesen biztos nem lehetek, mert csak egy objektívvel próbáltam és csak egy szituációban de elég meggyőző volt. Ha a natív obik ennél is jobbak akkor elhiszem, hogy talán a leggyorsabb gép ma a piacon ebből a szempontból. :)

        • Ádám Molnár

          Most már viszont teljesen biztos vagyok :) Kipróbáltam jó pár objektívet és a legtöbb helyzetben úgy vagy jobban működtek mint az 5DMKII-őmön vagy a 7D-n :). Az RF obik biztos még ennél is jobbak egy hajszállal. Persze ezeknél is van, hogy sötétben huntol kis kontrasztú témánál… a fizika az fizika :D De örülök, hogy ennyire jó, sőt még jobb mint vártam. Teljesen használható

      • BananaJoe

        Ez nem ügyes húzás. Amit eddig lettetek az asztalra, figyelembe véve az árat, szolgáltatásokat, ez eddig szégyen. Pedig mindenük megvolt, hogy nagyot gurítsanak.

        • Ádám Molnár

          Ugyanígy éreztem én is amikor bemutatták a gépet. De azóta olvastam és néztem rengeteg real world tesztet + ki próbáltam én is, és azt kell hogy mondjam hogy sokkal jobb használni mint ahogy a paraméterek mutatják. (EOS R)