GPU támogatást kapott a Lightroom

Végre ezt is megértük! Az Adobe augusztusi szoftverfrissítésében több újdonság közt végre megjelent a videokártyás feldolgozás is, amivel gyorsulhat a Lightroom.

Lassan 2020-at írunk, így még elképzelni is nehéz, hogy a Lightroom olyan alapvető szolgáltatást nem tudott a mai napig, mint azt, hogy a képek feldolgozása során ne csak a processzor számítási képességeit használja, hanem a videokártyáét is. Ez nem csak a Lightroomra igaz persze, hanem a Camera RAW-ra is, dehát az egy őskövület szoftver, attól annyira nem is volt ez elvárt. Az új Lightroom Classic és Camera RAW frissítés azonban lehetővé teszi GPU Acceleration néven a videokártya használatát, ami finomabbá és fürgébbé fogja varázsolni a csúszkamozgásokat képfeldolgozás közben.

Ezen kívül az új frissítés lehetővé teszi a PNG-be exportálást (ami egyesek számára Facebook feltöltéshez jöhet jól), javul a Library modul teljesítménye, színezhetjük a Collectionöket és kötegelve tudunk HDR és Panoráma fotókat egyesíteni.

Adobe_August_Photo_Update_

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • A “4K or higher” a képek felbontására vonatkozik, vagy a megjelenítőre?
    Utóbbi esetében nesze semmi fogd meg jól :)

  • scarbanatia

    Most én vagyok hülye, vagy mivan? Pár éve már tudja, és ki is használom rendesen. Mondjuk finomíthatnának rajta, csak bizonyos funkciókra van leprogramozva, második kijelzőre rakva a feldolgozóablakot ugyanúgy CPU-t használ, stb. De amikor működik, azt jól csinálja. (Jellemzően a lokális feldolgozóeszközöknél még mindig CPU-t használ. (ecset, feles szűrő, hibajavító))

    • Laci

      “Jellemzően a lokális feldolgozóeszközöknél még mindig CPU-t használ.” Akkor mégsem tudja, épp te írod :)

      • scarbanatia

        Igen, de ez csak a lokális feldolgozóeszközökről szól, a hír meg arról, hogy a Lr GPU támogatást kapott. Finom csúszkamozgatást, meg gyorsított ki-be nagyítást, sok más funkciót eddig is tudott GPU-gyorsítással, valahol az 5-6-os Lr óta.

        Szóval akkor vagy az lenne hír, hogy még több mindent tud GPU gyorsítással, vagy nincs hír.

        Közben megnéztem az Adobe oldalán, de elég szűkszavú, kb. annyit írnak, hogy A GPU gyorsítás további lehetőségeket kínál a képfeldolgozáshoz….

        • scarbanatia

          Csak megjegyzem, hogy a Win7 támogatást dobták, még annyira sincs GPU támogatás mint eddig. (DirectX 12 kell neki, az meg nincs Win7-re) Ez van…