Az egyik legfontosabb Tamron obi csak 2020-ban érkezik

Hamarosan új objektíveket mutat be a Tamron Sony FE bajonettel. Ebből azonban a leginkább várós darab a pletykák szerint csak jövőre érkezik.

A SonyAlphaRumors.com jóvoltából már tudni véljük, hogy milyen objektívek jönnek a Tamrontól hamarosan:

Tamron-roadmap

Ezek közül nyilván a leginkább várt darab a 70-180mm f/2.8, hiszen a 70-200-as szegmensben jelenleg nincs alternatívája a méregdrága, gyári Sony telezoomoknak. A pletyakoldal ugyanakkor megbízható forrásra hivatkozva állítja, hogy a fenti optikák az alábbi sorrendben érkeznek a piacra:

  • 24mm f/2.8 – 2019-ben
  • 35mm f/2.8 – 2019-ben
  • 20mm f/2.8 – 2020-ban
  • 70-180mm f/2.8 – 2020-ban.

A fenti “szellemobjektívek” mellett a Tamron jelenleg is kapható, natív Sony optikának tekinthető 17-28mm f/2.8 és 28-75mm f/2.8 objektívei láthatók. Ebből következtetve a fent felsorolt objektívek is natívak lesznek, vagyis kifejezetten Sony mirrorlessre fejlesztett üvegek, nem pedig átalakított DSLR objektívek.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Anulu

    Hatalmas kihagyott ziccernek gondolom hogy a fix-ek nem 1.8-asak. Tamronék nagyot kaszálhattak volna…

    • Ádám Molnár

      Valószínűleg az árak is elszálltak volna…

      • Anulu

        Nem gondolom hogy Zeiss/Sony fölé pozicionálták volna magukat árban. De ha még ahhoz közel is, akkor is vitték volna mint a cukrot.

  • Bus Gabor

    Sony AIII tulajként én is szemmel tartom a Tamronokat, csak nem értem hogy minek ennyi 2.8 fix a lassan teljes 2.8 zoomjaik mellé. Azok elég jól sikerültek, így nem gondolom hogy “sokkal” jobb képminőségük lenne a fixeknek. Még árban se olyan “nagyon” olcsók, hogy azt vegyen az user 2-3-4-et egy zoom helyett.
    Nem vagyok profi így lehet bennem a hiba, tényleg érdekelne, vki? Vélemény?

    • Én kb fél éve használom a 28-75-öt. Nem rossz, de azért elájulva nem vagyok tőle. Szóval valószínűleg azért a fixek jobbak lesznek. Meg aztán sokan vannak akik nem szeretik a zoomokat, én sem szeretem, a 28-75-öt riportfotózásra vettem, de minden mást fixekkel fotózom. Egy idő után az ember megszokja a látószögeket és fejből tudja őket, azt hogy milyen messze kell állni, adott távolságra/látványhoz melyiket kell feltenni és tényleg van abban valami, hogy a fixobjektív jótékony hatással van a kreativitásra. Talán azért mert eggyel kevesebb dolog amire figyelni kell alkotás helyett. Ugyanígy vagyok a Sony AF rendszerével is. Arckövetés, szemkövetés…amióta megvan a gépem azóta van kb AF-C-re állítva jóformán témától függetlenül. Az esetek 95%-ban így használom, talán csak tárgyfotózáshoz kapcsolom ki. Ezzel azt érem el, hogy a fókusszal alig kell foglalkozni, tudom hogy úgyis jó lesz. És azt veszem észre, hogy sokkal jobban komponáltak a képeim, sokkal kevesebbet kell utólag vagdosni stb.

      • Tert

        Márk, lesz 28-75 teszt???