Elhunyt Peter Lindbergh

Váratlanul elhunyt minden idők egyik leghíresebb divatfotósa, Peter Lindbergh.

A hír több helyen is megjelent a médiában, majd Lindbergh hivatalos Instagram oldalán is megerősítették a halálhírt. A divatfotós legenda 74 évesen távozott az élők sorából, halálának oka ismeretlen.

A német származású fotós 1944-ben született, a korai 60-as években Lucerne-be, majd nem sokra rá Berlinbe költözött, ahol felvételizett a Berlini Szépművészeti Akadémiára. Később stoppal Arles ment, hogy kövesse idolja, Vincent van Gogh példáját, bízva abban, hogy megtalálja azokat az inspriációkat, amiket van Gogh is, ahelyett, hogy portrékat és tájképeket kelljen festenie az iskolában. Arlesből Spanyolországba, majd Marokkóba ment, ami két éves utazás volt. Végül visszatért Németországba, és absztrakt művészetet tanult Krefelden.

1971-ben kezdett érdeklődni a fotográfia iránt, Hans Lux asszisztense volt két éven át, mielőtt 1973-ban megnyitotta saját stúdióját. Először hazájában lett híres, a Stern magazinhoz csatlakozott olyan nagy nevek kíséretében, mint Helmut Newton, Guy Bourdin vagy Hans Feurer.

Innen aztán nem volt megállás, ’89-től olyan hölgyek álltak neki elsőként modellt – a Vogue felkérése révén -, mint Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjana Patitz és Christy Turlingon, akik 1990 januárjában együtt szerepeltek Lindbergh kamerája által a brit Vogue címlapján. Nagyjából itt kezdődött a szupermodellek korszaka, e fotó elkészülte után kérte fel a hölgyeket először Versace, és indult be a komoly karrierjük.

Enfnts-terribles-peter-lindbergh-super-models-04

Peter Lindbergh háromszor fotózta a Pirelli naptárat, 1996-ban és 2002-ben, utóbbit nem modellekkel, hanem színésznőkkel, majd 2017-ben a Pirelli történelmében ő volt az első fotós, akit harmadszor is visszahívtak. Fotózott J-P Gaultiernek és az Armaninak is.

Lindbergh filmeket is rendezett, 1991-től 2008-ig négyet is, képei pedig a világ számos múzeumában kiállításra kerültek.

Peter Lindbergh divatfotói nem klasszikus divatfotók voltak, egyedi stílusa, fekete-fehér portréi és divatfotói fotográfusok tömegére voltak hatással az elmúlt évtizedekben.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot