2 év múlva Művészeti, vagy Kreatív fotográfus leszel, ha nagy leszel

Megjelentek az új szakmák a Magyar Közlönyben, bent maradt a fotográfia a képzések között.

Az tudott volt, hogy a jelenlegi OKJ képzési rendszert hamarosan megszüntetik, és átvariálják a hazai szakképzési rendszert úgy, hogy drasztikusan lecsökkentik a szakmák számát. Jómagam arra mertem volna kisebb összeggel fogadni, hogy a fotográfiát úgy ahogy van, kiveszik a szakképzések közül, de nem lett igazam. Benne maradt, így 2 év múlva a fotózást szakmaszerűen tanulni vágyók, nappali vagy esti, iskolai rendszerű (szakiskolai) képzésben lesznek kénytelenek részt venni, ahol két szakirányt választhatnak:

okj

A két szakirány pedig a Művészeti fotográfus és a Kreatív fotográfus.

Na erre tessék gombot varrni! Jelen állás szerint fogalmunk sincs, mi a különbség a két szakirány között, talán a művészeti inkább a fotóművész irányba megy, a kreatív fotográfus pedig az alkalmazott fotográfusi irányba. Ezen kívül azt se tudjuk, hogy min múlik, hogy 5 év, vagy 2 év a képzési idő.

Az új képzések jövő év szeptemberétől lépnek hatályba, a jelenlegi OKJ képzéseket pedig jövő év végéig lehet indítani, és 2022 év végéig kell levizsgázni. Ez azt jelenti, hogy aki a jelenlegi OKJ képzésben szeretne részt venni, az jövőre még elkezdheti. 2021-től viszont már csak az új rendszerbe lehet beiratkozni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Sancza

    A Magyar Közlöny 162. számának 6781. oldalán (az új képzési jegyzéket tartalmazó melléklet 5. pontja) van a megfejtése a kétféle képzési időnek:

    A mezőben feltüntetett első, hosszabb képzési idő a 9. évfolyamon, a rövidebb, második képzési idő az érettségit
    követően történő beiskolázásra vonatkozó képzési időt jelöli.