Gigacsalódás a Sony a9 II

Finoman szólva visszafogta magát a Sony a zászlóshajó kamerájuk fejlesztése során. Olyan fícsörök maradtak ki belőle, amire a legrosszabb forgatókönyvek se számítottak.

Bizonyára most sokan tapsolnak, hogy a FotóSarok Blogon végre csalódott Sony-júzer cikk jelenik meg. :D Pedig ez van. Nagyon várós volt az a9 II, mert a nemrég bemutatott Sony a7R IV a 61 megapixelével egyszerűen nem járható út a legtöbb fotós számára, hiszen a 61 megapixel már tényleg szinte csak arra jó, hogy lehessen mellé asztali erőművet venni, meg egy saját adatbankot építeni otthon.

4177940235

Ehhez képest, ha nem is váratlanul, mert a pletykaoldalak már rég megszellőztették, de a Sonyhoz képest meglehetősen csendben mutatták be az A9II-t. Semmi csinnadratta, semmi teaser, a SonyAlphaRumorson is ma reggel jelent meg hirtelen, hogy még ma bemutatják a kamerát. És hát nem véletlen, hogy így fű alatt, suttyomban mutatták be, merthogy gyenge upgrade-et kapott az eredeti, jelenleg 2,5 éves A9.

Nem kell kilométeres cikket írni, hogy elmondjam, miben lett jobb az A9 II az A9-nél. Az újdonságok jórészét a Sony már ellőtte az A7R IV-nél, de azért itt is sorra vesszük:

  • Gyorsabb Bionz X processzor, miáltal jobb lesz az autofókusz sebesség és precizitás, illetve az EVF reakcióideje
  • Új algoritmus a követő fókuszhoz
  • 10fps lett a sorozat mechanikus zárral (a korábbi 5fps helyett)
  • Új anit-flicker vibrációszűrés a mesterséges megvilágításokhoz
  • Jobb szigetelés, időjárásállóság
  • Áttervezett markolat, és jobb mechanikájú gombok és tárcsák
  • Picivel jobb akkuteljesítmény (+6%), tölthetőség USB-C-n keresztül
  • Dupla UHS-II kártyafoglalat
  • Enyhén javított IBIS vázstabi (+ fél FÉ)
  • Gigabites Ethernet port, és 5 GHz AC wifi
  • Hangjegyzet rögzítés a fotókhoz
  • 10-féle FTP- és kamerabeállítás elmentésének lehetősége (ha több fotós használja ugyanazt a gépet)

…éééés ennyi. Lássuk mi az ami nem változott:

  • Ugyanaz a 24MP-es szenzor maradt benne (azt mondjuk nem bánjuk, hogy nem emeltek a felbontáson)
  • Ugyanaz az LCD maradt benne
  • Ugyanaz az a 3.7mio képpontos EVF maradt benne!!! (ezt még mindig nem hiszem el, hogy nem rakták bele az A7R IV-ben bemutatott 5mio képpontos újat! Hogy a fenébe????)
  • Ugyanaz az AF-rendszer maradt benne csak kicsit tuningoltak rajta
  • Ugyanúgy 20fps maradt a sorozat elektronikus zárral (képsötétedés nélkül)
  • Ugyanaz a gázos menürendszer maradt

2534671158

Még az a szerencse, hogy erre a minimális upgrade-re a Sony nem kér többet, mint eddig. Az A9 ugyanis annak idején 4500 dollárról indult, ez év novemberétől pedig az A9 II is ennyiről fog. De ez a dollár ár, euró árnak 5400-at adtak meg. Valahogy most nem klappol a kettő, így azt mondhatom, hogy Magyarországon ez a gép valahol 1.75 és 1.9mio Ft közötti bruttó áron lesz kapható.

7283473625

Szóval nem tudom ki hogy van vele, de szerintem jogos az a netes komment, hogy “mostantól hivatalosan is a Sony az új Canon”. Az APS-C kamerák se kaptak komoly upgrade-et, az A7R IV-nél sem ájultunk el túlzottan és most az A9 II se virított, kimondhatjuk szerintem, hogy kicsit se.

Eddig brutál tempóban fejlesztett a Sony, tavaly beharangozták az AI x speed elvet is, amit követni szándékoznak a jövőben. Oké, hogy jött AI-támogatott autofókusz, de azt megkapták az eddigi gépek is, sőt még egyes belépőszintű APS-C kamerák is, ld. A6400. Joggal hitte az ember azt, hogy a 4500 dolláros csúcsgépükbe, aminek a tisztje az lenne, hogy az élmezőnyben legyen újabb 2-3 évig – valami újabb durvulást, komoly innovációt tesznek. Ehhez képest meg ami lett, az semmi olyan extra, ami miatt az átlag Sony (és nem-Sony) júzer sóvárogna az A9II után. Na persze ettől ez a gép még mindig a világ egyik legjobb fényképezőgépe, de vajon az lesz 1-2 év múlva is? Konkrétan 2 év múlva ennek a gépnek az EVF – LCD párosát körbe fogják röhögni! Már most kezd ciki lenni lassan a 3.7mio képpontos EVF (főleg úgy, ahogy eddig a Sony megoldotta), a Sony LCD-je meg már régóta ciki. Egy dologban bízom, hogy az új proci a meglévő EVF-et jobban ki tudja szolgálni. Mert valójában nem a 3.7mio képpont a kevés, hanem az amennyit élőképben ebből a Sony eddig használt. A Nikon a Z-szériában ügyesebben oldotta meg ugyanezt a 3.7-es EVF-et, remélhetőleg a Sony is így tesz az A9 II-ben. Mert, ha tényleg ugyanaz marad az élőkép felbontást tekintve mint eddig, akkor az nagyon ciki. Nagyon-nagyon ciki…

3640203675

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Szerintem nagyon nincs mi ellen indítani egy komolyabbat. De szerintem csőre van töltve egy A9 III, ha esetleg a konkurencia villantana.

    Igazából pl egy 1Dx-hez képest pont nem a képi tulajdonságokban, vagy az AF-ben véltem gyengébbnek, hanem pl az időjárásállóság, vagy úgy általában a strapabírás..

    “2 év múlva ennek a gépnek az EVF – LCD párosát körbe fogják röhögni!”
    Borítékolom, hogy 2 év múlva már nem erről a gépről fogunk beszélni…

    • Ádám Molnár

      Úristen… elérte a Sonysokat is ez a viselkedés… amikor azt bizonygatják maguknak, hogy majd a következő lesz a nagyágyú és biztosan már most kész van csak az alkalmas időre várnak :D Hány évig is mondták ezt a CaNikonosok ? :D Sajnálom egyébként mert nagyon kiváncsi voltam erre a gépre és nagyon reméltem, hogy valami korszakalkotót rak le a Sony az asztalra az olimpia előtt :( De ez csalódás… nem kicsit.

      • Laci

        Én nem bizonygatok semmit, de komolyan, mit vártak?
        Ellenben ott az A7R IV, ami tényleg durva szerintem, arra meg többen húzták a szájukat, hogy minek 60mp stb stb..
        Most ez lett volna pl 36, akkor megint nyammogtak volna, hogy minek annyi..

        A másik, hogy a Canon-nál azért más volt a helyzet, ott sem voltak nagy kéréseim, csak az alapvető, hogy ott legyen éles a kép, ahol én szerettem volna, illetve ahova élességet állított, ne előtte, mögötte. Illetve a dinamika tartománnyal kezdjenek már valamit, mert nagyon le voltak maradva.

        • Ádám Molnár

          Annál többet vártak, hogy csak a megapixelt emelik meg kb… azt mindenki tud :( Sony az A7III családdal és az A9 első verziójával olyat tett le az asztalra ami miatt mindenki többet várt a következő generációtól. Vagy kár volt ilyen hamar ki adni ezeket :(

    • Amikor az iPhone volt a csúcs, akkor Steve Jobs évről évre vajon mi ellen indította? Semmi ellen, ő diktálta a tempót, amihez mások próbáltak felzárkózni (az más kérdés hogy ma már nem ez a helyzet). A Sony A9 II-t nem valami ellen kellett volna indítani, hanem újra megmutatni vele a világnak, hogy “na srácok ez a szint…ezt tudjuk ma, illetve ezt tudja ma a mirrorless” (holnap meg már ennél is többet fogunk tudni). És ez a gép “ellen” kellene indítania a Canonnak meg a Nikonnak olyat, ami egyelőre még pletyka szinten se nagyon létezik.

      Én a magam részéről nem tudom hova tenni ezt a gépet. Ez akkor szólt volna nagyobbat, ha az A9 nem kapja meg tavasszal meg ősszel az 5.0 és a 6.0 frissítést (meg a többi gép sem kap real-time trackinget, animal eye-afet, real-time eye-afet, stb), hanem ezeket, ill. a változtatható színű AF-keretet meg minimum egy átgondoltabb menürendszert pakolnak bele az A9 II-be. De így, hogy a legnagyobb innovációikat és a legégetőbb javításokat már elsütötték hetekkel meg hónapokkal ezelőtt régebbi kamerákon, meg középkategóriás és belépőszintű gépeken (A7R IV, A6400, A6600)…. De nyilván ezzel mi jártunk jól mert kaptunk kafa funkciókat a meglévő gépeinkhez ingyen.
      De ezen felül az A9 II-be kötelező lett volna beletenni az új EVF-et, amit az R4 is megkapott. Bár gondolom azért nem rakták bele, mert inkább hagyták a régit de a sportfotózás, olimpia kutyafüle miatt lecsökkentették a lag-et és majd ez lesz a legkisebb laggel rendelkező mirrorless a piacon.
      Ezen kívül egy jobb LCD-t is rakhattak volna bele a mostaninál.
      És akkor még nem beszéltünk olyanokról, hogy nyitott rekesszel bár bravúros a Sony követő AF, de f/8-on már igencsak köhög. Már az f/4-f/5.6 is megérződik a teljesítményén. Mert ugye behúzza a rekeszt követés közben, míg a DSLR-ek nem, azok csak az expo pillanatában ugrasztják be. Ilyen dolgokat meg kellene oldani. Továbbá úgy tűnik, a mirrorlessnél el kell engedni a vakus AF-segédfényt, mert máig nem csinálta meg senki normálisan. Nincs ezzel gond, de akkor csinálják meg úgy az AF-et, hogy ne is legyen szükség rá. Lásson sötétben. Tudom, most is lát. Én is használom. f/1.8-f/2-n, esetleg f/2.8-on. F/4-en már nem tudja ugyanazt. Szerintem a mirrorlessben meg lenne a lehetőség, hogy az AF fénytől, rekesztől függetlenül mindenhogyan működjön.
      Meg azt is megoldhatták volna, hogy kártyára írás közben ne tiltson le a kamera alapvető funkciókat.
      Aztán mondhatnék még olyan apróságokat, hogy fényérzékeny kijelzővilágítás, fókuszpanoráma automatikus léptetése mint a D850-ben, esetleg megvilágított gombok, esetleg egy hangyányival nagyobb ház (ld. Nikon Z) hogy ne lógjon le az ember kisujja plusz elférjen a markolaton egy kövérebb objektív mellett…

      Egy zászlóshajó kamerának olyannak kell lennie, amire mindenki csorgatja a nyálát. Még a más márkát birtokló fotósok is. Erre nem csorgatja senki. Erre minden médiumban azt írják, hogy “ezt a gépet nem fogod megvenni”. Meg hogy ez a gép a pálya mellett dolgozó sportfotósoknak van, nem neked. Oké. Akkor miért nincs beépített portrémarkolata nagy akksival?

      • Gabor Nagy

        Nagyobb felbontású lcd és evf nagyobb energiafogyasztás, kevesebb expó. Sport kameránál érthető kompromisszum. Itt tart ma a Sony, seggében a konkurenciával, pedig tavaly páran több éves előnyt rebesgettek. Egy éve amikor megjelent a CaNikon milc, Tanaka sejtelmesen beszélt a nagy fejlesztésekről, meg hogy milyen jó nekik ez, hogy beszállt a CanNikon – egy év elteltével tán mindenkinek leesett, hogy ez mellébeszélés volt. A sokat pletykált csoda APS-C se jött meg, csak egy-egy javított a6300 és a6500, és a félelmetes A9 II is inkább csak egy kisebb pukkanás lett. A7R IV-et meg inkább hagyjuk, pixel ..méregetés. Én legalábbis így látom.

        • Tert

          Nikonnal nem tudom mi lesz de a Canon jövőre szerintem behozza a lemaradást. Rengeteg patent van már náluk is a hiányzó “fícsörökre” és már most az első szériával felzárkoztak – ha nem a legjobbak – fókuszrendszerben. Csak bámulok milyen jól működik a szemkövetés az EOS R-ben EF-es obikkal is.
          Azért szerintem nem lehet panasz a Sony-ra, talán egy kicsit túltolták az elmúlt éveket és most egy kicsit lassítanak. Nem baj azért még hálásak lehetünk, hogy kijelölték következő évek/évtizedek irányát az iparágban.

          • Ádám Molnár

            Behozni még nem hozta be, ugyanis még mindig csak 1 kártya slot van a milc gépben, a sorozatfelvétel még mindig lassabb pláne ha éles képeket akarsz, a dinamika tartománya még mindig picit rosszabb, a zaj türése nem éri el a sonyét. DE már majdnem ott van mint a Sony. A következő milcel lehagyhatja a Sonyt. Az objektiv sor már idén meglesz hozzá nativban. EF-el meg már rég meg van… :D DE igen ez a Sonynak köszönhető, hogy elkezdtél ők is tolni a fejlesztést rendesen.

          • Laci

            Aztán nehogy az legyen, hogy a Sony kiveszi a lóvét a szegmensből, aztán tovább áll.. :D

          • Anulu

            “Egyszer már megtették”
            Mikor ? :D

          • Laci

            Volt egy széria, aminek befejezték a gyártását.. Vagy pl a Smasung-ba is jól megérte beruházni annó :)

          • Ádám Molnár

            Olvass utána :D Mert tényleg megtették már egyszer… De nem hiszem, hogy most ez lesz.

          • Tert

            2 kártya slot-tól nem lesznek szebbek képeid de értem, hogy nem baj ha van. A többi általad említett “lemaradás” nem iazán érezhető, legalábbis egy A7R III-hoz képest nem. Már több mint egy hete használom az új firmware-t és azt kell mondjam, hogy a Canon fókuszrendszere megelőzte a Sony-ét, minden szempontból. A váznak (EOS R) vannak hiányosságai, nem kérdéses viszont van sok dolog ami jobb mint egy Sonyban. Pl. nagyobb ezért kényelmesebb, a menü könnyen átlátható, az EVF és az LCD fényévekkel jobb mint a Sony-ban, a szemfelismerés a legjobb amit valaha láttam. Apróság de pl. az EVF-ben az adatok fordulnak a géppel amikor vertikálisan fogod.
            A sok patent alapján lehet készülni, jövőre a Canon lesz az új Sony :-))))))))

          • Ádám Molnár

            Nekem is EOS R-em van, használom is megelégedéssel :) De a sportfotózásra csak a frissítés után lett alkalmas nagyjából. Ebben a SonyA7III még mindíg jobb az biztos. (Igen próbáltam mind2őt :D )

  • Tibor Fotó

    Csúcsgépnél sportfotózásra SD kártyák. :))))) Nem csodálom, hogy ha az ember kimegy egy sporteseményre vagy nézi a tévén, csak CaNikont lát a profik kezében. A D5 két XQD-val megy 440MB/sec írási sebességgel, gondolom, a egy ilyen gép felhasználójának mindegy, hogy 200 RAW képet tárolni képes puffer mennyi idő alatt íródik ki a kártyára. :) A CaNikon két gépe pedig már CFExpress kártyával fog kijönni, azt olvastam.

    Teszem hozzá, az is része volt a hírnek, hogy az EVF késleltetésének csökkentésében is előreléptek a mérnökök (feltételezem, hogy ezért nem tették be az 5 Mio képpontos EVF-t, az nyilván még nagyobb késedelmet jelentene az élőképhez képest). Ezek szerint ők is látják, hogy az EVF-nek komoly késése van.Az 1D Mark III vagy a D6 viszont azt örökíti meg, ami éppen történik, ami sport- vagy riportfotózás esetén nem egy hátrány. Azt is olvastam, hogy komoly előrelépés történt az egy töltéssel ellőhető képszámot illetően: 480-ról 500-ra emelkedett. A Nikon EN-El18-as akkujával ugyanez a szám 2500…

    Nem tudom, ki a célközönség ezzel a géppel 5400 Euróért. De nem hiszem, hogy ez a gép akár a D6-al akár az 1D Mark III-al versenyképes lenne a riporterek vagy a sportfotósok között.

    • Ron

      Nem beszélve arról, milyen szar fogása van egy 400-assal.

      • Dávid Szabó

        Próbáltad?

  • Laci

    Ezt vallom amúgy én is, olvasd el feljebb, nincs mivel versenybe indítani, a Canikon még mindig csak lábadozik.
    Én a Sony helyében megvárnám szép csöndben mit adnak ki, aztán utána pörkölnék oda nekik.

  • Laci

    “Sony-nak összesen két bajonettje van történelme során az A és E”

    És a Minolta bajonettel mi van?

    • Anulu

      Az A bajonett a Minolta bajonett, csak gondolom a nevét nem akarták megtartani miután Sony lett belőle.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Minolta_A-mount_system

      • Laci

        Akkor melyiket hagyták abba? Volt egy széria, amibe belekezdtek, aztán kiszálltak belőle.

  • Sallai László

    Szeretném felhívni a tisztelt szerző figyelmét a magyar helyesírás szabályainak alkalmazására. A millió rövidítése nem a mio, hanem a szám után írt nagy M, továbbá a számmal nem írjuk egybe. Valahogy így: 3.7mio helyett 3,7 M. (És ez csak egy példa! A többi bejegyzést olvasva sajnos több ilyen és hasonló hiba is található!)
    Csak megjegyzésként: a hozzászólók, az egymás között beszélgető emberek stb. maguk között lehetnek a nyelvhasználatban – hogyan is írjam -, nyeglék, de ha valaki a fentiekhez hasonló bejegyzést ír, az nem, az írjon helyesen. Ha mégis így tesz, az a magával szembeni igénytelenséget, illetve az olvasóval szembeni lekicsinylést mutatja. Azt gondolom, ezt – legalábbis az utóbbit – nem teheti meg.
    Tisztelettel: a hozzászóló

    • Köszönöm az észrevételt. Viszont ezért hívják blognak és nem magazinnak. Mert egy személyes hangvételű, nyelvezetében olykor egyszerű írásokat tartalmazó felület. Az elmúlt 8 évben az is kiderült hogy az olvasók pont ezt a hétköznapias egyszerű fogalmazást kedvelik benne, ami olykor valóban kommentre emlékeztet inkabb mint ujsagcikkre. Persze a helyesírás fontos. És bevallom sokszor nincs időm tüzetesen átolvasni es javítani amit írtam mert ezen kívül még két blogot viszek és fotózom is hivatásszerűen. Nameg van egy családom két eleven kislánnyal :D Ez persze nem mentség csak szimpla szabadkozás.

      • Sallai László

        Nem vártam el, hogy szabadkozzon vagy mentegetőzzön, továbbá elfogadom, hogy az olvasóközönség az – hogy úgymondjam – egyszerű fogalmazást elfogadja, nem észrevételezi. A rossz helyesírás vagy silány szóhasználat (pl. a napjainkban oly “népszerű” fényképező a fényképezőgép helyett – nem tudom, hogy az a három betű, a gép szó kit zavar -) az elfogadhatatlan. Fogalmazzon közvetlen, baráti stílusban ha úgy tetszik, nem az a baj, de a helytelen nyelvhasználat mindig annak használóját minősíti. Ha pedig e blog írásába, naprakészen tartásába belefogott – és csak dicséretet érdemel, hogy erre időt és energiát áldoz -, tegye, de – álláspontom szerint – áldozzon arra is, hogy amit ír, azt igényesen teszi. Ne az olvasók “hétköznapiassága” legyen a meghatározó, hanem az, hogy amit ír annak a tartalma és nyelvhelyessége magas színvonalú. Ez inkább az Ön tartása kell legyen, mint az olvasók elvárásának való megfelelés.
        Az észrevételem lezárása érdekében: fentiekről nem szándékozok vitát nyitni vagy kritizálni, mindössze egy elharapódzott rossz jelenségre hívtam fel a figyelmét. Ha ennek ellenére marad a korábbi írásmód mellett, az az Ön döntése, tegyen úgy ha akarja.
        Én további sok jó és színvonalas bejegyzést várok Öntől mert a blogot követni szeretném – annak ellenére, hogy a leírtakkal nem mindenben egyezik a véleményünk -, és kívánok minden jót Önnek és a családjának (a kicsiknek különösen). Tisztelettel: a hozzászóló

        • Rufi

          Nyelvtannácihoz képest mondjuk a hozzászólásaidban van annyi helyesírási hiba, hogy igazán kár volt miattuk billentyűzetet ragadni. Nem is beszélve a gondolatjelekkel olvashatatlanná széttagolt “stílusodról”, amiket ráadásul rendre helytelenül is írsz. Aki pedig kínos udvariasságnak álcázva magázódik a neten, az inkább a netikettnek nézzen utána, mielőtt legközelebb valakit a személyes blogján az olvasóival együtt kritizálni kezd. :)

    • Attila Hangyási

      Szakmai Hozzá nemértést is sugall, tiszteletlenséget az olvasó, mi több a lelendő vásárló felé. Én vagyok a Jani, te meg a hülye, bármit mondok, bármilyen stílusban azt fogadd el. Pedig lehet hogy egy kőkemény szakmaiságú fotótermék kereskedő papírja van, én meg lehet hogy ’97 óta vagyok a Művészeti Alap tagja 40 éves fotós múlttal…

      Igaza van Sallai úr! Szót kell emelni a kis igénytelenségek ellen, mert csak nagyobb lesz belőle.

  • Laci

    Olvastam csak valahol én is, hogy szarban hagyták a usereket..