Új HSL eszközével lekörözi a Lightroomot a DxO PhotoLab 3

A DxO bemutatta a PhotoLab képfeldolgozó szoftverének 3. generációját olyan új színkezelési funkciókkal, ami már messze túl mutat az eddig ismert lightroomos megoldásokon.

A PhotoLab 3 legjelentősebb újítása a HSL, vagyis a Hue, Saturation, Lightness színkezelő eszköz, amit az ún. DxO ColorWheel segít. Ezen kívül érkezett még optimalizált Repair Tool (javító eszköz), és egy teljesen új helyi maszkoló eszköz (Local Adjustment Masks Manager).

Az új HSL eszköz hasonló a Capture One Pro-ban megismerthez. 8 színpresetből választhatjuk ki a módosítani kívánt színt, ami egy kijelölést kap a színkörön. Ezt aztán a tovább finomíthatjuk a kijelölés sarkainak, széleinek módosításával, precízen beállítva a változtatni kívánt színtónus határait (például ég kékje, növényzet zöldje, bőrszín, vagy tárgyfotónál egy-egy jellegzetes szín, stb.). Innentől a szokásos Hue, Saturation, Lightness csúszkákkal tudjuk a színt módosítani, illetve jött még egy Uniformity nevű csúszka is. Aki Capture One-t használ, ezt is ismerheti. Az adott színkijelölésbe tartozó színtartományt igyekszik ez a csúszka egységesíteni, megszüntetni az árnyalatokat, egységesebbé téve a képen az adott színt. Például ha a bőrön sötétebb-világosabb árnyalatok vannak, vagy helyenként ki van kissé pirosodva, akkor a Uniformityvel némileg olyan hatást érhetünk el, mintha lealapozták volna a bőrt. Nem helyettesíti persze a precíz retust, és túlzásba sem szabad esni vele, de kiindulásnak nem rossz .

colormanagement_feat

A lokális módosításokat lehetővé tévő eszköz a másik újítás, jóllehet ez is olyan, amit a Capture One legutóbbi verzióit használók már ismerhetnek Layerek formájában. Gyakorlatilag módosító layereket tehetünk a fotónkra, amiknek a hatását maszkolhatjuk a kép egyes területeire.

adjustments

A Repair Tool a PhotoLab 3-ban pedig a leírások alapján a Photoshop Content Aware Fill funkciójára emlékeztet.

A fenti HSL eszköz csak a PhotoLab 3 Elite verzióban érhető el, ami november 24-ig 150 dolláért tölthető le (később 200 lesz).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot