Új Nikon Z-kamera érkezik hamarosan

Nikon Z50 néven jön egy új mirrorless a japánoktól, amiről egész sokat tudni már. És igen, APS-C!

Vége a találgatásoknak, tényleg lesz APS-C szenzoros Nikon Z, ami azt jelenti, hogy nincs mese, a jelenlegi – egyelőre nem túl széles – Z NIKKOR objektív kínálat mellé a Nikon neki fog állni felépíteni egy DX Z objektív sort is. Ezzel a húzással talán először fordul elő, hogy a Canon és a Nikon termékpolitikája eltér egymástól, hiszen a Canon az EOS R-ből nem csinál ASP-C-t, és valószínűleg nem is fog, hiszen arra ott az EOS M széria. Az EOS M obik nem mennek fel az EOR R kamerákra, míg nekem az az erős gyanúm, hogy a Nikon Z-ben lehetséges lesz némi átjárás a fullframe és a crop vázak közt, úgy, ahogy a DSLR-eknél is.

Az új Nikon Z50 850-860 dolláros ár körül fog érkezni, mint váz, de kitben és duplakitben is megvehetik majd az érdeklődők. A két DX kitobi a Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, és a Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR lesz. A Z50-hez egyből árulnak majd portrémarkolatot is opcionálisan.

Várható specifikációk:

  • D500-ra alapuló szenzor (20MP)
  • 4K videó
  • Teljesen kihajtható, forgatható LCD
  • Szimpla SD kártya
  • 11 fps sorozat
  • IBIS nem lesz a kamerában
  • Nagyjából egy kategória lesz a Nikon D7000-es DSLR széria legutóbbi tagjával

A kamerát állítólag holnap mutatják be, és így fog kinézni:

Nikon-Z50-leaks-1 Nikon-Z50-leaks-2 Nikon-Z50-mirrorless-APS-C-camera

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    A Canon-nál nem jó az irány szerintem, ha két külön rendszer lesz, M és R. Ez szerintem hosszabb távon zsákutca, sokkal költségesebb lesz full frame-re váltani. Az EF bajonettnél sokan használtak ff obit APS-C gépre és sok esetben mikor ff vázra váltottak, nem kellett minden obit cserélni, csak ami EF-S-es.
    Persze még sokáig marad az EF bajonett, ami mindkét vázra felmegy, de hosszú távon akkor sem jó irány szerintem..

    • Dervenkal Egon

      Ugyanezt gondolom, de mindenki arról győzköd, hogy a magára hagyott M bajonett nagyon is jó. Pedig alig van obi, és néhány gép kijött ugyan az M rendszerhez, de én is azt szeretném látni, hogy a 7D II, a 90D és esetleg a 800D utódja már RF obikkal jön. Az új M6 II-t mindenki dícsérte, de persze minden profi tesztelő EF obikat tett rá adapterrel.

      • Csabi

        Megjelent M-re a Sigma 16 1.4, 30 1.4, 56 1.4

        • Dervenkal Egon

          Tudom. Hat év után 3 darab prime külső gyártótól. Közben még fix f/4-es zoom-ból sincs egy sem, fényerős tele egy sem. A Sigma valamire rá kellett, hogy álljon, ha már a Pentaxot elhagyták örökre. Ettől még az M objektív elhagyatott rendszer.

          • Csabi

            Talán az R vázak, optikák fejlesztése szűkítette az M-re jutó kapacitást. Az R-re azért elég tisztességes, amit eddig kidobtak optikákat. A másik ok az lehet, hogy az M tulajok elhanyagolható része akar 1.4-es fixet és 2.8-as zoom-ot, ők a végére maradnak, ha egyáltalán.. Az új APS-C-s Sony 16-55 mm 2.8-ért sem hiszem, hogy verekedés lesz a boltokban 500.000 Ft-ért. Az, hogy az M-es vázakba beleraknak minden földi jót, amit egy full amatőr sosem fog kihasználni, az a marketing miatt kell, pont úgy, mint a telefonoknál.