7 kerülendő fotós ajándék karácsonyra

A Dpreview összegyűjtötte azt a 7 tipikus fotós ajándékot, amit érdemes elkerülni. Ajánlást is adtak helyettük.

Vannak olyan fotósoknak szánt ajándékok, amik látszólag örömet szerezhetnek fotós szeretteinknek karácsonykor, de igazából elég bénák. És kis gondolkodással, újratervezéssel nem is járunk messze attól, hogy ezekből valódi, hasznos ajándékok váljanak.

Objektív bögre

8 évvel ezelőtt még vicces volt, bár hasznos már akkor sem. Még ha melegen is tartja az italt, magunkkal vinni benne nem tudjuk, így egy idő után a fiókban/polcon végzi, vagy tolltartóként funkcionál az íróasztalon. Ehelyett inkább ajándékozzunk valami jófajta kávét vagy teát, hiszen sok fotósnak a munkája során ez igazán hasznos lehet. Vagy ha már bögre, akkor valami jó minőségű bögre, vagy vákumos, zárható termosz legyen, amiben fotósunk magával tudja vinni a meleg italt.

91pdWf4BgYL._SL1500_

Fotós témájú póló

A tévképzettel ellentétben a legtöbb fotósnak nem vágya, hogy ország-világ előtt villogtassa a hivatását, vagy hobbiját, de legalábbis nem egy kreatív, vagy vicces feliratú póló formájában. Jobban járunk, ha egy meleg pulcsit veszünk helyette, akár egy thermo aláöltözőt, vagy valami szuper kesztyűt, amiben könnyen lehet fényképezőgépet kezelni, netán még érintőkijelzőt is használni.

Okostelefon kamera kiegészítő

Számos felcsatolható kiegészítőt kapni okostelefonra: markolatot, miniobjektíveket, külső vakut, amik arra hivatottak, hogy megkönnyítsék a mobilos fotózást. A helyzet viszont az, hogy a legtöbb fotós inkább egy rendes kamerát választ, semminthogy a mobilját aggassa tele ilyenekkel. Merthogy a mobilnak zsebméretűnek kell lennie. Ehelyett érdemes inkább valami olyat venni, amit tényleg használni fog: USB power-bank például, hogy tudjon menet közben tölteni telefont, kamerát stb.

Smart-Phone-Grip-Stabilizer-Cage-Wide-Angle-Macro-Lens-for-iPhone-6-7-Samsung-HTC

Retro fényképezőgép a zaciból/piacról

Mi sem jobb annál, mint megkapni egy régi távmérős kamerát azzal, hogy “a zaciban/piacon találtam, és rád gondoltam”, majd felismerni, hogy a fókuszgyűrű be van ragadva és megolvadt a kereső belül. Maradjunk annyiban, hogy a használtpiaci fényképezőgép vásárlásnál a tudás hatalom, a kutatás pedig a király. Hiába néznek ki jól a fixobjektíves távmérős antik kamerák, ezek mára többségében csak papírnehezékként végzik. Ha mindenképpen használt, filmes kamerát szeretnél venni, akkor ezeket és ezeket nézd meg.

camera-4140065_1280

Inspirációs fotókönyvek és útmutatók

Rengeteg album és útmutató kézikönyv van a könyvesboltokban, de többségük elavult vagy nem elég részletes. Ha mindenképpen ilyet szeretnél vásárolni a szeretett fotós társnak, akkor kénytelen leszel egy kis kutatómunkát végezni. Tudd meg, hogy mely fotósokat szeret a párod/gyereked stb, és próbálj meg attól a fotóstól könyvet venni. Segítség lehet, ha ránézel a párod/gyereked Instagram profiljára, ott láthatod, hogy kiket követ, így eselyes, hogy találsz valakit, akinek van könyve, vagy albuma. Ha meg bizonytalan vagy, akkor fodulj a klasszikusokhoz, híres, nagy fotográfusok albumaihoz.

Stílusos, vagy túlbonyolított nyakpánt, vagy kamera-táska

Rengetegféle fotós nyakpánt és táska van a piacon. Hogy melyiket válaszd? Egyiket se! A fotósok nagyon jól tudják, hogy nekik milyen pántra, táskára van szükségük, és azt, hogy mi a megfelelő, csak ők tudják a saját szokásaik szerint. A Dpreview cikkében itt csakazért is mondanak két ajánlott nyakpántot, de ennek ellenére én tartanám magam a fent leírtakhoz. Válassz más ötletet!

1463_polaroid_onestep2_itype_01

Saját fotójával nyomtatott valami

Személyes ajándékot kapni jó, de általánosságban véve a legtöbb fotós nem akarja a saját művét bekeretezve a falra tenni. Ha mégis van ilyen fotója, amire büszke, azt rendszerint már kitette saját maga. Főleg nem akarja a fotóit viszontlátni bögrén, párnán, takarón. Ez, hogy ilyen direkt módon mutatják be a fotóját, kissé durva, már-már degradálja a fotót magát, bár talán nehéz ezt elmagyarázni egy laikusnak. Ehelyett szívesebben látjuk más fotós kiváló munkáját bekeretezve a falunkon, ami inspirál minket. Legendás fotóügynökségek, mint a Magnum vagy a VII gyakran 100 dollárért kínálnak kisméretű, dedikált printeket. De olyan híres fotósok, mint például Ansel Adams munkái is megtalálhatók, megvásárolhatók a hivatalos oldalaikon.

Borítókép: MatanVizel @ pixabay.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot