Lehúzhatja a rolót az Olympus fotó üzletága

A pletykák szerint az Olympus hónapokon belül megszüntetni készül a fényképezőgép üzletágát. 

A Photorumors tett közzé egy pletykát, miszerint az idén októberben 100. szülinapját ünneplő Olympus kamera divíziójának bezárása közel van, akár 8 hónapon belül is megtörténhet. A pletyka forrása, bizonyos Vitaliy Kiselev, a Personal View blog szerzője azt írja, “teljes az instabilitás a kamera divízióban, a különféle országokban az emberek szaladnak új pozíciókat keresni”. Jelentsen ez bármit is. Azt állítja számos pletyka kering arról, hogy egy hirtelen bezárást deklaráló sajtóközleményt fogunk látni valamikor január-március környékén. Más pletykák arról szólnak, hogy a fejlesztői csapatot, és néhány tárgyi eszközt a Sony, vagy a Samsung fog átvenni.

Hogy az Olympus valóban bezárja-e a kamera üzletágát, azt nem tudni, de az biztos, hogy nagyon rossz negyedéveket zárnak már egy ideje, folyamatosan veszteséges a cég kamera divíziója, amire a gyártócég pénzügyi elemzői szerint a mirrorless kamerák piacának bonyolultságát jelölik meg, és az új termékek hiányát, amit a gyártás átstrukturálása okoz.

a7a7f5caf6be5ccc4e34bba6848255

Senki ne csodálkozzon az ilyen híreken, ugyanis a fényképezőgépek piaca – az okostelefonok elterjedése miatt – idén nagyságrendileg az 1981-es szinten áll. Konkrétan 10 év alatt a majd’ a tizedére esett vissza az eladott fényképezőgépek száma (ez mindenféle fényképezőgépre vonatkozik), ahogy az alábbi ábrán is látható: 121 millióról 15 millióra. Jóllehet a legtöbb kameragyártónak vannak egyéb lábai is az orvosi, ipari, optikai és irodai piacokon, de örökké nem fognak más forrásból finanszírozni egy veszteséges kamera-divíziót. A nagy gyártók, mint a Canon és a Nikon már egy ideje beépítik a kiesést a fényképezőgépeik árába, hiszen mindenki látja, érzi, hogy a DSLR-ek, mirrorlessek és objektívek egyre csak drágulnak. A Nikon D3 induló ára 5000 dollár volt, a D5-é pedig 6500, de hasonló a különbség a Canon 5D Mark II és 5D Mark IV között is. Az objektíveknél is már lassan megszokhatjuk a 7-800ezer, meg közel egymillió forintos árcímkéket, holott 10 évvel ezelőtt fele ennyibe kerültek még a legjobb darabok is.

IMG_8052

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Levente Csépke

    A grafikon második felének értékelése elmaradt. Ha jól értem az ábra arról számol be, hogy sikerült csökkenteniük a veszteséget (az előző évihez képest -9.2 vs -5.7) -a terveikkel összhangban- köszönhetően annak, hogy az átstruktúrálásnak nem voltak költségei (hacsak nem az elmaradt profit az új termékek hiánya miatt) valamint javítottak az SG&A kiadásokon. Tehát ez inkább arról árulkodik, hogy próbálnak kijönni a gödörből, és eddig a terv szerint haladnak. (Még ha a piac rosszul is alakul.)

  • Rufi

    Szerintem az egész m4/3 egy zsákutca. A Pana szépen átnyargal a fullframe-re, az Oly meg megszűnik, aztán pár év múlva már arra sem fogunk emlékezni, hogy egyszer létezett egy ilyen rendszer, vagy ha mégis, akkor majd arról beszélünk, hogy amekkora parasztvakítás folyt a m4/3 vonalon, nem is csoda, hogy megszűnt. :)

    • Attila Kiss

      kifejtenéd? Mert így nagy baromságnak tűnik amit leírtál.

  • Steve850