HEIF – ízlelgesd a JPEG/GIF/TIFF trónkövetelő nevét!

A minap került ki egy cikk az 1DX Mark III-ról, amiben elhangzik, hogy a kamera a JPG és a RAW formátum mellett HEIF formátumot is rögzíteni tud majd. De mi az a HEIF?

A HEIF a High Efficiency Image Format rövidítése, ami annyit tesz, nagy hatékonyságú képformátum. A HEIF-et a HEVC (H.265) videoformátummal karöltve a Moving Picture Experts Group (MPEG) találta ki 2013-ban, majd vezette be 2015-ben, és talán az Apple kezdte el elsőként érdemben használni az iPhone-jaiban.

A lényege pedig, hogy mind a kép-, mind pedig a videóformátum tömörítése hatékonyabb, mint az eddig használatos JPG és H.264 tömörítések, így azonos, vagy még jobb minőséget érhetünk el, a korábbihoz képest nagyjából fele fájlméret mellett. Ezáltal kevesebb tárhelyre van szükség a nagyfelbontású fotók és videók tárolásához, ami jó dolog, de ennek ára van, ugyanis az új tömörítések dekódolásához nagyobb számítási kapacitásra is szükség van. Egy 4K HEVC videó vágása például még a legjobb hardvereket is igencsak meg tudja izzasztani.

Ami a HEIF formátumot illeti, ez ráadásul nem csak egy egyszerű kép, mint a JPEG, hanem egy konténer formátum, ami tartalmazhat egyetlen képet, vagy képsorozatot is (ld. Apple Live Photos), így nem csak a JPG-et képes kiváltani, hanem akár a GIF-et is. Ezen kívül támogatja az átlátszó pixeleket, mint a PNG, és a 16-bites formátumot, mint a TIFF (ellentétben a 8-bites JPG-gel ugye).

A HEVC videó meg támogatja az elforgatást, ami a félresikerült (értsd állóban elindított, majd fekvőbe elfordított) mobilos videók esetén nagy áldás. A méretcsökkenést pedig a HEVC videó úgy tudja elősegíteni, hogy egy felvétel során csak a változó pixelek tartalmát rögzíti le, erről itt olvashattok bővebben. Ebből nekem az jön le, hogy a legkisebb fájlméretű videót állványra tett kamerával tudjuk elérni.

Úgy tűnik ez tehát a jövő képformátuma (és videoformátuma), ami nyugdíjba küldheti az 1992-ben debütált JPG-et, és láss csodát, az első HEIF-et rögzítő komoly fényképezőgépek is megjelennek lassan, mint az 1DX Mark III.

A HEIF-ről angolul itt olvashatsz bővebben.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbanatia

    Nagyon-nagyon várom már, hogy a jpg-et száműzhessük végre, de míg néhány alap program nem támogatja, addig nem lesz áttörés.
    Ugyebár a Win10 már tudja, Apple tudja, de…

    Kéne tudja az összes Adobe szoftver, beleértve az Illustrator és az InDesign, pdf-be ágyazhatónak kell lennie. Nem tudom mi van a böngészőkkel, de itt lenne a legfontosabb, hogy trükközés nélkül mindegyik kezelje. IrfanView? :-) (azt hiszem pluginnel megy, bár sajnos a bitmélység terén nagyon nagy hiányossága van…) A laborgépek ezeréves célszoftvereit nem is merem említeni.
    Szóval amíg kétféle formátum között kell konvertálgatni, addig senki sem fogja szívesen használni. Bár ha csak a webes tartalmaknál bekövetkezne a váltás, már az komoly eredmény lenne, és erre van is esély.

    Mi van beágyazott a színterekkel? Hogyan állítható a bitmélység 8-16bit között, és ezt tudják-e a programok kezelni?

    • scarbanatia

      Még egy kérdés: fájlméretben hogyan viszonyul egy 16bit TIFF egy 16bit HEIC képhez? (vagy HEIF? ez utóbbi a gyűjtőnév, a másik a formátum?) Mondjuk az utóbbit mennyit lehet tömöríteni minőségkritikus alkalmazás esetén? (csak ha már a TIFF kihívójáról beszélünk)

      • Zakoca Bela

        Nem tudom milyen ez a HEIF. De ha veszteséges tömörítés, akkor mindenképpen kisebb lesz mint a TIFF ami veszteségmentes, cserébe elveszik valamennyi információ.

        • Ez így van, kérdés hogy milyen információ veszik el ha elveszik egyáltalán. A tömörítés algoritmusa nagyon nem mindegy. Azt meg ugye látjuk milyen technológiai fejlődés ment végbe a világon, akár csak az elmúlt 10 évben. Akkor ehhez viszonyítsuk azt, hogy a JPG algoritmusa közel 30 éves. Szóval valószínűleg 30 évnyi informatikai fejlődés után a HEIF fényévekkel okosabban tömörít mint a JPG…vagy a TIFF :) A JPG 1992-es, a TIFF 1996-os, az TIFFhez társított veszteségmenetes LZW tömörítést meg az 1980-as években rendszeresítették. Szóval itt volt az ideje a HEIF-nek asszem :D