Szegényes lesz a jövő évi Photokina

Rájár a rúd a világ legjelentősebb fotókiállítására. Míg régen ez volt az etalon, addig jövőre már csak félgőzzel fognak üzemelni.

Az átlag fotós nem is értheti mi történik a Photokina tájékán. Én magam sem értem. Régen kétévente ősszel rendezték a kiállítást, és ez volt a legjelentősebb esemény a fototechnikai piacon. Minden gyártó a kölni show-ra ütemezte az új termékek bemutatását, olyan volt ez a fotósoknak, mint gyereknek a karácsony.

Aztán elindult a variálás, először az volt, hogy nem kétévente, hanem évente rendezik meg, majd – állítólag gyártói nyomásra – őszről tavaszi időpontra helyezték át a kiállítást úgy, hogy az első ilyen el is maradt, miután túl rövid idő telt volna el az utolsó szeptemberitől az első májusiig. Emiatt vártak egy évet, idén nem volt Photokina, jövőre pedig májusban kerül megrendezésre. Erre több gyártó is közölte, hogy nem vesz részt a kiállításon. Nem is akárkik, ugyanis sem a Nikon, sem a Fujifilm, sem az Olympus, de még a hazai pályán játszó, német Leica se teszi tiszteletét Kölnben.

A nagy gyártók közül csak a Canonra, a Sonyra és a Panasonicra számíthatnak a látogatók. A pletykák szerint a Canon új mirrorless kamerákat fog a kiállításon bemutatni, de nem kizárt, hogy a Sony is előrukkol valamivel. A hírek szerint persze ott lesz még a Sigma, a Tamron, a Zeiss, a Hasselblad, a GoPro, a DJI és még sokan mások is.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Nagy reményeim nincsenek, de olyan jó lenne ha a Panasonic megjelnne idén egy GH5 és az S1/S1H közé pozícionált GH6-al; megörökölve a GH5 jó tulajdonságait és ízelítőt adva a felsőbb kategóriájú S1H-ból…Természetesen Leica L bajonett nélkül.