Tesztelik már a Canon EOS R Mark II-t, bejelentés a Photokinán

A legújabb pletykák szerint a Canon két új vázzal rukkol elő tavasszal.

Úgy tűnik a Canonnak nagy tervei vannak 2020-ra. A legfrissebb pletykák szerint a cég két új fullframe mirrorlesst is bemutat jövő tavasszal, a nagyfelbontású EOS Rs-t, és az EOS R Mark II-t.

Az EOS R Mark II hírét a CanonRumors weboldal kezdte terjeszteni, információik szerint ezt a gépet már napjainkban is egy kislétszámú Canon-tesztcsoport próbálgatja élesben, és várhatóan a 2020-as Photokina kiállításon fog debütálni valamikor májusban. Küllemét, ergonómiáját tekintve állítólag a februárban érkező  75MP-es, duplakártyás EOS Rs-re fog hajazni.

Váratlan lépés ez a Canontól, hiszen az EOS R is alig több még mint egy éves.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    EOS R II máris? Hát nem nagyon jött be nekik az EOS R úgy tűnik..

  • Ádám Molnár

    Dehogynem, csak figyelnek végre a felhasználókra talán :D

    • Vagy inkább a Sonyra :D

    • Laci

      Igen, figyelnek, feltűnt nekik, hogy egyre több a Sony-s felhasználó :D

      • A minap egy hivatásos fotosokat gyűjtő csoportban volt egy körkérdés, hogy ki milyen gépeket használt kezdetektől fogva. Hát meglepő vagy sem de a válaszolók minimum felénél a lista Sonyval végződött. Látom kulfoldon is a videókban. Mondhat nekem bárki bármit a statisztikákról… Sony uralom lett, a Canonnak muszáj begyújtani a rakétákat mert már most is csak a menthetőt tudják menteni.

        • Visszalapoztam és megszámoltam. 170 tagból 68 válaszolt a kérdésre. 68-ból 20 fotós Sonyra váltott, vagy épp most intézi a váltást (egy ilyen volt). Ezeken kívül néhányan EOS RP-t vettek, néhányan Nikon Z-t és van 4-5-6 Fujis. Tehát ha összeszámolom akkor kb a csapat fele mirrorlessre váltott már, és annak döntő többsége sonys.

        • Laci

          Egyék meg amit főztek..

        • Tert

          Csak a jelenlegi full frame mezőnyről egy két gondolat… A Sony “uralom” simán statisztikai alapon is kijön, mivel jelenleg nekik van a legtöbb kapható FF Milc-ük. Szóval ha valaki váltani akar DSLR-ről akkor szinte “kénytelen” Sony-ra váltani. Én Canon-nal kezdem anno, szóval 1,5 év Sony után öröm volt visszatérni hozzájuk. Nincsenek már akkora különbségek a márkák között amiért egyértelműen ki lehet mondani ki a legjobb. Kinek ez kinek az jön be.
          A menthetőt tudják menteni a Canonnál az kicsit erős szerintem tekintve, hogy már az első generáció hozza azt a szintet amit a Sony elért 3-4 generációval.
          Természetesen amit a Sony csinált az nem semmi mert úttörőnek lenni mindig a legnehezebb.

  • Rufi

    Így van, sokan váltanak vissza Canonra, főleg, akik kipróbáltak már 1-2 Canon RF objektívet, vagy akik outdoor fotóznak és unják már, hogy a Sony beázik, meg nem bírja a havat, meg a hideget … :)

    • Laci

      De kipróbálnék egy 55 1.8-nak megfelelő RF-et. Vagy a 85 1.8 FE-nek megfelelőt, esetleg kis 28 f2-nek megfelelőt, ami jobb, mint korábban a Canon EF 28 2.8 IS-em. Miért gondolod, hogy az EOS R nem ázna be?

      • Rufi

        Az EOS R egy amatőr váz némi szigeteléssel, amivel mégis mindenki elégedett, nem hallottam még beázós sztorikról, míg a Sony profi kamerái sorra adják meg magukat esőben, meg hóban.

        • Laci

          Biztos ilyen is van, én is láttam már ilyen beázós videót, de valahogy mégis jobban fogy a Sony. Én visszagondolva örülök, hogy megléptem a váltást.

          • Rufi

            Van bőven beázós videó, ez elég köztudott, hogy a Sony szigetelése finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Az, hogy a legnagyobb Sony fanboy talált kettőt, amik az átlagnál jobban bírták, még nem jelent semmit. Tele a net sztorikkal, meg javaslatokkal, hogy hogyan lehet javítani a Sonyk gyenge szigetelését. Ezt a Lens Rental írta, akik nem egy-két vázzal dolgoznak: “We’ve dealt with a number of water damaged A7 cameras in the past and have a bit more knowledge of where the leaks have occurred” később: “I’m pretty unhappy with the bottom design of the Sony A7rIII. There’s absolutely no protection or improvement over the Sony A7rII.” Ezt pedig a PetaPixel írta: “If you open the new Sony up, you won’t find gaskets or airtight rubber seals on each individual button and screw”. Ezt meg Ryan Mense posztolta Instagramon 3 napja: “First they took my autofocus. Then they seized the exposure compensation lock. Then they took my aperture dial. Finally, they took the ability to write to my card. The Sony a7R IV is just no match for those darn pesky snowflakes.” Hosszasan lehetne még sorolni, mert rengeteg hasonló esetet találni a neten. Ha esetleg van is hasonló Canonról, én még nem találtam. Nálam terepen (vízesések, tengerpart, havazás, eső, stb.) elég sokat kell kibírnia a felszerelésnek, de még egyetlen Canon vázam, vagy objektívem sem ázott be, még azok sem, amik elvileg nem is szigeteltek.

          • Laci

            Azt is érdemes figyelembe venni, hogy ez a fotósok hány százalékának lehet szempont. Én az L-es obiaim is becsomagoltam, mikor pötyörgött az eső. A számok alapján veszik a Sony-t.
            Így legalább a többiek is életre keltek, lesz versenyhelyzet..

          • Rufi

            Nyilván ez nem mindenkinek számít, ezért írtam az eredeti kommentemben, hogy az outdoor fotósoknak ez komoly probléma, de biztosan sokan vannak, aki szerencsések, vagy jobban vigyáznak a felszerelésükre, ahogyan te is, így számukra ez nem gond. A Sony remek vázakat és objektíveket csinál, amivel jelenleg diktálják a tempót, a szigetelésen viszont úgy tűnik, van még mit fejleszteniük. Én nem tudok, vagy inkább úgy mondanám, hogy nem akarok erre figyelni, amikor terepen vagyok, így minden hibája ellenére is inkább maradok a Canonnál, ami ilyen szempontból sokkal megbízhatóbbnak tűnik.

        • Anulu

          Hát persze, mesélj még kérlek :)
          https://www.youtube.com/watch?v=JmrjI0-9KJs

        • Laci

          “Sony profi kamerái sorra adják meg magukat esőben”
          Gondolom erről van egy hivatalos forrásod is…
          Vagy a barátod ismerőse hallotta a barátnőjének a gyerekétől LoL
          Az hogy van példa egy egy beázásra, még messze van a “sorra adják meg magukat” sztoritól

        • Szabó Dávid

          3 év sony használat alatt számtalanszor fotóztam esőben, hóban, ködben, porban, sárban, hidegben, melegben mindig bármi hiba nélkül. Biztosan van a világon olyan akinél meghibásodott de szerintem minimális. A canonnál és a nikonnál is lehet ilyet találni…..

      • Gab

        canon 28-70 f2
        All in one

        • Laci

          Igen van ilyen, mégis inkább a fix sort választom :)

  • Biztosan van ilyen, de azért nem ez a jellemző ;)

    • Ádám Molnár

      Hm, én egyre többet olvasok ilyet de biztos csak azért mert a canon homokba dugtam a fejem :D Ettől függetlenül igen sokan váltottak Sonyra, majdnem én is. Utolsó pillanatban próbáltam ki egy EOS R-t és megtetszett :)

      • Mondjuk én sem annyira a Sonyt védem. Nem vagyok fanboy, látom a hibáit. Én inkább a mirrorlesst védem, annál meg tökmindegy, hogy Sony, Nikon vagy Canon. A lényeg hogy egyre több ember ismeri fel, hogy ez jó, míg pár hónapja, éve még égbekiáltó viták mentek hogy ez csak hype. Csak akkor még nem volt Nikon meg Canon, így a Sony egyet jelentett a mirrorlessel (fullframe-ről beszélünk).

      • Arnold

        Maradjunk annyiban, hogy ez egy bölcs döntés volt.

        • Ádám Molnár

          Maradjunk annyiban hogy mindenki fotózzon azzal ami neki jól esik :D

  • Szabó Dávid

    Lehet, hogy az A9ii nem forradalmi, de nem mondanám elkényelmesedettnek.. azok lette benne javítva amit azok akiknek szánták ki tudják használni. Mi kellett volna még bele? (A video részét eltekintve)

    • Ádám Molnár

      Nem A9II lett hanem A91.1 maradjunk ennyiben.