Mostanában ne várjatok új Canon EF objektívet

A Canon közölte, hogy mostantól a fókusz a RF bajonetten van.

A Canon képviselője nyilatkozott a nemzetközi szaksajtónak, és nem túl biztató dolgokat mondott, bár ha jobban belegondolunk, semmi meglepő nincs benne.

Mondandójának lényege az volt, hogy rengeteg a teendőjük az RF-bajonettes optikák fejlesztése területén, ezért a jövőben erre összpontosítanak, ami azt jelenti, hogy nem terveznek mostanában új EF bajonettes objektívet bemutatni. Ez nem jelenti azt, hogy itt vége, és halottá nyilváníthatjuk az EF-bajonettet, csak azt, hogy abban az esetben foglalkoznak vele, ha van rá piaci igény. Elnézve az alábbi képet, a dolog abszolút érthető: egy ilyen rendszeren már nem sokmindent lehet fejleszteni, hiszen kvázi készen van.

EF-lenses-sm

Nem úgy az RF-bajonett, ahol még nagyon sok munka vár a Canonra, hogy ilyen szintre hozza fel, hiszen jelenleg csak az alábbi 10 optikából áll:

Zoom objektívek:

  • 15-35mm f/2.8L IS
  • 24-70mm f/2.8 L IS
  • 28-70mm f/2 L
  • 24-105mm f/4L IS
  • 24-240mm f/4-6.3 IS
  • 70-200mm f/2.8L IS

Fix objektívek:

  • 35mm f/1.8 Macro IS STM
  • 50mm f/1.2L
  • 85mm f/1.2L
  • 85mm f/1.2L DS

Igen tudom, hogy az EF-rendszerben vannak több évtizedes technológiájú objektívek is, de lássuk be, a Canonnak már nem érdeke, hogy ezek helyett horror pénzekért új darabokat fejlesszen ki, amit aztán horror pénzekért tudjon csak kínálni egy olyan piacnak, ami kőkeményen hanyatlik. Hanyatlik magától is, meg hanyatlik a mirrorless térhódítása miatt is.

Szóval EF-bajonett volt, van, és még lesz is jóideig, de aki arra vár, hogy még bemutatják a 14-300mm f/2 L-t, az ne nagyon bizakodjon. :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    “egy ilyen rendszeren már nem sokmindent lehet fejleszteni, hiszen kvázi készen van”

    Azért néhány alapobira bőven ráférne a ráncfelvarrás.. 50 1.4, 85 1.8, 100f2, 28 1.8, 20 2.8.. Ebből mondjuk a 85-ös és a 100-as nem rossz, de mai viszonyban jónak sem mondanám..
    Ráadásul ezek alap fix obik, amikre igény lett volna..
    Szerettem volna pl 24 1.8-at ami a Nikonnak van, 20 1.8-at stb, nem L-es áron..

    • “Igen tudom, hogy az EF-rendszerben vannak több évtizedes technológiájú objektívek is, de lássuk be, a Canonnak már nem érdeke, hogy ezek helyett horror pénzekért új darabokat fejlesszen ki, amit aztán horror pénzekért tudjon csak kínálni egy olyan piacnak, ami kőkeményen hanyatlik. Hanyatlik magától is, meg hanyatlik a mirrorless térhódítása miatt is.”

      Nézd csak meg a 35/1.4 II-t és társait. Felújították, megveheted őket 800ezerért. Ha a fenti obikat felújítanák, még az olcsóbbak is 400-500ezerbe kerülnének és a kutya nem venné őket.

      • scarbanatia

        Ööö… A 35/1.4 L II jelenleg akciósan 540e Ft, de ha ezt levonjuk, akkor is 625e. Így se olcsó, de az RF egy szinttel feljebb játszik, árban is. Persze ez még később rendeződhet, ha lesznek olcsóbb szériák belőle, de még így is lehet, hogy nem esnek annyit az árak, mert biztos sokan lesznek, akik adapterrel vesznek R vázat, és EF objektíveket csavarnak rá.

        • Jó akkor 3-400ezer :D Akciósan 289e. :D És nem tudnának belőle tömegesen eladni ezt mindannyian tudjuk. Legalábbis annyit nem hogy visszahozza a fejlesztés költségeit meg még érezhető hasznot is termeljen. Erre már csak az RF lesz képes. A legtöbb fotós ma már vagy váltott, vagy még kihúzza a DSLR-rel de pontosan tudja, hogy előbb-utóbb váltani fog. Ilyen szituban elég kevés ember van aki a majdan leváltandó rendszerbe még pénzt invesztál. Egy új vázat még csak-csak megvesznek, hogy kitolják amíg lehet, de objektívekkel olyan nagy cserebere szerintem már nem sok embernél van.

          • scarbanatia

            Abban egyetértek, hogy már nem biznisz ez a Canonnak, főleg ilyen nyilatkozatok után. Mondjuk egy 50/1.4L IS-ben még bíztam, mondjuk 380e Ft-ért, penge AF-el, Sigma Art szintű rajzolattal. :-)

            Viszont azért szerintem még sokan fognak EF objektívet használni, én magam még biztos veszek 2-3 frissített L-est, ami nem kevés pénz, de még mindig best buynak tűnik az RF-es objektívek árai mellett :D, és úgy tűnik, hogy nagyon jól működnek az R rendszerrel is. De ha az 1D X Mark III tudása még lecsorogna egy 5D Mark V-be, akkor még azt is megvenném, ha nem, akkor azzal egyenértékű R vázakat adapterrel.

          • Ádám Molnár

            Én az R-el csak EF optikákat használtam eddig is esküvői illetve portré fotózási helyzetekben mind megállta a helyét. Én is fogok még EF optikákat venni amíg az RF optikákból nem lesz egy-két olcsóbb darab vagy használtban jó áron. Az biztos, hogy a tükör nélküli a jövő, ez világosan látszik a Sony A9 óta mindenkinek szerintem :P

    • scarbanatia

      Az EF rendszerből csak az 50mm fix hiányzik igazán. A többiből bőven van valamilyen alternatíva, de 50mm-en egyik se hozza azt amit kéne, kivéve az 1.8, de csak az ára miatt. Nekem egy igazán jó minőségű f1.4-1.2 50mm kellene, jó fókusszal, korrekt építéssel. Semmi más nem hiányzik, az elmúlt években amit ki lehetett hozni, azt elég jó minőségben frissítette is a Canon, csak ez az egy maradt el.

      Amik új szériás cuccok: 2.8L riporter zoomok(talán a 24-70 II kicsit korábbi), fix nagytelék, L-es telezoomok, 35L II, 85 1.4L, 11-24, 16-35/4L, 24-105 4L II, 24,28,35 IS-ek, egy halom TS-E, 100/2.8L macro, meg még kitudja mi minden. Egyikre se lehet panasz, még az 50/1.8 STM is egy korrekt frissítés volt azért az árért, de az csak a belépő kategória, és mind az 1.4, mind az 1.2L egy lágy, maszatos valami, ráadásul az 1.4 idővel lötyög és fárad az AF motorja.