Az Sony új szoftvercsomagja továbblépést jelenthet a kameravezérlésben

A Sony új SDK-t jelentett be a gépeihez, mely szabadon letölthető. Általa elvileg teljeskörűen távvezérelhetővé válnak a Sony kamerák, ami utat nyit számos 3rd party alkalmazás fejlesztéséhez.

Hogy ez hány Sony júzert érint a világon azt nem tudom, de eddig például a Capture One csak az alap expozíciós adatokat, és néhány egyéb beállítást tudott vezérelni, az objektív manuális fókuszálását már nem (ellentétben a Canonnal és a Nikonnal). Ugyanígy a népszerű távvezérlő appok se támogatták eddig a Sonyt, mint például a Helicon Focus, amivel remek fókuszpanorámákat lehet(ne) készíteni. Márpedig ezekre egyre inkább szükség van, hiszen tárgyfotózásnál az f/8-10-nél szűkebb rekeszeket a mai 40-60 megapixeles fullframe szenzorok már nem bírják el a diffrakció miatt. Egy nagy mélységélességű tárgy-, vagy ételfotónál ma már elengedhetetlen a fókuszpanoráma készítése nagyfelbontású fullframe kamerával, ami nem is olyan könnyű móka, ha kézzel csinálja az ember, még akkor sem, ha a Photoshop, vagy az Affinity Photo automatikusan össze tudja illeszteni a végeredményt.

Bildschirmfoto-2020-02-11-um-10.15.41

Az új Sony SDK tehát olyan népszerű szoftverek előtt nyitja meg a – remélhetőleg immáron teljeskörű – Sony kamera-távvezérlést, mint a Capture One, a Lightroom, az ON1 Photo RAW, a Helicon Focus, a Kuuvik Capture, a Darktable, és további társaik. Aztán hogy ezek közül ki lesz az, aki ki is akarja használni, az majd kiderül, a magyar fejlesztésű Kuuvik Capture például Nikont se támogat, csak Canont.

Az új Sony SDK egyelőre csak a legújabb kamerákat támogatja, (A7R4, A9II), de folyamatosan bevonnak további modelleket is.

Miközben informálódtam e cikkel kapcsolatban, rátaláltam a Tether Tools egyik aloldalára, ahol az összes kamera távvezérlő appot felsorolják. Belinkelem ide is, hátha valakinek segítségére válik.  KATT!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot