Ennyi volt a Photokina?

Idén is elmarad a Photokina és jövőre is. Nem lepődnék meg, ha ez lenne a vége.

Hányattatott sorsa van a Photokinának, vagyis a világ legnagyobb fototechnikai kiállításának jópár éve. Korábban rendre kétévente ősszel tartották meg Kölnben, hovatovább 1950 óta létezik Photokina. 2018 őszén az utolsó kiállítás után először azt jelentették be, hogy mostantól évente rendezik meg a kiállítást (1966 óta tarották kétévente), aztán meg azt, hogy kvázi a gyártók javaslatára, nyomásgyakorlására tekintettel a Photokina átköltözik tavaszra.

2018 decemberében azonban belátták, hogy a 2018 őszi és a 2019 tavaszi Photokina nagyon közel lenne egymáshoz, ezért a 2019-es év kimaradt, vagyis sem tavasszal, sem az azt követő ősszel nem tartották meg a kiállítást. Mindenki úgy készült – a szervezők is -, hogy a 2020-as Photokina lett volna az első tavaszi kiállítás. Ellenben több jelentős kiállító/gyártó is közölte nemrégiben, hogy anyagi megfontolásokból nem vesznek részt a 2020. májusi Photokinán, így nem lehetett számítani a Nikonra, a Fujira, az Olympusra, sem pedig a Leicára. Pedig régen mindenki a Photokinára időzítette a legnagyobb bejelentéseket.

Aztán a koronavírus átírta a terveket, a szervezők törölték a májusi kiállítást, de ami még meglepőbb, hogy azt mondták jövőre sem szervezik meg. Legközelebb Photokina így legkorábban 2022-ben lehet, amire én megmondom őszintén már nem sok esélyt látok. Ki tudja mi lesz addig a masszív leszállóágban lévő fototechnikai iparággal, amit a koronavírus gazdasági szempontból még tovább ostoroz? Ki tudja, hogy addigra a megmaradt gyártók akarnak-e még vagyonokért jelentős fototechnikai világkiállításokra járni azokban az években, amikor a kiszivárogtatás, az infocsepegetés, a fejlesztési bejelentés, vagy épp a világszerte élőben közvetített, keynote-jellegű bejelentések a legdivatosabb marketingeszközök?

Szóval nem szeretnék vészmadárkodni, de az az érzésem, hogy búcsúzhatunk a 70 éves Photokinától, ami azért is különösen fájó pont számomra, mert 12 éves fotós, és 9 éves fotós-blogger karrierem alatt egyszer sem sikerült kijutnom. :( Ne legyen igazam!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot