Komoly károkat szenvednek a fotósok is a koronavírus miatt

Érzékenyen érinti a fotós társadalmat is a vírus, sokaknál a veszteség milliós nagyságrendű.

A járványhelyzet miatt életbelépő korlátozások, és az általános “közhangulat” miatt már sok helyen a gazdasági károkról, recesszióról beszélnek.

Sajnos úgy tűnik, hogy a fotós szakmát már most komolyan érintik ezek a hatások. A korlátozások miatt a legtöbb rendezvény elmaradt, ahol fotósok dolgoztak volna. Többen vannak akiknél már tavaszi esküvőt is lemondtak, ha más nem olyan formában, hogy a polgárit két tanúval megtartják most tavasszal, a lagzi pedig…majd egyszer…

Sorra mondják le a reklámfotózásokat, filmforgatásokat is, vagy elővigyázatossági okokból, vagy azért, mert okafogyottá váltak. Az eddigi rekord, amit olvastam két reklámmunka elmaradása összesen 7 millió Ft értékben, de nem ritkák a szintén milliós nagyságrendű plakátkampány fotózások törlései sem.

Nem különb a helyzet az óvodai és iskolai fotózásoknál, és a fotósulik, fotótanfolyamok is leálltak, a végzősök elképzelhető, hogy nem vizsgázhatnak. Elmarad a Fashionweek, a divatfotózások is nehéz napjaikat élik. Az egyik kolléga három nappal ezelőtt tartott 7 lemondott munkánál, a másik 5-nél.

Gondolom nem kell részletezni, hogy aki kizárólag ebből él, annak ez igen nagy csapás, hiszen nem 1-2 hétnyi munka esik ki, hanem akár több hónapig kell bevétel nélkül, vagy minimális bevétellel kihúzni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Paul Suha

    Igazad van Márk, hogy felhívtad a figyelemet a nehéz gazdasági helyzetre. Sok helyen még próbálnak kicsit úgy tenni, mintha minden rendben lenne a fotós piacon. Pedig fontos erről beszélni. Nálam is már most több ezer eurós a kár és ez még csak az eleje a folyamatnak :-(. Fel kell készülnünk az eddigi karrierünk legkeményebb válságára. Esküvői fotós szemmel egy kicsit beszéltem ma arról, hogy mit lehet tenni válságkezelésként idén, hogy a végén kicsit könnyebben jöhessünk ki a gazdasági gödörből. Ha érdekel, akkor itt a videó: https://youtu.be/Yf1o1Tb9CFk