Lehet, hogy neked is jár jogdíj?

Völgyi Attila ismét értekezett a Hungart közös jogdíjkezelő szervezetről. Aktuális téma!

Cikkében felhívja a figyelmet, hogy most, ha már mindenki otthon csücsül, talán eljött az ideje, hogy foglalkozzunk kicsit olyan dolgokkal, mint a nekünk járó, ki nem fizetett jogdíjak.

A Hungart a művészeti alkotások felhasználása után beszedi a jogdíjakat, és kifizeti azokat az érintett művészeknek, szerzőknek. Már amennyiben ismerik az elérhetőségét, vagy az illető bejelentkezik náluk. Ha nem jelentkezik, akkor kikerül az “Ismeretlen helyen tartózkodó szerzők / ismeretlen jogosultak” című, publikus listába a neten. Érdemes rákeresni a saját nevünkre, hátha…

A lista alapján a Hungart olyan szerzőket nem talált meg eddig, mint Barakonyi Szabolcs, az Index fotóriportere, Galla Miklós előadóművész, Röhrig Géza Kossuth-díjas színész, aki az Oscar-díjas Saul fia c. film főszereplője volt, vagy épp Zsigmond Vilmos Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas operatőr jogutódja, vagy Koltai Lajos, többszörösen díjazott operatőr és rendező, aki nagyjából félszáz filmet jegyez. Mellesleg a Capa-fivérek jogutódját is nagyon keresik még, annak ellenére, hogy 2014-ben ők már kérelmezték, hogy a Hungart ne kezelje a szerzői jogaikat.

Pedig az említett lista elvileg folyamatosan frissül, a most látható állítólag csupán pár hónapos, és a beszedett jogdíj 5 év után elévül, így ennyi idő elteltével lekerülnek a listáról a jogosult művészek.

Erre tessék…!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot