Szerinted mennyire ellenálló a kamera szenzora?

Rengetegen úgy féltik a kamera szenzort, mint a hímes tojást. Ez persze érthető, hiszen a fényképezőgép lelke. Ám sokan annyira, hogy saját maguk még tisztítani sem merik, hozzá sem mernek érni. Elsősorban nekik szól az alábbi videó.

1,5 évet dolgoztam fotós szaküzletben, így a saját gépeimen kívül számos hozzánk betérő vásárló fényképezőgépének érzékelőjét is tisztítottam abban az időszakban. Lenspennel is, a makacsabb eseteket nedves tisztítószeres eszközökkel. Soha semmi gond nem volt vele, azt leszámítva, hogy az ember néha szétidegeskedi azon magát, hogy egy-egy kosz, vagy maszat nem jön le, csak ide-oda tologatjuk a szenzoron. De karc, vagy sérülés soha nem volt. Ebből fakadóan soha nem is értettem azokat, akik nem mernek hozzányúlni az érzékelőhöz, hogy otthon kitisztítsák. Még erre a célra kitalált eszközökkel sem, inkább elviszik egy boltba és szakemberrel intézik.

Az alábbi videóban a jóember bemutatja mennyire sérülékeny a kamera szenzor, ami a mirrorless tulajdonosoknak különösen érdekes téma lehet, hiszen a MILC kamerák érzékelője szinte állandóan szabadon van. Nézzétek meg a videót, de lelövöm a poént: bátran tisztítsátok, ugyanis a szenzor felülete nagyon ellenálló. Sem a por, sem a keményed föld, sem az ujjlenyomat nem tudott benne letörölhetetlen jeleket okozni. Sőt, a videó végén egy sniccerrel karcolgatja a srác az érzékelőt, azzal bár sikerült megsérteni a felületét, de nézzétek meg, hogy hányszor húzkodta végig a kést a felületen, és ebből hány karc lett!

Ezek után egy Lenspen, vagy egy tisztítópálca igazán nem jelenthet problémát.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • pergabb

    na… azért ez olyan mint amikor a telefon kijelzőjét sliccerel szántják fel. Lesz karc? nem.. Viszont a kis porszemek között bekerül 1 kis kristály, már is ollé, ott a karc. Még a szakik is 100/1 szenzort megsértenek.