Ez a Sony A7S III!

Kiszivárgott a mai bejelentés sajtószövege. Minden benne van, a lényeget kigyűjtöttem röviden.

SonyA7sIII

5 évvel az A7S II után itt az utód. A szenzor továbbra is 12 megapixel, de immáron BSI konstrukció, és 4K 120p videót tud rögzíteni. A maximum ISO is maradt 409.600, viszont low-ISO módban ISO40-ig lehet kiterjeszteni. A natív ISO skála 80-102.400-ig terjed. A képalkotást az új Bionz-XR processzor segíti, ami 8x gyorsabb, mint elődje. A kijelző 3″, 1.44 millió pixel, teljesen kihajtható, forgatható, érintéssel a menüt is lehet már vezérelni. A menüt továbbá teljesen átszabták, fotó vagy videó módban csak a releváns tartalom jelenik meg, ezzel letisztultabb lett. Az új OLED kereső világelsőként 9.44 millió képpontos, és 0,9x-es nagyítású. Még a szemüvegesek is a teljes képet láthatják, sőt, hat kell, a képméret lecsökkenthető.

SonyA7sIII-2

a7siii

A kamera elsődleges fókusza a videófelvétel. A Canon EOS R5-tel ellentétben nem kínál 8K videót, hanem marad a 4K-nál, de abból jelenleg még mindig egy Alpha kamerával lehet a legjobbat kihozni. A 12MP-es szenzor teljes kiolvasást kap pixelösszevonás, vagy crop nélkül 4K/60p-ig. Ebben az üzemmódban a videofelvétel a Sony szerint minimum 1 óra lehet túlmelegedés nélkül szobahőmérsékleten (az EOS R5 ugyanerre 30 percet vállal). 4K 120p módra állítva a kamera enyhe, 1.1x-es cropot használ. FullHD módban 240 fps a legmagasabb framerate, time-lapse-hez pedig 1p-t is választhatunk. A színmintavételezés 4:2:2, a színmélység 10 bit. Új kodekek is jönnek, az XAVC-S-I single image-eket rögzít (ALL-I) akár 500 Mbit/s rátával. Az XAVC-HS csökkenti az adatmennyiséget 200 Mbit/s-ra a H.265 tömörítésnek köszönhetően. Ugyanakkor HDMI 2.1-en keresztül a kamera akár 4K 60p-vel 16-bites RAW fájlokat (ProRes RAW) is kit tud küldeni Atomos felvevőre. Természetesen lesz benne S-Log 2/3 gamma profil is, ami a dinamikatartományt 15 FÉ fölé emeli. Az alap ISO ekkor 640 lesz, de kiterjeszthető ISO 160-ra. A rolling shutter effektust a Sony szerint jelentősen minimalizálták, a szenzor pedig 5-tengelyes IBIS kép-stabilizátort kapott, mely CIPA szabvány szerint 5.5FÉ előnyt biztosít. Videó módban digitális stabilizáció is adott, ami szintén giroszkópos elven működik. A kamera ráadásul a giroszkóp adatait beleírja a metaadatokba, így az utómunka szoftverek is hasznosítani tudják.

SonyA7sIII-3-Kopie

A hibrid autofókusz a kép 92%-át fedi le 759 fázisdetekciós AF-ponttal, és 425 kontraszt-AF ponttal. Az arc és szemfelismerés akár állatokon is működik, a Sony szerint az eddigieknél nagyobb távolságról is, ráadásul az AF -6 FÉ-ig működőképes marad. A sorozatteljesítmény 10fps. A Sony először használ kétféle memóriakártya-meghajtót az A7S III-ban, mely lehet SD (UHS-II), vagy CFexpress Type A (értsd mindkettőt tudja fogadni a két slot). Ez utóbbi kisebb mint a Type B, de gyorsabb mint az SD kártya. A legtöbb videómódhoz azonban egy V60, vagy V90-es SD kártya elegendő, CFexpress csak az S&Q módhoz 4:2:2 színmintavételezésel, és 10 bit színmélységgel szükséges. A CFexpress kártya fotóban is előnyt jelent, 1000 tömörítetlen RAW képet tud a kamera egyhuzamban lőni. A Sony szeptemberben szándékozik CFexpress Type A kártyákat piacra dobni 700MB/s írási és 800MB/s olvasási sebességgel. A 80GB-os verzió 230 euró lesz, a 160GB-os verzió 440.

A kamera frontján dedikált, külső fehéregyensúly érzékelő kapott helyet. Ilyen utoljára a top Canon, Nikon és Olympus kamerákon volt még nagyon régen. Ez az érzékelő együttműködik a kamera szoftverével/algoritmusával, így Auto-WB módban meg tudja akadályozni a váratlan fehéregyensúly ugrásokat a videóban.

Az akkumulátor marad a Z-modell, USB-ről tölthető és 600 fotót vagy 95 perc videót szolgál ki egy töltéssel. USB-n keresztül hálózatról is táplálható a kamera.

A Sony A7S III szeptembertől lesz elérhető 3500 dolláros áron, ami itthon kb. bruttó 1,3-1,5 millió Ft környékén várható.

Forrás: sonyalpharumors.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám Molnár

    Oh és még alá is vágnak árban az R5-nek. Igaz az fotóra jobb elvileg, de egy videósnak ez az álomgép :D

    • Dervenkal Egon

      A videós kihegyezettség miatt én ezt inkább az S1H-hoz hasonlítanám, nem az R5-höz. A Pana váznál sok szempontból jobb, néhány szolgáltatás, videós paramétezésben meg gyengébb (bár ezek firmware update-tel pótolhatók). De persze csak szerintem, mert videóhoz ez a Sony nekem amúgy is sok, fotóhoz meg kevés (A7 IV lenne az én Sony vázam).

  • pergabb

    “nem kínál 8K videót, hanem marad a 4K-nál, de abból jelenleg még mindig egy Alpha kamerával lehet a legjobbat kihozni.” nagy lófact… :D