Javult a Canon R5 videós képessége az új firmware révén…

…de nem jelentősen. A Canon új vezérlőszoftvert adott ki az R5-höz, ami apróbb hibajavításokon kívül azt ígéri, hogy a videókészítés miatti túlmelegedés később következik be. Muszáj volt a cégnek erre reagálnia, hiszen a legtöbb bírálat az új kamerát ezen a téren érte.

A Dpreview letesztelte az új 1.1-es firmware-t, a felvételkészítési időket összehasonlították a régi verziót futtató kamera adataival. Az összehasonlításból az derült ki, hogy a Canon valóban többet enged – ez alapján végképp bebizonyosodott a korábbi gyanú, hogy a felvételi limit nem tényleges hőmérsékletmérés alapján aktiválódik, hanem a firmware-be van kódolva -, de olyan egetverő javulást nem várhatunk. Nagyjából azt lehet elmondani, hogy átlagosan kb 5-10 perccel növelték meg a kamera rendelkezésre állási idejét, ami egyes esetekben akár duplázást is jelent, más esetekben viszont nem számít jelentős ugrásnak.

A várhatóan legnépszerűbb 4K HQ módban a kamera hidegindítást követően eddig 26 perc felvétel után figyelmeztetett túlmelegedésre és kb. 30 perc után kapcsolt ki, az új firmware-rel viszont 32 perc után figyelmeztet és közel 40 perc után kapcsol ki. Kikapcsolás után, ha a kamerát 1 teljes órát hagyjuk hűlni, akkor 15 perc videót engedett készíteni, míg az új firmware-rel 20-at. Ha viszont fotóztunk a géppel korábban, és úgy indítottunk 4K HQ videót, akkor igen rövidke időket tudtunk videózni, hiszen a kamera mindössze 5-15 perceket engedélyezett, ami az 1.1fw-nek köszönhetően 10-20 percre ugrott.


Screenshot 2020-08-30 at 14.53.36 Screenshot 2020-08-30 at 14.54.38

Screenshot 2020-08-30 at 14.54.00

Screenshot 2020-08-30 at 14.51.59

Na de mi a helyzet a Sony A7S III-mal? Nehogy megint az a vád érjen, hogy egyik márkát ekézem, a másikat védem, mert erről szó sincs. Arról írok, ami épp a téma a nemzetközi szaksajtóban, ami köznyelven forog. Az meg most épp a Canon R5 melegedési problémái, ez kétségtelen. Igen tudom, hogy ez is szubjektív, dehát ez olyan mint a politika. Arról beszélnek, amiről valakik azt akarják, hogy téma legyen. Nem a népakarat dönti el rendszerint, hogy mi lesz felkapott és mi nem, hanem érdekeltek és ellenérdekeltek. De valóban nem lenne igazságos, ha nem ejtenénk szót a másik új, videóra kihegyezett gépről a konkurencia berkeiből. Sajnos nem volt időm igazán mélyre beleásni magam az ügybe (se a Canonéba, se a Sonyéba), de rövid tájékozódásom alatt az kerekedett ki, hogy a Sony A7S III-nál vannak is, meg nincsenek is túlmelegedési problémák. Értsd sok ember próbálta már, publikálta az eredményeit és állítja, hogy addig ment a gép pl. a floridai napsütésben 4K 60p-n, amíg le nem merült az akksi. Mások meg azt hozták ki, hogy szobahőmérsékleten valóban ez a helyzet, de tűző napsütésben a Sony pár perccel hamarabb kapcsolt ki, mint a Canon (átlag 25 perc körül). Ellenben, ha lehűtötték a kamerát, akkor mehetett tovább a móka, tehát a Sonyban valóban hőmérsékletmérésen alapul a hővédelem, és nem programozáson. Én azt látom, hogy elemezgetik még a dolgot, mennek az összehasonlítások, aztán egyszer majd kiderül az igazság.

De ismét azzal zárnám a mondandómat, hogy akárhogy is nézzük, ezek fényképezőgépek. Illetve videokamerák is, fényképezőgép házba zárva. Nem kell aggódni, egy dedikált videokameránál két-háromszor ekkora házban, akár aktív hűtéssel nincs ilyen probléma. Aki a fotózás mellett snitteket is forgat, annak ez nem lesz különösebb gond. Aki viszont 2 órás előadást akar egyhuzamban felvenni, meg livestreamet nyomni a Facebookra, az vagy érje be a szerényebb specifikációjú elődökkel, vagy vegyen komolyabb, dedikált videokamerát erre a célra. Tudom drágább. De ez van. Ezekbe a kis gépvázakba olyan videós tudást préselnek már a gyártók a nagy versengésben, hogy amíg az aktív hűtésre nem találnak megoldást, addig elérték a fizika határait. Addig ezek fényképezőgépek maradnak, amikkel lehet videózni is, de csak korlátok közé szorítva.

A Dpreview videója itt érhető el.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot