A Nikon bemutatta a 14-24mm f/2.8 S, és az 50mm f/1.2 S objektíveket Z-bajonettel

Lerántották a leplet két olyan Z-objektívről, melyek bizonyosan nagy népszerűségnek fognak örvendeni a fotósok, videósok körében. Már ha lesz rá elég pénzük.

A Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S kisebb és 35%-kal könnyebb, mint a DSLR-re szánt elődje. A frontlencse kialakítása miatt feltekerhető szűrőket is tud fogadni, bár abból igen nagyokat kell beszereznünk (112mm), mert ha jól vettem ki, a szűrőt a HB-97 típusú napellenző tartja. Emellett van egy másik, teljes értékű napellenzője is. Ezzel a módszerrel polárszűrőt, vagy vari-ND szűrőt érdemes használni, minden további szűrőt jobb a hátsó, becsúsztatós szűrőfoglalatba illeszteni.

nikon_z14_24_hood_filter_adapter

Ezen az objektíven is találunk digitális kijelzőt, a lencserendszer pedig 4db ED lencsetagot, Nano Crystal és ARNEO bevonatokat tartalmaz. A Nikon szerint az időjárásállóságra sem lesz panasz. Ára 2400 dollár és novembertől kapható. Itthon várhatóan valamivel bruttó egymillió Ft alatt. :/

A Nikkor Z 50mm f/1.2 S pedig a fotósok elsőszámú, fényerős alapobjektíve lesz, hiszen a korábbi, fancy 58mm f/0.95 Noct lássuk be, csak egy érdekes koncept, amolyan kinek hosszabb a … pénztárcája típusú objektív. Ellenben az 50/1.2 már autofókuszos, dupla fókuszmotoros, a Nikon elmondása szerint faltól-falig éles, cserébe bitang nagy, másfélszer akkora, mint az 50mm f/1.8 (150 mm), és egy kilót nyom. A közelpontja 45cm, az élességállítás tubuson belül történik, és ez is kapott digitális kijelzőt. Szűrőmérete 82mm. Ez tehát egy nagy, nehéz és drága, ámde munkára szánt objektív lesz.

Nikon_Z_50_1.2_angle1

Az 50/1.2 decembertől lesz elérhető a piacon 2100 dolláros áron, vagyis valahol bruttó 800.000 Ft környékén.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot