Megérkezett az utazóvloggerkamera Sony A7C

Ahogy a korábbi pletykák megjósolták, a Sony bemutatta az A7C modellt, ami a világ legkisebb fullframe kameráinak társaságát erősíti.

Ez utóbbi kijelentésből volt is egy kis csörte a neten, ugyanis a Sony a marketing anyagaiban azt állította, hogy “a világ legkisebb és legkönnyebb, cserélhető objektíves fullframe kamerája”, de aztán ebbe jónéhány helyen belekötöttek, ugyanis a Sigma fp kisebb és könnyebb. Így gyorsan hozzátették, hogy “IBIS-szel”. :D Node nem is ez a lényeg, hiszen a kamera valóban nagyon kompakt, mégis egészen komoly tudással rendelkezik. Autofókuszban például lekörözi a jelenleg futó A7 III-at, hiszen az A7C is megkapta a Real-Time Tracking AF-et.

0481170154

24MP-es BSI szenzorral rendelkezik, 5-tengelyes stabira építve, és Bionz X procival megtámogatva. A max ISO érzékenység kiterjesztve 204.800, és 10fps sorozatot tud AF/AE mellett az új fejlesztésű zárszerkezettel. 8fps-t használva pedig minimális kijelző-késleltetést fogunk tapasztalni.

Videó funkciókat tekintve 4K 30p a lehetséges maximum, és van 8-bit S-Log gamma és HLG is. A kijelző teljesen kihajtható, forgatható, 921K képpont felbontású, az EVF pedig 2.36M képpontos, 0,59x nagyítással. Kapunk mikrofon és fejhallgató csatlakozást is, az akku pedig ugyanaz a Z-típusú, mint a többi A7-ben.

7997306118

Emiatt az A7C nagyobb markolatot kapott, de lényegében majdnem ugyanakkora, mint az APS-C szenzoros A6600. A kompakt géphez bemutattak egy szintén kompakt kitobjektívet is a Sony FE 28-60mm f/4-5.6 személyében.

Sajnos az A7S III-ban debütált, érintésvezérelt, új menürendszer nagy meglepetésre az A7C-ből kimaradt, ugyanaz a káoszos menü van, mint az eddigi A7-ekben, és ezúttal sem lehet az ujjunkkal pötyögve irányítani.

3665520537

Fotósoknak érdemes tudni, hogy a vakuszinkron ideje ennek a kamerának csak 1/160s, míg a Sony A7 III-é 1/250s. AF joystick nincs, és SD-kártya foglalatból is csak egyet kapunk.

7659287136

Az 1800 dolláros Sony A7C tehát elsősorban utazóknak és vloggereknek szánt kamera, korrekt tudással, bizonyos szempontból le is körözi a Sony másik jóárasított fullframe gépét, az A7 III-at, ugyanis jobb AF-fel bír, több képet tud készíteni egy töltéssel, és könnyebb és olcsóbb is nála. Cserébe kisebb a keresője, gyengébb a vakuszinkronja, nincs rajta joystick és kevésbé ergonomikus. Ne feledjük ugyanakkor, hogy az A7 III egy kétéves masina, várhatóan annak is jön nemsokára az új változata.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám Molnár

    És csak egy kártyafoglalata van !