Visszatért a Tetenal

2019 februárjában írtam róla, hogy bezár a Tetenal anyacége, és a dolgozók próbálják megmenteni a márkát. Azóta nem nagyon lehetett hallani róluk. 

Most viszont megjelent egy hír a nemzetközi sajtóban, miszerint az 1847 óta létező Tetenal – mely ezzel a fotográfia történetének legrégebbi cége -, visszatért a piacra vegyszereivel. Az online webshopjuk újra él, és világszerte vállalnak kiszállítást. A Tetenal újraindulásával új termékek is érkeztek, úgymint filmek és fotópapírok, hívófolyadékok, fixírek és egyéb kiegészítők. Ha valaki a nedves kollódiumos eljárás felé kacsingatna, az új Tetenal ehhez is kínál emulziót.

Mellesleg más új termékei is lesznek a Tetenalnak. Ilyen például az ún. hívótabletta, melyek E6 és C41 hívó vegyszerek szárított, tablettásított formában, amit vízben lehet otthon feloldani. A folyadék állagú hívókkal szembeni előnyük egyrészt a kisebb helyigény és tömeg, ami a szállításukat is olcsóbbá teszi, másrészt nem oxidálódnak, mint a hívófolyadékok, így a felhasználhatósági idejük is növekszik. Ez főleg azoknak kedvez, akik kisebb mennyiségben használnak hívófolyadékot. A környezettudatos “tablettás hívó” még fejlesztés alatt van, egyelőre nem kapható a webshopban.

tetanel-developer-tablets

Nagy szó, hogy a Tetenal túléli a válságát, ugyanis nem csak az analóg fotózási és filmhívási szegmensben játszanak jelentős szerepet, de alapanyag beszállítók is olyan nagy cégeknek, mint az Epson, vagy az Eizo. Ezen kívül a mozgóképiparban is kritikus szerepet töltenek be.

Forrás: dpreview.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbanatia

    Hoppá! Egyrészt nagyon örvendetes, de talán nem is egy haldokló cég visszatérése, hanem az új ötletek. Ez a tablettás E6 nagyon jól hangzik, különösen akkor, amikor eléggé hektikus, hogy mikor van ideje az embernek diázni, így valamivel kisebb eséllyel dögleszti meg az anyagot az ember, ha meg kell, akkor mégis van, lehet azonnal pancsolni.