Elképesztő fícsöröket hozott az új Photoshop

Az Adobe-nál vagy kirúgtak valakit, vagy felvettek valakit, de a 2021-es Photoshop olyan újdonságokat hozott, amilyen volumenű fejlesztést már régen nem láttunk a cégtől. Az alábbiakban röviden listázom, miről van szó. Egyre nagyobb szerepet kap a mesterséges intelligencia, nekünk meg egyre könnyebb dolgunk van a képekkel.

Az új funkciók közül sok az új Neural Filter menüpontban érhető el, vagyis mesterséges intelligenciát használnak ezek is. Néhányuk még Béta verziós, de már egész jól használható elvileg.

Égbolt csere

Korábban már beharangozták az új égbolt csere funkciót. A videók alapján nagyon szépen működik, kvázi egy gombnyomásra cserélhető az ég, és előre feltöltött felhők vannak a Photoshopban. Ezek közül is választhatunk, vagy feltölthetünk saját képet. Ha a kép helyenként halo-effektes lesz, pár csúszkával javíthatjuk. Ha az égbolt színhőmérséklete nagyon eltér a tájtól, akkor egy másik csúszkával a tájat hozzá színezhetjük az égbolthoz. Kamu-naplementék tárháza ez kérem! Végeredményként a program maszkolt eget ad, a tájszínezés pedig adjustment layeren jelenik meg, így manuálisan mindenbe bele tudunk nyúlni. Ha madarak, vagy repülők repkednek az égen, az automata maszkolás azt is megoldja, hogy ott maradjanak.

Bőrlágyítás

A híres-hírhedt Portraiture plugin gyakorlatilag beköltözött a Photoshopba állandó fícsörként. Igaz nem annyira összetett a bőrretus funkció, mint a neves pluginnál, de egy csúszkával a textúrát, egy másikkal az “alapozást” állíthatjuk. A mintavideó alapján egész ügyesen dolgozik, alap dolgokra jó lesz szerintem.

Smart portrait

Plasztikázás, szobrászkodás, utólagos fényelés. Persze még ez is bétaverzió, de – most kapaszkodjatok meg – állíthatjuk a portréalany boldogságát, meglepettségét, haragját, arc-életkorát, tekintetét, hajvastagságát, a fej irányát és a fény irányát. Nyilván az eltúlzott csúszkahuzogatások elég bizarr eredményeket fognak szülni, de azért nagyon kemény, amit művel ez a funkció. A használatához felhő kell, mert a műveleteket a program cloudban végzi.

Fekete-fehér fotók színezése

A nagy divat – ami miatt a történészek lassan kardjukba dőlnek – miszerint régi fekete-fehér fotókat kolorizálnak, megérkezett a Photoshopba is. A program automatán is megcsinálja – szintén AI-val -, de referenciapontokat és ref.színeket is megadhatunk neki, ha valamiről tudjuk, hogy milyen színű lehetett, segítve ezzel a precízebb kolorizálást.

Tapéta készítés

Ez inkább a grafikusok kedvence lesz, ugyanis tapétamintákat készíthetünk real-time. Ez azt jelenti, hogy egy-egy pattern készítésekor könnyedén megoldhatjuk az ún. seamless mintát, vagyis azt, hogy az általunk kreált, vagy rajzolt pattern tapétaként összerakva folyamatos, illesztésmentes mintázatot mutasson. Nehéz szóban elmagyarázni, nézzétek meg a videót a cikk végén, és érteni fogjátok. Pattern preview a hívószó.

Quick actions

Néhány új gyári action gyorsan elérhetővé vált, ezek közül a fotósok számára bizonyára a téma körbevágása, vagy a háttér utólagos életlenítése lesz vonzó fícsör. A háttérmosás állítható, mert egy Gaussian blur ablak jön be, és a csúszkával módosítani tudjuk.

Live shapes

Ez is inkább a grafikusoknak jelent majd könnyebbséget. Egy-egy shape létrehozása után, ha azt korábban elforgattuk, akkor már nem lehetett módosítani, a 2021-es PS-ben meg lehet. Nem ragoznám tovább, a videóban látható.

Új Help és Discover panel

Átszabták a Help menüt, lett egy Discover panel, ahol a PS számos újdonságát megtaláljuk, rákereshetünk. Nem kell a menüben keresgélni a kívánt funkciót, csak a Discoverben beírjuk és dobja is az orrunk elé a Photoshop. Nem a leírását (Helpből kiindulva), hanem magát a funkciót!

Preset search

Immáron minden panel kapott egy Search bart, vagyis ami eddig toolbarról behívható panel vagy ablak volt, azok kereshetőek lettek. Patterns, Swatches, de még az ecsettípusok, Brush-ok is kereshetők.

Version history

Amennyiben a kép amin dolgozunk az Adobe Cloudban van, a Photoshop képes az összes mentésünket tárolni 30 napig. Ha egy-egy mentést fontosnak, megőrizendőnek találunk, a Version historyban csak nevet adunk neki, és akkor addig marad a felhőben, amíg akarjuk. A többi manuális mentés automatikus letárolása 30 nap után törlődik. Immáron tehát a cloudban lesz a…

finalps

Select subject és Select and Mask finomítások

Az automatikus témakijelölő és maszkoló eszköz tovább finomodott. Megjelent két gomb, a Color Aware és az Object Aware. Utóbbi inkább a haj, vagy szőr kijelölésére és maszkolására használhatóbb, amennyiben a háttér nem homogén. Ha viszont színes papírháttérről, vagy színes fal előtt álló modellt kell körbevágni hajastól, akkor a Color Aware a jobb megoldás. Eddig ezt Refine Edge ecsettel lehetett finomítani, most a szoftver elvileg egy gombnyomásra is képes elvégezni a haj precízebb maszkolását, ehhez még az új Refine Hair gomb is segítséget nyújt. A kijelölés és maszkolás csúszkabeállításai már elmenthetők Presetként.

Content-Aware Trace

Aki rendszeresen szokott path-al (vektorosan) körbevágni, annak ismét könnyebb lett az élet. Eddig a leggyorsabb módszer a pixelgrafikus kijelölés elvégzése, majd vektoros path-szá alakítása volt, most ezt a Content-Aware Trace megcsinálja helyettünk. Egyszerű tárgyak esetén homogén háttérrel egy előnézetben beállíthatjuk a tárgy kijelölését, majd a leokézást követően már egy módosítható path-t kapunk a tárgy körül, amit manuálisan finomíthatunk. Bonyolultabb tárgyaknál még mindig a fenti módszer a célravezetőbb.

Easy plugins

Az Adobe beépített a Photoshopba egy plugin könyvtárat, ahol hasznos(?) plugineket kereshetünk, és egy gombnyomásra telepíthetünk a Photoshopba. Nem lepődnék meg, ha itt előbb- utóbb megjelennének a fizetős pluginok is, és egyfajta plugin-áruházként működne, amiből persze az Adobe is lecsípné a kis jussát. Igazából csoda, hogy csak 2020-ban jutott eszükbe egy saját AppStore létrehozása.

Depth-Aware Haze

Ez az új “ködösítő” eszköz. Párát, ködöt rak a fotónkra (pl. tájképre), de a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a képünk mélységét, így a közelebbi tárgyakra, személyekre kevésbé, a távolabbiakra jobban hat a “ködösítés”.

Make-up transfer

Ez is egy elképesztő funkció. Ha van két portrénk két hölgyről, melyeken az egyiknek erősebb, színesebb sminkje van, akkor az ő sminkjét a Photoshop átmásolja a másik hölgyre. Kééész…! :D :D Ez is még béta, de már egész ügyesen dolgozik.

Content-Aware Fill könnyebb elérése

A tartalomérzékeny kitöltés (amivel dolgokat lehet eltüntetni a képről) már jobbklikkre is elérhető a felugró menüből. Korábban mindig be kellett menni az Edit – Content-Aware Fill menübe, hogy behozzuk a CAF ablakot.

Hát röviden ennyi. Nézzétek meg az alábbi videót, ahol a fentieket bemutatja egy fess fiatalember :D

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbanatia

    Ez a fiatalember egy élő CGI. Vagy tényleg az. :D

  • scarbanatia

    Nem lennék meglepve. :D De komolyan, ezt a gesztikulációt meddig gyakorolta? Olyan gépies az összes mozdulat, arckifejezés, az egész ember nagyon sablonos, de lehet hogy a külsejével külön rátesz erre.

    • Szerintem pont olyan mint bármelyik műsorvezető az RTL Klubról :D