Problémásak lehetnek az Adobe szoftverek az új Mac gépeken

Ha fotósként azt tervezted, hogy mihamarabb beszerzed az Apple legújabb, M1-es chippel rendelkező valamelyik Macjét, lehet egy picit még várnod kellene.

Az Adobe ugyanis arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy az új architektúrára a natív szoftvereik még csak tervezési fázisban vannak. A jelenlegi programjaik elmondásuk alapján nem támogatják az Apple Rosetta 2 emulációját, ami elvileg azt kellene garantálja, hogy az Intel architektúrára készült szoftverek is elfussanak az új M1-en, szimulált környezetben. Azt hozzá kell tenni, hogy az Adobe eddig nem talált problémát, amikor a Lightroom Classic 10-et Rosetta 2 alatt futtatták, de hivatalosan nem támogatott a dolog, így a felhasználó számára ez a megoldás nem kockázatmentes.

adobe-native-apps-apple-event

Az Apple azt nyilatkozta a bemutatón, hogy várhatóan a Lightroom CC decemberben, a Photoshop pedig 2021 elején érkezik az M1 számítógépekre. Az Adobe nem erősítette meg ezeket a határidőket, a többi népszerű szoftverükről, mint a Premiere, vagy az Illustrator ráadásul egyelőre szó sem esett.

Az új Apple M1 chipek egyébként szédületes teljesítményt ígérnek az új Mac-eken. Ezzel az Apple elengedte az Intelt, és mostantól saját tervezésű chippel szállítja a Macintosh-okat, ami nem csak sebességnövekedést jelent, de a későbbiekben minden bizonnyal nagyobb átjárhatóságot is az iOS-t futtató eszközökkel.

Forrás: dpreview.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • ePtOn

    Az M1 chipe-en problémás? Jelenleg is igen messze van a hatékonyan és jól működő megoldástól. Ez az egyetlen program (Bridge, PS, Lightroom), ami folyamatosan kifagy nálam.