Hírek: Vad újdonságok a digitális utómunkában

A grafikai konferenciákat néha érdemes figyelni, mert betekintést nyerhetünk a hamarosan nyilvánosságra kerülő, új technológiákról. Az alábbi videó a PatchMatch demója, egy algoritmus, melyet a Princeton és az Adobe kutatói fejlesztenek. Sokak számára ismeretlen lehet a PatchMatch, de ők is bizonyára hallottak már az egyik leghíresebb “fícsöréről”, ez pedig nem más, mint a Content Aware Fill (a Photoshop CS5 intelligens “tárgyeltüntető-helykitöltő” funkciója). Ennek a lenyűgöző technológiának csak egy kis szeletét mutatták be a PS CS5-ben, tehát a videón látható, elképesztő képmanipulációk valószínűleg a Photoshop CS6 előszelét jelzik.

 

UPDATE: most került nyilvánosságra egy újabb videó, ahol az Adobe bemutatja új pluginját, mely felismeri a bemozdult képek irányát és mértékét, majd ezt a mintát felhasználva újrarendezi a pixeleket, és eddig soha nem látott módon képes élesíteni azt. Arról nem szól a fáma, hogy ez melyik Photoshopban kerül bevezetésre, de az eredmény igencsak látványos. Videó itt.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Azóta sajnos kiderült, hogy a demonstráción mutatott kép fake.

    • Ahogy én olvastam, csak annyiban fake, hogy nem valós kamera-bemozdulás van a képen, hanem szoftveres. De ez még nem jelenti az, hogy a közeljövőben ne dolgoznának ki egy algoritmust ennek alapján, ami a kamera-bemozdulást is korrigálja.

  • Pingback: Két videó a Photoshop CS6-ról - FotóSarok Blog()