Két videó a Photoshop CS6-ról

A Youtube-on már fent van két videó a Photoshop következő kiadásáról. Sokmindent mondtak már róla, amiről végül kiderült, hogy nem is igaz, mindenesetre a kezelőfelület nekem nagyon tetszik!

Ugyanis első blikkre ez a leglátványosabb változás: a PS ugyanolyan színt fog kapni, mint a Lightroom, ami hálás dolog, ugyanis a sötét színek révén jobban koncentrálhatunk a képre, és kevésbé bántja a szemünket a monitor. Én most váltottam egy 23″-osra, és a fehér weboldalak nézegetésekor bizony a kalibrált monitor is vakító. Ilyenkor a sötét Lightroomban dolgozni igazi felüdülés.

Az első videón bemutatják a Camera RAW 7.0 újdonságait (ez az új Lightroom 4-ben is benne lesz, hamarosan kipróbáljuk). Átervezték a csúszkákat, sokkal hatékonyabb lesz a csúcsfények sötétítése, az árnyékok világosítása, erőteljesebb lesz a Clarity csúszka, továbbá nagyobb spektrumú változtatási lehetőségeket kapunk a javítóecset és az átmenetes szűrő használata esetén (pl. zajszűrés, fehéregyensúly, stb). További újítás még, hogy vizuálisan ábrázolják majd az ecsetek peremét és átlátszóságát.

A második videón láthatunk új életlenítési eljárásokat és a perspektívatorzítással megfűszerezett vágást (utóbbi eddig elérhető volt, de nem külön gombbal). Az életlenítést kicsit bénán csinálja a srác, de a lényeg látszik: írisz jellegű életlenítés és tilt-shift effekt lesz az opciók között. Persze ezeket is meg lehetett valósítani eddig is, de nem két gombnyomásra, hanem több réteggel, maszkolással, gradiensekkel.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot