Ajándékötletek Karácsonyra I.

Van a családban fotós, és nem tudod mit vegyél neki? Netán Te vagy fotós, és rendszeres a kérdés a rokonoktól: “Mit szeretnél Karácsonyra?” Nekem az utóbbi, és persze a válasz minden évben: 5D Mark II-t, néhány fényerős fixet és egy saját műtermet, köszönöm! Persze ilyenkor csak néznek, mert az sem tudják mi az a “fix”…hát még hogy néznének, ha megtudnák mennyibe kerül…! Igaz a műterem említésekor már rendszerint érzik, hogy nem vettem komolyan a kérdést idén sem.

Akármelyik is legyen, itt egy lista, amit használhatsz, vagy csak küldd át a linket a rokonoknak, hogy válasszanak, attól függően mennyire voltál jó gyerek az idén. Vannak általános ajándékok is, és vannak kifejezetten kezdő fotósoknak és kifejezetten profiknak szánt ajándékötletek is, hogy mindenki megtalálja a számítását.

Párszáz forintos ajándékok: nehéz ügy egy fotósnál annyi szent, első körben egy doboz gyufa jutott eszembe, ami sokmindenre jó fotózás közben – ki lehet vele peckelni valamit ha lötyög, meg lehet gyújtani a gyertyát ha azzal díszítjük a modellt vagy enteriőrt, sőt ha bekrepál a státuszkijelző világítás, a segítségével leolvashatjuk az expozíciós adatokat….
…azért van itt valami a kezdőknek, ami nekem nagyon sokat segített induláskor:

  • John Hedgecoe – Fotókalauz nyaralóknak, utazóknak: régi könyv, a technika elhaladt, de az alapszabályok változatlanok, amiket ez a könyv nagyon szépen, illusztrálva tárgyal. Ha ezt minden nyaraló és utazó elolvasná és alkalmazná…szép idők jönnének. A cím ne tévesszen meg senkit, kezdőknek ideális.
  • profiknak meg maradt a doboz gyufa… :)

Ajándékok kb. 6000 Ft-ig: itt már kicsit nagyobb a mozgástér, lássuk:

Ajándékok kb. 12000 Ft-ig:

  • Kezdőknek: ha alanyunk most váltott valami komolyabb gépre, előfordulhat, hogy vannak még régebbi memóriakártyái, amik a DSLR gépbe már nem jók. Ehhez jó segítség az SD-CF memóriakártya-átalakító. Csak egy ötlet. Lehet, hogy a DSLR-be (cserélhető objetkíves gépbe) is kicsi SD memóriakártya megy, akkor vehetünk azt, a lényeg hogy gyors legyen és ne túl nagy kapacitású, de ne is túl kicsi. A 8-16 Gigabájtos kártyák az arany középút, például a Sandisk SDHC Ultra 16Gb. Ha a masinába nagyobb méretű, vastagabb CF kártya való (nézzük meg!), akkor ott a Sandisk Ultra CF 8GB. Ha emberünk szeret videózni, akkor inkább a nagyobb kapacitású kártyákat nézegessük! Érdemes meglepni alanyunkat egy Fomei 100cm-es 5 az 1-ben derítőlappal, ideje megtanulnia, hogyan kontrollálhatja a fényt egy ilyen egyszerű eszközzel (ennél kisebb méretűt ne vegyünk!).
    Ebben az árkategóriában könyvnek javasolnám a Fényképészet című, átfogó oktatókönyvet. A FotóSarok alaptanfolyamon is ezt ajánlják.
  • Profiknak javasolt egy masszív egylábú állvány, ha nincs még otthon, mondjuk egy Giottos Monopod, ez nem csak a nagy teleobjektívek alá jó, de gyakran arra is használják, hogy kihúzva magasra emelik vele a gépet és úgy fotóznak. Ha van egy komolyabb kameraállvány a háznál, vagy sok kisebb vakuknak, jó szolgálatot tehet egy Manfrotto állványtáska, sok (vagy egy nagy) táska cipeléséhez pedig a Kata gurulós kézikocsija, melyre felpakolhatjuk a motyót. Kényelmes megoldás hosszabb fotózásokhoz (pl rendezvényen) fotóstáska helyett a Lowepro Waistbelt öv, továbbá sosem elég a ceruza-akku, ebből a legjobb a fekete Sanyo Eneloop gyorstöltővel. Ha könyvet szeretnénk, legyen mondjuk a National Geographic – Válogatott portrék című albuma.
  • Kedveskedős ajándéknak javasolnám az objektív formájú 70-200 termoszt, vagy a mókás F-Stop karórát.

 

Ajándékok kb. 35.000 Ft-ig: kezdünk közeledni a fotózás esszenciája felé. Sajnos ez drága sport…

  • Kezdőknek nagy segítség egy “teszkógazdaságosnál” masszívabb fényképezőgép állvány. Ebben az árkategóriában már lehet kapni olyat, ami az átlag párezer forintos állányoknál masszívabb, fémből készül és finoman állítható. Ilyen a Velbon Sherpa 450R, melyhez táska is jár. Ha még nincs rendes fotós táska, ajánlom a Lowepro divatos Nova sorozatát, a különlegesebb konstrukciójú Outback sorozatát, vagy a hagyományosabb Stealth Reporter típusokat. Egyre figyeljünk a méret választásnál, legalább egy váz és két objektív beleférjen, esetleg még egy vaku is. Ebben az árkategóriában kaphatunk már egész tűrhető vakut is, ilyen a full automata (TTL) Nissin Di466, arra figyeljünk, hogy Nikon géphez Nikonra valót, Canonhoz Canonra valót vegyünk és így tovább a Sonyval, Pentaxszal stb. Ha emberünknek cserélhető objektíves Canon gépe van, és objektívet szeretnénk venni neki, ebben az árkategóriában van a Canonnak egy legendás obija, ami minden kezdőt, de még a gyakorlottabb fotósokat is elvarázsolja: ez a gyönyörű képet adó Canon EF 50mm f/1.8. Első blikkre gagyinak tűnhet, de olyan képe van, mint a százezres objektíveknek.
  • Profi rokonaink, barátaink ha sokat fotóznak rendszervakuval, bizonyára örülnének egy TTL szinkronkábelnek, ezzel levehetik a vakut a gépvázról kreatívabb világításokhoz (itt is figyeljünk, hogy Canon vagy Nikon!). Memóriából sosem elég alapon, mindig jól jön egy plusz, gyors memória kártya, például a Sandisk Extreme CF 16Gb. Ha még nincs alanyunknak derítőlapja, talán ez a leghasznosabb ajándék számára, akár egy vakulámpát is kiválthat, ha valaki rendesen tudja használni. Profiknak javasolt a Fomei egész alakos  5in1 derítőlapja. Ha mindenképpen vakut szeretnénk (abból sincs az a mennyiség ami túl sok lenne), figyelmedbe ajánlanám a Yongnuo YN-560 manuális vakut, amit kifejezetten állványon való, távkioldós, kreatív használatra terveztek.

Mára ennyi, hamarosan folytatjuk az 50ezres árkategóriától…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot