Ajándékötletek Karácsonyra II.

Folytatom hát a már megkezdett karácsonyi ötletbörzét. Már a korábbi cikkben is említettem, hogy ez az ajándéklista inkább a rokonoknak szól, lehet küldözgetni, hogy hasznos ajándékot tudjanak választani a fotós rokonoknak, feleségeknek és férjeknek, és ne az legyen, hogy megkapjátok a kétszázhuszonhatodik, nélkülözhető fotós tankönyveteket.

A korábbi cikkben 35.000 Ft-ig mentünk el, ez már bizony szép ajándék, de azért folytatnánk, hátha…

Íme az ajándékok 55.000 Ft-ig:


  • A 35ezres blokkban található Canon verzió után itt a Nikon kis alapobjektívje is,  a Nikkor 50mm f/1.8 G, amelyre ugyanaz igaz, mint a Canon olcsó 50-esére: kedvező ár, és szuper képminőség. Ez egy fix objektív, ha alanyunknak nincs még ilyenje, imádni fogja az elmosódó hátteret és a tűéles részleteket a képein. Persze csakis Nikon gépekre való!
  • Bármilyen típusú fotósnak jó szolgálatot tehet egy időkapcsolós távkioldó (Canon verzió), ún time-lapse videókhoz, csillagjárás fotózáshoz és sokminden máshoz is megfelelő eszköz. Ha Nikonhoz, vagy más márkához kell, érdeklődj a boltban.
  • Ezért az összegért már nagyobb tudású automatikus vakut kaphatunk, ha alanyunknak ez minden vágya, ajánlom a Nissin Di-622 villanót, szükség szerint Canon és Nikon verzióban.
  • Haladó fotósoknak, profiknak jó kis szett kültéri és beltéri fotózáshoz egyaránt a könnyen hordozható, hamar összeszerelhető Lastolite Tri-Flash szett, ez három vakut képes befogadni, természetesen eggyel is működik, de minél több vaku villan bele annál hatékonyabb. A legújabb divat szerint ilyen kütyüket használnak a fotósok stúdióvakuk helyett.
  • Vagy miért ne ajándékoznánk meg fotózni tanuló emberünket egy gyorstalpaló fotóstanfolyammal? Kezdés február elején.

Ajándékötletek 100.000 Ft-ig:

  • Hamár a Lastolite-nál tartunk, ide sorolnám a szintén hordozható és egyszerűen összeszerelhető Ezybox 60x60cm szettet, egy vakuval működik és portrézáshoz ideális, ha nincs lehetőség stúdióvakukat cipelni a helyszínre.
  • Ha a legkomolyabb vakut szeretnénk ajándékozni szerettünknek, mert még nincs neki, nem muszáj kétszerannyit kifizetni, mint amennyibe a Nissin Di866-os csúcsvakuja kerül, a drágábbak se tudnak többet, sőt! (ez Nikon verzió, Canonért érdeklődj a boltban!)
  • Magamból kiindulva állítom, hogy bármelyik fotós örülne egy ilyen kis Nikon AW-100 kompaktnak (négyféle színben), ugyanis 10 méter mélységig vízálló, tehát olyan képeket lehet vele fotózni, amiket eddig nem tudtunk. Az elmúlt nyáron én is fotóztam búvárkodás közben egy hasonlóval, igaz a képeknek kellett egy kis Photoshop, hogy kinézzenek valahogy (víz alatt azért nem olyan egyszerű fotózni), de imádom ezeket a képeket. Nem beszélve arról, hogy porálló, ütésálló, én biztos mindenféle lehetetlen helyekre szerelném fel időzített kioldással, mert ezt a gépet nem kell félteni.
  • Kezdőknek, haladóknak, akik még nem rendelkeznek stúdiótechnikával, de érdekli őket a téma, kerek 100.000Ft-ért már lehet kapni 3-vakus mobil stúdiószettet fényterelőkkel, hordtáskákkal, állványokkal. Kezdésnek tökéletes!
  • Ebben a kategóriában is egy tanfolyamot ajánlanék a végére, picivel több, mint 100ezer, de hasznos lehet, ha szerettünk épp most tanulgat fotózni: TRIPLEX tanfolyam kezdőknek
  • Ha már tapasztaltabb, akkor a TRIPLEX haladóknak a legszebb ajándék!

Na innentől jön a nehezebb része: Ajándékok 200.000 Ft-ig és picivel fölötte

Ebben az árkategóriában már kitárulnak a lehetőségek, külön vesszük az amatőr és a profi rokonokat (vagy inkább úgy mondanám, hogy kezdő, felszerelését bővítgető, és gyakorlott, alap felszereléssel már megáldott fotósokat)

  • Amatőröknek kérdés, hogy milyen gépük van. Eddig jóformán csak Canonról és Nikonról esett szó, ez nem véletlen. Ezt a két márkát használja a világ fotósainak legalább 70-80%-a. Nem mondom, hogy a többi márka nem jó, de ehhez a kettőhöz lehet kapni a legtöbb kiegészítőt, ezeket a legkönnyebb a használtpiacon adni-venni. Tehát ha rokonunknak, szerettünknek más típusú gépe van, és még nem szerelkezett fel hozzá nagyon, érdemes elgondolkozni egy Canon vagy Nikon digitális tükörreflexes gépen. Hogy melyik, az egy döntés kérdése, mindkét márka – a fotós vitákkal ellentétben – egyformán jó! Ebben az árkategóriában javasolnék kezdésnek egy Canon 1100D-t alapobjektívvel vagy egy Nikon D3100-at szintén alapobjektívvel. Ha kicsit komolyabb tudásút szeretnénk, de még ebben az árkategóriában, akkor Canon 550D+obi, vagy Nikon D5100+obi. Hogy melyiket és milyen objektívvel, érdemes megkérdezni a FotóSarok szaküzletben készséggel rendelkezésre álló szakembereket. Ami a jó hír, hogy gépcsere esetén a régi masinát beszámolják!
  • Ha emberünknek már van Canon vagy Nikon gépe, jöhetnek az objektívek, bár ezzel csak óvatosan, sokfajta van, emberünknek is már biztos van, így próbálok olyat ajánlani, ami jó, széleskörűen használható, de nem az a típus, amit a fotós elsők között vesz meg, így jó eséllyel nincs még hasonló szerettünk táskájában. Ezek megint csak rendszerint a fix objektívek, ezeket nem merik megvenni a fotósok, mert egy zoom-os objektív széleskörűbben használható, de ez csak addig tart, míg ki nem próbálnak egy fixet és rájönnek, hogy az igazán minőségi, szép fotók leginkább ezekkel készülnek. Ilyen például a nagylátószögű Sigma 30/1.4 (Canon, Nikon) és a Sigma 28/1.8 (Canon, Nikon), illetve alapobjektívként a Sigma 50/1.4 (Canon, Nikon). Ezek az objektívek nem csak szépen mossák a hátteret és tűélesek, de fényerősek is, akár vaku nélkül is lehet velük fotózni gyenge fényviszonyok között. A hangulatos képeket márpedig így készítik. Ha rokonunk szeret makrózni, vagyis bogarakat, kisállatokat, növényeket, tárgyakat extraközelről fotózni, biztos örülni fog egy kifejezetten makro objektívnek, például a Nikkor 85/3.5 Micro obinak Nikon gépre, vagy Canon 100/2.8 Macro-nak Canon gépre.
  • Szóba jöhet itt is a tanfolyam, bizony ez az egyik legszebb ajándék, ha kedvesünk, rokonunk még most bontogatja fotós szárnyait. Szívből ajánlom a FotóSarok népszerű Általános gyakorlati alaptanfolyamát, erre minden hallgató szívesen emlékszik vissza, aki elvégezte, többek közt jómagam és barátaim is.

Lássuk mit adhatnánk a profiknak, ebben az árkategóriában. Nehéz ügy, mert ők már valószínűleg beszerezték azt, ami a munkához, komoly hobbihoz szükséges.

  • De ha még nem annyira nagyon profik, talán jó lehet nekik a Kiemelt gyakorlati fotótanfolyam, ami haladó szintű fotósoknak szól.
  • Érdemes azért átnézni az eggyel fentebb felsorolt fix objektíveket is, de azért előtte egyeztessünk szerettünkkel, hogy biztos nincs-e neki ilyen.
  • Másodgépnek, de leginkább utazó-fényképezőnek szerintem bármelyik Nikonos örülne a J1 sorozatnak, hiszen picik, képminőségük messze a zsebgépek fölött van, és adapterrel rámennek a már meglévő Nikon objektívek. Ugyanakkor vannak saját objektívjei is a szériának, így canonost is megajándékozhatunk egy ilyen szettel, mert a Canon úgy néz ki a közeljövőben nem dob ki hasonló, MILC névre hallgató cserélhető objektíves kompakt gépet. Ha nekem lenne ilyenem, utazásra, kirándulásra tuti ezt vinném a dögnehéz szett helyett, nem beszélve arról, hogy ha munka közben a nagygép beadja a kulcsot és nincs menekvés, ezzel még lehet menteni a menthetőt és szükség esetén befejezni a munkát.
  • Ugyanez igaz a retró stílusú Fujifilm X10-re és még szebb és jobb X100-ra, ezek is csúcsgépek, a legtöbb ismerősöm ilyet venne utazó gépnek. Ha ez jelent valamit Nánási Pali kezében is X100-at láttam utazásai során. :)
  • Ha emberünk minden vágya egy hordozható stúdiószett, kétféle árkategóriában ajánlanék, az olcsóbb kétvakus Basic Light Kitet, vagy a drágább, de komolyabb, háromvakus Basic Big Kitet. Ezekkel már profi világítást lehet kreálni, szinte minden körülmények közt.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot