Magic Lantern – “varázs-firmware” Canonhoz

Nem új dolog a Magic Lantern, de mára annyi extraszolgáltatást nyújt, hogy egyre több Canon tulajdonost érdekelhet. Hogy mi ez? Egy megbízható, ingyenes tuning-firmware, ami előhozza a Canon géped rejtett képességeit.

Na kezdjük az elején: mi az a firmware?
Ez a géped szoftvere, ha úgy vesszük operációs rendszere. Gyárilag telepített, de a gyártók időről időre adnak ki frissítéseket, hibajavításokat, amit a fényképezőgéped gyártójának weboldaláról lehet letölteni és otthon telepíteni, frissíteni. Nem egy komoly sebészeti beavatkozás.

És akkor mi az a Magic Lantern?
Ez egy privát fejlesztésű, bárki által ingyenesen letölthető Canon firmware, ami olyan dolgokat hoz elő a gépedből, amit az “hivatalosan” nem tud. Valójában tudja, csak a Canon fejlesztőmérnökei – ki tudja milyen okból – elrejtették, inaktiválták ezeket a dolgokat, de legalábbis nem építették be a gyári menübe. A Magic Lantern ezeket képes előhozni, többezren használják a világon problémamentesen, szóval nem kell tartani attól, hogy tönkre teszi a gépet. Mitöbb a garanciális fényképezőgépekre is fel lehet telepíteni a garancia elvesztése nélkül (ezt nem én állítom, hanem a Canon saját nyilatkozata), mert a Magic Lantern nem bántja a ROM-ot, sőt nem is a gépre települ a gyári Canon firmware helyére, hanem a memóriakártyán “csücsül” és párhuzamosan fut a gyári szoftverrel. Ergo, ha formatálod a kártyát, vagy másikat helyezel be, a gép visszaáll a gyári állapotra és a gyári firmware-re.

No és akkor mit tud a Magic Lantern?

A szoftvert eredetileg az 5D Mark II-höz írták, hogy kiterjesszék, mitöbb professzionális szintre emeljék a gép videós képességeit, beállíthatóságát. Az 5DMkII után persze sorban jöttek a videó-képes Canon DSLR-ek a belépőszinttől a profi gépekig, így a szoftvert folyamatosan fejlesztgették/fejlesztgetik, hogy minél több masinával kompatibilis legyen. Az önkéntes csapathoz mind több fejlesztő csatlakozott világszerte, így egyre több dolgot tudtak kihozni, egyre több gépvázból.

Jelenleg ott tart a dolog – és ezért is érdekelhet a Magic Lantern egyre több Canon tulajdonost -, hogy már nem csak a videós Canon gépek képességeit erősítették, de olyan gépek is képesek a ML által a videózásra, amik gyárilag nem (Canon 50D!!!), sőt az egyes gépek fotós (értsd állóképes) beállításain is sikerült csiszolni.

A Magic Lantern jelenleg az alábbi gépekkel kompatibilis:

  • Canon EOS 5D Mark II
  • Canon EOS 50D (képessé teszi a videózásra!)
  • Canon EOS 60D
  • Canon EOS 500D
  • Canon EOS 550D
  • Canon EOS 600D
  • Canon EOS 1100D

A Canon 5D Mark I, 40D, 450D, 400D és 1000D (javítva!, csak 400D) gépekhez egy másik szoftver való, melynek neve 400plus. Ezt itt lehet beszerezni, ahol az is le van írva (angolul), hogy milyen extrákat nyújt ez a Magic Lanternhez hasonló, hackelt firmware.

A Canon EOS 7D-re és 1D-re jelenleg is írják a Magic Lanternt. (UPDATE 2013.02.11.: már elérhető 7D-re, EOS M-re, és 5D Mark III-ra is!)

Azt hogy valójában mit tud a Magic Lantern, csak röviden írnám le. Egyrészt azért mert ahány gép, annyiféle opció, másrészt olyan dolgok is vannak, amikről bevallom őszintén lövésem sincs micsoda, hiszen nem vagyok sem operatőr, de még videó-mágus sem.

Ami viszont érdekes lehet az például az, hogy az 50D a Magic Lantern révén képes lesz FullHD videót rögzíteni! Igaz hang nélkül, mivel az 50D-ben nincs sem beépített mikrofon, sem pedig mikrofon bemenet, de a hang rögzítését meg lehet oldani más eszközzel, amit aztán a videó alá keverhetünk szoftveresen (nem mellesleg ahogy a nagyok is teszik).

A már videó képes gépeknél a Magic Lantern segítségével kaphatunk különféle fókuszálást segítő eszközöket, vetített képkivágást (cropmark), különféle hangbeállítási lehetőségeket (on-screen audio meters),  HDR videó üzemmódot, egyes gépeknél manuális beállítási lehetőségeket, másoknál 1/25s-1/8000s záridőtartományt videó esetén.

Kaphatunk még különféle képre vetített RGB hisztogramokat, kiterjesztett Bracketing skálát, fókuszcsapdát, HDR bracketinget, B záridő időzítést, automatikus fókusz léptetést, gyors zoomolást képvisszanézéskor, optimalizált ISO választást (100 többszöröse, vagy 160 többszöröse), zebrát, sőt elvileg expo számlálót is!

Rengeteg funkció válik elérhetővé, ezért ha minden jól megy, egy későbbi, külön posztban részletesen is kitérek ezekre. Addig is akit érdekel a dolog, az alábbi weboldalon tájékozódhat a Magic Lanternről, annak telepítéséről, és persze le is töltheti azt:

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki

Hamarosan visszatérünk az egyre népszerűbb “laterna mágikához”. :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • CaD

    Nekem canon 1000D van, és próbáltam az említett 400plus-t, de nem sikerül rávarázsolni, pedig elvileg mindent jól csináltam! HELP!!

  • Vargham

    “Valójában tudja, csak a Canon fejlesztőmérnökei – ki tudja milyen okból – elrejtették, inaktiválták ezeket a dolgokat, de legalábbis nem építették be a gyári menübe.”
    Ehhez egy kis kiegészítés. Nem rejtettek el semmit a Canon mérnökei. Ezeket a funkciókat egyszerűen nem implementálták ezekre a gépekre. Az a nagyszerű a fejlesztő srácok munkájában, hogy nulláról megírták a különféle funkciókat, amit aztán a fényképezőgép processzora a maradék idejében végrehajt. Zseniális. Sokkal nagyobb dolog, mintha csak letiltott funkciókat kellene aktívvá tenni.

  • A 400plus csak 400D-hez!!! Hülyeség van írva a cikkben:
    This software is similar to what Magic Lantern is for the DryOS cameras, though it is designed specifically for the Canon 400D/XTi and will not work with other camera models.

  • Eszes Bence

    Üdv, garanciavesztéssel jár a magic lantern telepítése? Nem találtam róla ilyen leírást. Köszi a választ.

    • Nem jár, mert nem bántja a gyári firmware, mögötte (mellette, alatta) fut párhuzamosan, és mindezt a memóriakártyáról. Tehát ha formázod a memokártyát törlődik a ML és visszaáll a gyári firmware.

  • ebeni92

    Üdv canon eos 600d készüléket vásároltam nem olyan régen, és már rengeteg videót készítettem vele. Szeretném használni a magic lanternt a készüléken, csak attól tartok hogy ha fel telepítem, akkor nem fogom tudni a gép alap rendszerét használni. Valaki tud erről valami bővebb információt? Köszi.
    eszesbence92@gmail.com

    • Egyszerre nem tudod használni a kettőt. De mivel a ML a kártyáról fut, ezért ha beraksz egy másik kártyát, vagy formázod a meglévőt, akkor visszaáll a gyári firmware.

    • Levi

      Sziasztok!

      Annyi infot szeretnék hozzátenni a cikkhez és az itt leírtakhoz, hogy a Magic Lanternt egyszerűen ki lehet kapcsolni a fényképező bekapcsolásakor.

      Ehhez nem kell mást tenni, mint félig nyomva tartani az elsütő gombot bekapcsoláskor.

      Másik verzió, hogy a Bootflag kapcsolót off állásba állítjuk.

      A gyári Canon firmware a Magic Lantern használata közben is dolgozik, így a gyári Canon menü is elérhető.

      Az 5DMk3 tulajdonosoknak azt javaslom, várjanak egy stabil, nem alfa állapotú verzióra, mert egyelőre eltávolítási (bootflag) gondok vannak ezzel a géppel.

      Egyébként a Magic Lantern elképesztően komoly előrelépést, kiegészítést jelent a kompatibilis gépek tulajdonosainak, csak javasolni tudom.

  • Liza

    Sziasztok!
    Tudom nem ide tartozik,de nekem van egy Canon EOS 1100D gépem amit most vettem.Na most bajba kerültem mivel a számítógépem nem ismer fel semmilyen lemezt és nem tudtam feltelepíteni.A hivatalos oldalról leszedtem egy szoftvert,ami olyanoknak van akiknél nem működik a lemez.Feltelepítettem,de továbbra sem illeszkedik a fényképezőgép hozzá.tehetetlen vagyok,nem tudom hogyan tegyem fel a képeket.
    Tudnátok segíteni?Köszi

    • Jakab Istvan

      nagyon egyszeruen.Ki veszed a memoria kartyat(SD) es memoria-kartya olvasoval felteszed a gepre

  • Vendég

    Sziasztok!

    Canon EOS D60-ról vélemények?
    Objektívben mi kompatibilis vele? B záridő? Stb…

  • lacitot

    Sziasztok!
    A jelenség:
    – 6d-vel és 7d-vel videót készítettem. Emiatt mindkettőn ML futott. Nagyon jól dolgoztak.
    – Másnap rendezvény fotózása mindkét géppel délelőtt. Minden működik. (ML a kártyán, de nem az fut.)
    – Dálután, bő félórás szünet után a 6d-t nem tudom bekapcsolni, Bármit cserélek, (kártya, akku, obi) semmi sem történik. Az egyetlen “életjel” a kártya-ajtó becsukásakor pillanatra felvillan a kártyaolvasásjelző piros LED.
    – Harmadnap délután a 7d-t sem tudom bekapcsolni, ugyan az a jelenség. Idegbaj, stb. Mi lehet???

  • feri

    A magiclantern a cserélt zárral készült képek számát mutatja, vagy a korábbi zárral összesen?
    Köszi a válaszokat.