Őszintén a fotósiskolákról – II. rész

Négy fotósulit végeztem el, így írnék pár szót arról, hogy milyen lehetőségek vannak manapság, mit vegyünk figyelembe, ha fotósiskolát választunk. 2. rész (Az első rész itt olvasható.)

A cikk első része itt olvasható.

Szívem szerint összegyúrnám a négy sulit, amit elvégeztem. Egy olyan iskolát kreálnék, ahol megtanítják az alapokat, de a múltszázadi és az e századi alapokat is. Ahol egy hónapig nem csinálnánk mást az elején csak nagyszerű képeket néznénk és elemeznénk a kompozíciót, a képsíkokat, a dinamizmust, az egyensúlyt, a szemet vezető képi elemeket. Ahol aztán kitérünk arra, hogy hogyan áll össze az editorial, hogy mikor néz ki jól a modell a képen, hogy hogyan világítsunk be és fotózzunk le egy ételt, egy tárgyat. Hogyan világítsunk be egy nappalit? Vagy a benne ülő modellt? Hogy hogyan retusáljunk igényesen egy beauty fotót, vagy épp egy rakott káposztát? Hogyan hogyan világítsunk egy lányt és hogyan egy pasit? Elmondanák, hogy mitől dögös egy esküvői fotó és hogyan fotózzunk a lagziban. Elmondanák, hogy hogyan tárgyaljunk egy ügyféllel. Hogy mikor dolgozzunk ingyen, mikor dolgozzunk rendes áron, és miért ne dolgozzunk olcsón. Egyáltalán, hogy mi az olcsó, mi a rendes ár és mi a drága? És még sorolhatnám. Két éves iskola lenne, plusz egy fél év, de legalább 3-4 hónap tanonckodás egy mester mellett, a végén meg persze OKJ-s Alkalmazott fotográfus végzettséggel.

Szép álmok, de jelenleg ez nem a valóság. Jelenleg az van, hogy sajnos mindenkinek magától kell összeollóznia a szükséges tudást és tapasztalatot. Menjetek fotósiskolába! Ha csak szeretnétek jobb képeket készíteni, azért menjetek. Higgyétek el jobbat fogtok a végén! Ha dolgozni szeretnétek fotósként, azért menjetek! Mert elindítanak benneteket az úton, amit utána nektek kell végigjárni. Mert számos kapcsolatot tudtok kialakítani, ami a jövőben jól jöhet, és ugyanennyi barátságot is fogtok kötni, ami később az úton tart Titeket.

És hogy mire figyeljetek, ha fotóiskolát választotok?

Az egyik fontos dolog, hogy több ágát érintsétek a fotózásnak. Sokszor összefüggésben vannak egymással. Amit például a riportfotózásnál megtanultam, azt használom az esküvőn és a modellfotóban is. Amit a világításról tanultam, az jól jött rendezvényeken.

A másik, hogy ne egy meg két oktató tartsa végig a tanfolyamot. Egy ember egyszerre egy dologban lehet igazán jó (maximum kettőben, de ez már a ritkábbik eset). Olyan iskolát válasszatok, ahol a fotózás minden ágát más oktató mutatja be, olyan aki kiemelkedő teljesítményt ért el abban. Nem csak azért, mert így a legjobbaktól tanulhattok, hanem azért mert ahány ember oktat titeket, annyiféle nézőpontot, hozzáállást és stílust tapasztalhattok meg, ami formálni fogja a Ti ízléseteket is. Sokszor majd ellentmondanak egymásnak, de ez is kell. A fotózás, a stílus nem egzakt tudomány, sokszor érdemes elgondolkozni, hogy a két oktató miért mond ellent egymásnak.

Fontos még az iskola technikai felszereltsége is. Az iskolába valószínűleg nem úgy mész, hogy mindened megvan, így jó ha az iskola az oktatás idejére biztosítani tud speciális felszerelést.

Fontos az is, hogy ne csak stúdióban dolgozzatok, hanem kimenjetek változatos helyszínekre. Fontos a humor, és fontos a jó hangulat.

De egyet ne feledjetek, ha kijöttök a záróvizsgáról: most jön még csak a java! Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! Ha fotósként akartok dolgozni, akkor minden héten legalább egyszer érdemben kell fotóznotok. Érdemben azt jelenti, hogy olyan témát, amire rá kell készülni, időt és energiát kell fordítani rá. Ne adj isten olyan témát, ami egy picit meg is haladja a képességeiteket. Fejlődni, jónak lenni csak így lehet.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Pottyek

    Tripont Fotóakadémia